Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Gdzie zamawiacie przez internet pszenicę kwalifikat ?

Zamawiałem jeszcze po 2700+przesyłka i teraz foxxa zamówiłem po 3200+przesyłka

ogólnie 4 odmiany kupiłem razem 3100kg a co zabraknie to 5 odmianą ale swoją dosieje.

Opublikowano
Fugeo napisał:

Wapniak koszelowski (kreda granulowana) lepiej jest dać na orkę i siać pszenice czy późniejszą jesienią już po oprysku od chwastów, pogłównie?

posiej kredę w listopadzie jak pszenica będzie miała więcej jak 3 listki, nic jej nie zrobisz robię tak zawsze

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

problem jest z przestawianiem linii na inne zaprawy, stąd minimum logistyczne zamówień specjalnych na 3 tony

dało by się to rozwiązać poprzez grupowanie takich samych zamówień w partie 3 tonowe- tj. ja zamawiam 500, kolega 1000, inny 200, itd. ale nieważne...

Zamówiłem tarroca i treffer- zobaczymy jak to się sprawdzi, a systivię dam na kawałek 5,5ha na swoje ziarno (tj. na 1050-1080kg ziarna 1 litr, powinno już zrobić jakiś efekt- zobaczymy co to za cudo).

• Root Admin
Opublikowano

W teorii masz racje, ale to tylko teoria. Jeśli zaś chodzi o systive - używam od początku jak weszła do PL, nawet betoniarkę dokupiłem, żeby doprawiać systivą. 1l na tonę ziarna jest ok, ale ziarno musi być zaprawione. Traktuj ją jako dodatek. Możesz spokojnie zejść z obsadą o 7-10%, ładniej się krzewi i ewidentnie łan jest zdrowszy. I co najważniejsze - polecam dać nawóz - jakikolwiek nawóz donasienny, to robi mega robotę.

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie w tym roku chce spróbować sistivi + konto plus ile dać środków i wody na 1t nasion?

1l systivy i 1.5l kinto, daj jeszcze jakiś nawóz

58 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Zamówiłem tarroca i treffer- zobaczymy jak to się sprawdzi

Też je wziąłem a dodatkowo jeszcze aventinusa. Ponoć mają być super po kukurydzy.

• Thanks 1
Opublikowano
WiesiekTraktorzysta napisał:

a systivię dam na kawałek 5,5ha na swoje ziarno (tj. na 1050-1080kg ziarna 1 litr, powinno już zrobić jakiś efekt- zobaczymy co to za cudo).

Zrób inaczej daj na połowę a drugą połowę bez systivy, będziesz miał piękne doświadczenie i wiedzę na przyszłość czy to ma sens czy nie. Ja tak zrobiłem, różnicy żadnej nie widziałem, ani w ilości rozkrzewien ani zdrowotności ani ostatnie w plonie. Może sprawdza się w radykalnych sytuacjach typu ciężka zima, bardzo późne siewy itp. Nie wiem, w tym roku mam bardzo późną odstawę buraków, jeśli uda się wjechać z siewnikiem w pole po nich to potestuje jeszcze systive. Póki co, na standardowe zasiewy nie widzę sensu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, miwigos napisał:

W jarym jęczmieniu tak , w ozimych szkoda kasy 

Na słabych glebach systiva robi robotę w oziminach... System korzeniowy jest lepszy.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
17 godzin temu, Zetmar napisał:

Miał ktoś Symetrie, jakieś opinie?

W tym roku miałem pierwszy raz, siałem po rzepaku to plon lepszy od euforia o 0,5t i od wilejki o 1t, tylko trochę słabe białko bo od 12,4 do 13 gdzie wilejka miała prawie 15.

W tym roku też sieje ale robię mix 2/3 symetria i 1/3 wilejki żeby dziki mi nie weszły w pszenicę. 

