Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
yacenty napisał:

36 minut temu, isentor napisał:

@yacenty Cholera u Ciebie juz idzie w bbch32? Może samo protio z proquinazidem Ci styknie

Chwilami chłodno jeszcze na protio, a poza tym chciałem je dać na t2

Ze zdjęć wynika że brak porażenia chorobami, a i warunki termiczne pewnie też nie sprzyjają grzybom.. Nie ma reguły że T1 musi iść na 1 kolanko. Mało tego... protiokonazol może być skutecznie stosowany bliżej bbch 32, zwłaszcza jeśli wcześniej panuje zbyt niska temp.

Opublikowano (edytowane)

No i znowu coś poszło u mnie nie tak miałem ze 170 kg 2-3 letniego kwalifikanta pszenicy jarej i lipa skubana nie skiełkowała ( nie sprawdziłem siły - mój błąd, nigdy z pszenżytem, żytem hybrydowy nie było problemu) prawie wcale a dalej gdzie tą samą swoją jest zielono, no nic przesiewka poszła i tyle. Sąsiedzi beczkę będą mieli, albo zagwozdkę co on znów od....a.

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Pszenica Bosporus. Siana 25.09.

Puki co nie dostala nawozu. Jesienia 2x gnojowice + wiosna pogłównie.

Odchwaszczenie Bacara trio jesienia.

Narazie w fazie krzewienia. Widać juz pierwsze kolanko lecz blisko korzenia 

20220410_165141.jpg

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Bartekj1994 napisał:

Pszenica Bosporus. Siana 25.09.

Puki co nie dostala nawozu. Jesienia 2x gnojowice + wiosna pogłównie.

Odchwaszczenie Bacara trio jesienia.

Narazie w fazie krzewienia. Widać juz pierwsze kolanko lecz blisko korzenia 

20220410_165141.jpg

czy ty czytasz co napisałeś?

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

przeczytaj 3x to co wytłuściłem w twojej wypowiedzi

Chodziło mi o nawozy sztuczne... 😄

Na t1 dam jej 

Wirtuoz w dawce 1l

Antywylegacz 725 1.8l 

Dr green zboza 2kg

Siarczan magnezu 8.5kg 

Jak myślicie coś zmienić lub dodać? 

Opublikowano (edytowane)

A co powiecie na t1 pszenicy i pszenżycie turbo pak pełna dawka plus unix 0,5kg + modus 0,4l i siarczan magnezu.A może zamiast unix-u mondatak.

Edytowane przez TurekR
Opublikowano (edytowane)

Ja nie rozumiem zajmowania się ortografia, gramatyka i interpunkcja na forum. Napisał może w pośpiechu, może korzysta z PC-ta i tam nie ma słownika. Walną jakiegoś byka ale jak do tej pory się nie nauczył, to już raczej Wy go nie nauczycie. Wzamiast pomóc..

Admin zwracasz mu uwagę a sam piszesz zaimek osobowy z małej litery.

Nie ma ludzi idealnych. Miłej niedzieli. 

Edytowane przez disel16v
Opublikowano

Przecież jacentemu chodziło o gnojowicę, a nie o błąd xD No ale są ludzie których strasznie irytują takie proste błędy, np ja xD Ehh kiedy to ciepło będzie, kolejny tydzień z przymrozkami i jak chłop ma robić dobrze pszenicy xD 

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, disel16v napisał:

Ja nie rozumiem zajmowania się ortografia, gramatyka i interpunkcja na forum. Napisał może w pośpiechu, może korzysta z PC-ta i tam nie ma słownika. Walną jakiegoś byka ale jak do tej pory się nie nauczył, to już raczej Wy go nie nauczycie. Wzamiast pomóc..

Admin zwracasz mu uwagę a sam piszesz zaimek osobowy z małej litery.

Nie ma ludzi idealnych. Miłej niedzieli. 

Nie, ja akurat jestem ostatnią osobą, która mogłaby zwracać uwagę stylistycznie czy tam ogólnie mówiąc polonistycznie. Ale jak ktoś pisze ze nie dał nawozu, ale już 3x wylał gnojowice to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera, przecież rolniczo to bzdura do sześcianu.

Przed chwilą, FarmerDyzio napisał:

w piątek najwcześniej szansa na opady deszczu, jutro mam możliwość wjechania z drugą dawka azotu( rsm). ostatnio trochę popadało i ziemia trochę wilgoci ma. Rozlewać czy czekać?

lać w deszczu. Też się czaję na ten piątek :P

Opublikowano

To musi padać delikatnie , przy większym opadzie błoto, kupić RSM i czakć za deszczem żeby lać ,dla mnie paranoja

Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał:

Ale jak ktoś pisze ze nie dał nawozu, ale już 3x wylał gnojowice to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera, przecież rolniczo to bzdura do sześcianu.

Ja bym miał inne pytanie, czy ktoś wie jak naprawdę wygląda prawdziwa gnojowica, bo prawdziwej gnojowicy nie zastosował by pogłównie, chyba że coś z koloru tylko gnojowicy.

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, miwigos napisał:

To musi padać delikatnie , przy większym opadzie błoto, kupić RSM i czakć za deszczem żeby lać ,dla mnie paranoja

Gdzie błoto tam błoto, u nas takie warunki ze leje w deszcz i nawet przodka nie trzeba w ciągniku włączać. A jak mam lać we wtorek w suchy i słoneczny dzień, to wole rozlać w piątek w deszczu, albo tuż przed nim. Te 3 czy 5 dni nie robią żadnego znaczenia. Mam wrażenie ze moja pszenica nie głoduje.

20220409_160259.jpg

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, lassie napisał:

postęp wegetacji co najmniej tydzień do przodu w porównaniu do podkarpackiego ,jaki termin siewu ? pewnie 2 gie kolanko na dniach wyskoczy 

30.09 siane, 2 kolanko już dobrą chwilę temu poszło.

20220409_163933.jpg

Opublikowano

Witam czy przy nawożeniu pszenicy, które juz zamknąłem 110 kg azotu w czystym składniku, konieczne jest skracanie czy w warunkach obecnie u mnie występujących(od początku marca 8 litrów na metr spadło) odpuścić temat. Myślałem o t1 delaro oraz medax max jakieś 0,3 na hektar, dodam że w temacie skracania jestem zielony 

Opublikowano
5 godzin temu, piotrols napisał:

Jakie dawki? Bo właśnie chciałem podobnie. Mam pszenicę po buraku. Zaraz będzie wchodzić w  fazę krzewienia. Mam chlorotoluron i chciałem go wykorzystać. Chwasty to tylko miotła i chaber. Miotła mała chaber dość spory

2l opala + 20 gr toscana

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v