Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy tylko według mnie ten kwalifikat za 3600 jest o pupę otłuc? Nie dość że pośladu dużo jakby kompletnie to nie było w jakiś sposób przewiane/przesiane dwa jakość kiepska dużo przesuszonego ziarna, a po trzecie zaprawione też na odwal się?  Arkadia ZK 96% oczywiście z zeszłego roku...

311178584_659919205703841_1149696120463923670_n.jpg

311498891_776928613409369_2602701181695559822_n.jpg

311952225_1330226784384045_1553224581008861017_n.jpg

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano (edytowane)

5 godzin temu, Axd529 napisał:

U mnie przy pH 7,4 miejscami się żółte zboże robi. Magnez na tej działce wysoki. Ciekawe czego to może być niedobór?

Mikroelementów

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Do ilu dni/godzin przed ewentualnym przymrozkiem bezpieczne i sensowne jest stosowanie herbicydów? 

W czwartek nad ranem ma być 1st wiec na pewno będzie biało. 
Jakby pogoda pozwoliła i by nie wiało to chciałem jutro pryskać pszenice. 

Edytowane przez tobago
  • Root Admin
Opublikowano
damian12345 napisał:

damian12345 napisał:

Expert met do jakiej fazy zwalczy rzepak? bo mam pszenicę sianą bezorkowo po rzepaku, a na wiosnę planuje zrobić poprawkę tribenuronem.

orientuje się ktoś?

daj już tribenuron, toż to koszt 15-20zl

Opublikowano (edytowane)

Panowie zapytam ponownie bo mam rozkminkę. Czy trochę ponad dobę do nadejścia ewentualnych przymrozków (prognozowane 1-2st) jest dosyć by herbicyd był bezpieczny i skuteczny? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
11 godzin temu, Kondominium napisał:

Czy tylko według mnie ten kwalifikat za 3600 jest o pupę otłuc? Nie dość że pośladu dużo jakby kompletnie to nie było w jakiś sposób przewiane/przesiane dwa jakość kiepska dużo przesuszonego ziarna, a po trzecie zaprawione też na odwal się?  Arkadia ZK 96% oczywiście z zeszłego roku...

311178584_659919205703841_1149696120463923670_n.jpg

311498891_776928613409369_2602701181695559822_n.jpg

311952225_1330226784384045_1553224581008861017_n.jpg

Taki kwalifikat to ja u siebie w garażu robię na starym młynku i potem w betoniarce😜 

• Like 1
Opublikowano
tobago napisał:

Panowie zapytam ponownie bo mam rozkminkę. Czy trochę ponad dobę do nadejścia ewentualnych przymrozków (prognozowane 1-2st) jest dosyć by herbicyd był bezpieczny i skuteczny? 

teoretycznie nie powinno się wykonywać zabiegów dzień przed i dzień po przymrozku, ale to twoja decyzja.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tobago napisał:

Nikt Ci nie odpowie jednoznacznie na to pytanie, może tak, może nie. Były dobre warunki od czwartku do poniedziałku to trzeba było pryskać, na Twoim miejscu poczekałbym teraz te 3-4 dni i opryskał pod koniec tygodnia.

Edytowane przez oregano
Opublikowano

Chwile po oprysku diflufenikanem spadł niewielki deszcz, jest szansa ze środek podziała chociaż w jakimś małym stopniu?  Na jednej działce  pojawił się fiołek w bardzo dużych ilościach można go spróbować jeszcze czym zwalczyć jesienią jeśli zabieg nie zadziała czy lepiej wiosną się nim zająć?

Opublikowano
Dnia 17.10.2022 o 22:28, tobago napisał:

Do ilu dni/godzin przed ewentualnym przymrozkiem bezpieczne i sensowne jest stosowanie herbicydów? 

W czwartek nad ranem ma być 1st wiec na pewno będzie biało. 
Jakby pogoda pozwoliła i by nie wiało to chciałem jutro pryskać pszenice. 

W tamtym roku znajomy pryskal  bizonem po południu a nad ranem było -4,  i środek zadziałał.