Opublikowano

yacenty napisał:

W teorii masz racje, ale to tylko teoria. Jeśli zaś chodzi o systive - używam od początku jak weszła do PL, nawet betoniarkę dokupiłem, żeby doprawiać systivą. 1l na tonę ziarna jest ok, ale ziarno musi być zaprawione. Traktuj ją jako dodatek. Możesz spokojnie zejść z obsadą o 7-10%, ładniej się krzewi i ewidentnie łan jest zdrowszy. I co najważniejsze - polecam dać nawóz - jakikolwiek nawóz donasienny, to robi mega robotę. 1 godzinę temu, Piffpaff napisał: Panowie w tym roku chce spróbować sistivi + konto plus ile dać środków i wody na 1t nasion? 1l systivy i 1.5l kinto, daj jeszcze jakiś nawóz 58 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał: Zamówiłem tarroca i treffer- zobaczymy jak to się sprawdzi . Też je wziąłem a dodatkowo jeszcze aventinusa. Ponoć mają być super po kukurydzy.

akurat mam do zaprawienia 1t Czyli 1l sistivi+ 1.5l kinto plus+ 1l primus b (nawoz donasienny)+ 2l wody? wychodzi 0.55l roztworu na 100kg ziarna, nie za mało? Czy 1l na 100kg to za dużo?

Opublikowano
3 godziny temu, login napisał:

Zrób inaczej daj na połowę a drugą połowę bez systivy, będziesz miał piękne doświadczenie i wiedzę na przyszłość czy to ma sens czy nie. Ja tak zrobiłem, różnicy żadnej nie widziałem, ani w ilości rozkrzewien ani zdrowotności ani ostatnie w plonie. Może sprawdza się w radykalnych sytuacjach typu ciężka zima, bardzo późne siewy itp. Nie wiem, w tym roku mam bardzo późną odstawę buraków, jeśli uda się wjechać z siewnikiem w pole po nich to potestuje jeszcze systive. Póki co, na standardowe zasiewy nie widzę sensu.

Podejrzewam, że sprawdza się tam gdzie dajemy sporo papu roślinie i tam gdzie siejemy mniej roślin.... Czyli raczej nie u mnie :). Z drógiej strony może pomóc w przypadku większej presji 🍄, a to 5,5ha to raczej kawałek z ciut większym ich nasileniem (tam gdzie było suszej zebrane w tym roku było więcej niż tam gdzie była wilgoć cały czas- a mowa o tym samym kawałku ziemi). Nie spodziewam się cudów, ale jak nie spróbuję na swojej ziemi i swojej agrotechnice to się nie dowiem.

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, Piffpaff napisał:

akurat mam do zaprawienia 1t Czyli 1l sistivi+ 1.5l kinto plus+ 1l primus b (nawoz donasienny)+ 2l wody? wychodzi 0.55l roztworu na 100kg ziarna, nie za mało? Czy 1l na 100kg to za dużo?

Zależy czym i jak robisz, ja zaprawiarką na żmijce to daje 12l cieczy na tonę ziarna, wychodzi mi 1.2l/minute i tona leci 10 minut.  W tej technologi 5.5l na tone to stanowczo za mało.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Piffpaff napisał:

Moja zupa wychodzi 8l mieszaniny na 1 tonę ziarna. Jeżeli nie leży zbyt długo do siewu to uważam że to dobra ilość (ostatnie zaprawianie to 2 dni w bb było i trochę na rogach się posklejało ziarno, ale nic się nie stało). Zaprawiane żmijką. Kiedyś do betoniarki lałem 1l roztworu i też było dobrze. Na systivi jest maksymalna ilość wody 1.2l/100kg (ale podejrzewam że chodzi o dawkę maksymalną czyli 150g/100kg). 

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
13 godzin temu, miwigos napisał:

W jarym jęczmieniu tak , w ozimych szkoda kasy 

Ma to jakieś wytłumaczenie, jare nie wytwarzają takiego systemu korzeniowego jak ozime, nie rozkrzewiają się i w konsekwencji dają zawsze niższe plony. Jeżeli je jakoś zmusimy do rozrostu to wychodzi im prawie zawsze to na plus w postaci wyższych plonów. Tyle że jęczmienia to sieję jak kot napłakał, ale jakby dało się w pszenicy jarej.... (powiedzmy eksperymentalnie i czysto hipotetycznie). Ktoś tego próbował? 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

wszystkie odmiany po takim samym przedplonie? Bo wystarczy ze przedplon inny, albo pole 500m dalej przez co było więcej wody i juz zupełnie inne plony

Wszystko po rzepaku na jednej działce, klasa 4a. Pozatym euforie miałem po rzepaku i obok po buraku (siew 3 tyg później) pełny zbiornik był w tym samym miejscu. Wilejka trochę lepsza po buraku w plonie i dużo lepsza w parametrach niż po rzepaku. (wszędzie nawożenie takie samo i ochrona). 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v