Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bańkę chlorotuloronu niestety nie udało się wykorzystać na jesieni. Chciałbym to wykorzystać wiosną ale wydaję mi się że sam ctu to za mało żeby załatwić wszystkie chwasty. 

Ktoś się orientuje może co dodać do ctu na wiosnę żeby było bez poprawek za parę tygodni. Nie zaglądałem jakiś czas na pole ale pszenica prawdopodobnie w fazie krzewienia

Opublikowano
Dnia 31.03.2022 o 18:12, Turok napisał:

teraz staram się jesienią robić odchwaszczanie , jak już muszę wiosna to biorę axial komplet pak lub sam axial i dodaje Mustanga, invigo staram się omijać teraz jedynie w ty roku tebukonazol od nich kupiłem

A czy axial komplet pak można stosować łącznie z goldem 450 ec ?

Opublikowano
bennos napisał:

Panowiw co lepsze na T1 Artemis czy zamir ? Czy coś wogole innego ?

Jaki przedplon, jaka odmiana ?

Opublikowano
35 minut temu, kellyq napisał:

Panowie to będzie miotła czy inne dziadostwo, czym to wytruć? Na jesieni poszedł quelex, wszystko wyczyściło tylko na dwóch polach to się gdzie niegdzie zostało

IMG_20220331_133049.jpg

U mnie w tamtym roku quelex wyczyścił elegancko wszystko oprócz stokłosy której miałem odgroma. Ktoś mi mówił tu na forum kiedyś że miotła ma gładkie blyszczace pędy a stokłosa lekki meszek, w tym sezonie nie odchwaszczałem jesienią a teraz będę stosował atlantis 1l/ha 

Opublikowano

A powiedzcie mi jak liczycie azot z obornika w planowaniu nawożenia pszenicy azotem? Jeżeli dałem 30 ton na ha to jest około 150 kg N ile z tego jest dostępne dla rośliny w pierwszym roku a ile w drugim?

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Dff- np legato

Taką mieszanką robiłem zawsze na jesieni.

Do jakiej fazy ctu+ dff można stosować wiosną?

I jakie dawki?

Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Taką mieszanką robiłem zawsze na jesieni.

Do jakiej fazy ctu+ dff można stosować wiosną?

I jakie dawki?

Ale ty chcesz e jarej czy ozimej robić?

Ja planowałem w jarej 2l +0,2l, ale teraz sam nie wiem bo jeszcze kilka dni śnieg poleży.

Mam już wyrzędowaną pszenicę.

Opublikowano
bennos napisał:

9 godzin temu, boogie7 napisał:

Jeden kawałek po ziemniakach odmiana belissa  druga po jęczmieniu jarym Kilimandżaro

W Belissie trzeba szczególnie pilnować rdzy żółtej i mączniaka, więc Artemis z fenprropidyną wydaje się być lepszym wyborem niż Zamir. Co do Kilimanjaro, Zamir powinien wystarczyć, ale w przypadku stanowiska po zbożu lepiej byłoby pokusić się o np. protiokonazol

Turok napisał:

co byście polecili na zabieg dolisty jakieś gotowe czy samemu kupić każdy pierwiastek ?

Nie każdy, bo po kiego wuja pszenicy jakieś np. bory, molibdeny i tym podobne wynalazki... Miedź, mangan, cynk i finito.

Opublikowano
boogie7 napisał:

bennos napisał:

9 godzin temu, boogie7 napisał:

Jeden kawałek po ziemniakach odmiana belissa  druga po jęczmieniu jarym Kilimandżaro

W Belissie trzeba szczególnie pilnować rdzy żółtej i mączniaka, więc Artemis z fenprropidyną wydaje się być lepszym wyborem niż Zamir. Co do Kilimanjaro, Zamir powinien wystarczyć, ale w przypadku stanowiska po zbożu lepiej byłoby pokusić się o np. protiokonazol

Turok napisał:

co byście polecili na zabieg dolisty jakieś gotowe czy samemu kupić każdy pierwiastek ?

Nie każdy, bo po kiego wuja pszenicy jakieś np. bory, molibdeny i tym podobne wynalazki... Miedź, mangan, cynk i finito.

jakie dawki polecasz i jakiej firmy , zawsze ojciec kupował jakieś gotowce ale chcę spróbować czegoś nowego

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, boogie7 napisał:

zrób pół pola z borem i molibdenem pół bez i zrób porównanie. Już kolejny sezon dodaję bor w zbożach czy qq. Tym bardziej mając badanie gleby na mikro.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Hektar Wiedzy już jest przemówienie na temat mikro . On zaleca boru po 90g dawać a Molibden ze 30g . I być tu mądry . 

kolejny rok z rzędu daję na wiosnę po ruszeniu wegetacji miedz cynk, milobden i mangan z intermagu. W tym roku zapomniałem o borze, a szkoda. Widzę różnicę w zdrowotności łanu a co na pewno odbija się na plonie. Nie wiem wiem czy sypie mi 50kg czy 500kg więcej finalnie bo nie robię prób ale intensywność zieleni i zdrowotność łanu jest widoczna i to mnie przekonuje. Co do Pana Czarka trochę zmienił ilości mikro bo opierałem się na odcinku chyba z zeszłego roku i tamtych normach ale żaden problem bo albo dorzuce do T1 albo dopiero za rok. Jeśli ktoś nie wierzy niech zrobi próbę ba połowie pola to naprawdę dużo nie kosztuje.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v