Opublikowano

panowie sieje któryś z was przewódki? nigdy tak nie siałem ale w tym roku zmusiła mnie do tego sytuacja i z siewnikiem. wjadę około 15 listopada..myślę aby posiać odmianę przewodkową Tybalt czy może lepiej posiać typową odmianę ozimą pszenicy?

• Root Admin
Opublikowano
isentor napisał:

Wysiewa ktoś mieszanki odmianowe? 

dwa razy miałem. w tym roku też mnie kusi kawałek posiać

massa1994 napisał:

panowie sieje któryś z was przewódki? nigdy tak nie siałem ale w tym roku zmusiła mnie do tego sytuacja i z siewnikiem. wjadę około 15 listopada..myślę aby posiać odmianę przewodkową Tybalt czy może lepiej posiać typową odmianę ozimą pszenicy?

spróbuj taka i taka, ja sialem 30.11 zwykle pszenicę, rozsiewaczem do nawozu. podniosłem dawkę do 220kg czyli jakieś 600 roślin na metr. sypała 7.8t, kosilem 10 dni później niż ta siana normalnie 10.10

GRZES1545 napisał:

11 godzin temu, Kondominium napisał:

Taki kwalifikat to ja u siebie w garażu robię na starym młynku i potem w betoniarce😜 

śmiem twierdzić że lepszy. tzn u mnie po młynku i betoniarce ładniej wygląda. niestety w branży jest jeszcze wielu Januszy biznesu

• Like 1
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

za pierwszym razem miałem gotowca z TopFarmsu - TOP JOA - Jutta, Achim i Ostroga. Fajne odmiany, późniejsze i jedna oścista, Na tle innych pol sypało bardzo dobrze, plus taki ze miałem ją pod lasem i nie było problemu ani z dzikami ani z ptactwem.

W tym roku sam zrobiłem mieszankę - tu niestety lekko zrąbałem bo wymieszałem 2 odmiany wcześniejsze i 2 późniejsze - trudno było trafić ze skracaniem. Na oko sypało dobrze, biorąc pod uwagę że to pszenica po pszenicy. Co do plonów nie wiem, bo sprzedałem póki co tylko 15ton resztek które nie weszły do magazynu.

Opublikowano
33 minuty temu, yacenty napisał:

za pierwszym razem miałem gotowca z TopFarmsu - TOP JOA - Jutta, Achim i Ostroga. Fajne odmiany, późniejsze i jedna oścista, Na tle innych pol sypało bardzo dobrze, plus taki ze miałem ją pod lasem i nie było problemu ani z dzikami ani z ptactwem.

W tym roku sam zrobiłem mieszankę - tu niestety lekko zrąbałem bo wymieszałem 2 odmiany wcześniejsze i 2 późniejsze - trudno było trafić ze skracaniem. Na oko sypało dobrze, biorąc pod uwagę że to pszenica po pszenicy. Co do plonów nie wiem, bo sprzedałem póki co tylko 15ton resztek które nie weszły do magazynu.

Mam takie wrażenie, że wczesne z poźnymi nawet lepiej się uzupełniają

Opublikowano
Dnia 16.10.2022 o 22:07, MFrolnik26 napisał:

Chciałem dokupić zaprawy kinto plus, pytałem w dwóch  sklepach i nie ma. Teraz patrzę w Internecie też niedostępny, wycofują? Czy wszystko wykupione?

Tez szukałem. Kilka tel i znalazłem w sklepie w Radzyniu Poflaskim i wziąłem resztę. Czemu nie chcesz Scenica ? Gdybym nie dostał kinto to brałbym tą drugą opcje 

Opublikowano
16 godzin temu, isentor napisał:

Wysiewa ktoś mieszanki odmianowe? 

Pierwszy rok testuję mieszanki. Własna kompozycja KWS Fenomen (120szt/m2)+ Belissa(120szt./m2)+ Lawina(120szt/m2). Zobaczymy czy będą lepiej sypać niż Kws Fenomen w czystym siewie. Wszystkie działki w promieniu 500m, identyczne nawożenie i podobne zawartości składników w glebie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v