Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

A to dziwne, wczoraj do opryskiwacza sypnąłem na oko z 1.5kg miedzi (produktu, zawierającego w swoim składzie miedz) i nic sie nie gryzło. czyli pewnie dr green ma jakiś dziwny nośnik.

Opublikowano

W czym konkretnie podałeś tą miedź?

Jaki produkt o jakiej zawartości?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

A to dziwne, wczoraj do opryskiwacza sypnąłem na oko z 1.5kg miedzi (produktu, zawierającego w swoim składzie miedz) i nic sie nie gryzło. czyli pewnie dr green ma jakiś dziwny nośnik.

U mnie plonvit zboża zrobił kisiel. 

• Root Admin
Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał:

W czym konkretnie podałeś tą miedź?

Jaki produkt o jakiej zawartości?

Amino Ultra Cu-24

36 minut temu, Tomek90 napisał:

U mnie plonvit zboża zrobił kisiel. 

to widać miałem więcej szczęścia, albo resztę składników zupy, która się lubi :P

szczerze to tak dawno nie używałem prochlorazu, że zapomniałem ze lepiej go nie mieszać z miedzią, ale jak widać nic się nie wydarzyło.

Opublikowano

taka informacja z pewnego źródła. Rozmawiałem dziś z rolnikiem który chce wstawić prosiaka na tucz kontraktowy i okazało się ze w umowie zawarta jest informacja ze firma nie gwarantuje ciągłości dostaw paszy w czasie tuczu! Już się boją że może zabraknąć komponentów do paszy

• Root Admin
Opublikowano

Dziwisz się? Gaz też nie jest już gwarantowany, nawet dla stałych odbiorców. Czytałem maila od dużej firmy do rolnika. Firmy maszynowe renegocjują zamówienia. Ciekawych czasów doczekaliśmy.

Opublikowano
Loczek610 napisał:

Witam stosował może  ktoś mieszaninę verben+hutton po o.4 l na T1

Verben to nowość tego roku, do niedawna wgl nie było go na sklepach. Hutton przy 0.4L nic konkretnego nie wnosi do mieszaniny, lepiej daj samego Verbena 0.75L/ha- 150g protio zrobi robote

Opublikowano
yacenty napisał:

a ja wczoraj mieszałem prochloraz, fenpropidynę, tebukonazol i do tego cały mix mikro: plonvit zboże, miedź, mangan, faster i zero problemów. Dałem tylko troszkę więcej wody, bo zwykle 200 a wczoraj leciało na 230l/ha

No wszelakiej maści plonvity, fastery, raczej nie gryzą się z wodą, bo oprócz zielonego barwnika, niczym istotnym się od wody nie różnią 😉

• Root Admin
Opublikowano
boogie7 napisał:

yacenty napisał:

a ja wczoraj mieszałem prochloraz, fenpropidynę, tebukonazol i do tego cały mix mikro: plonvit zboże, miedź, mangan, faster i zero problemów. Dałem tylko troszkę więcej wody, bo zwykle 200 a wczoraj leciało na 230l/ha

No wszelakiej maści plonvity, fastery, raczej nie gryzą się z wodą, bo oprócz zielonego barwnika, niczym istotnym się od wody nie różnią 😉

ja wiem ;)

• Like 1
Opublikowano

Codziennie przymrozki nocne, w dzień około 15 srednio. Zboża ładnie się zazieleniły od dwóch dni dopiero. Jak będzie pogoda to ja w przyszłym tygodniu planuję, ale z drugiej strony opady się szykują, więc się okaże 😏

9 godzin temu, Maroo1991 napisał:

A z mikro i makro i MgSO4 można połączyć CCC? Jeśli tak to w jakiej ilości? 

Ta można i jak tam chcesz wg zalecanych dawek tylko uważać na przymrozki trzeba z CCC. 

15 godzin temu, STIG13 napisał:

użyty na 6 ha nie na 8 ok

@MatiRol92 tak jak wyżej kOlega pisał i czysto było do T2.  Ja byłem zadowolony. DAwki 0.75 i 0.25  to trochę niskie, więc raczej na pszenicę w dobrej kulturze. 

Opublikowano
kamil255 napisał:

Stosował ktoś Moddus Start na dokrzewianie?

ja stosowałem w zeszłym roku i już mam kupiony na ten rok na pszenicę siana w pierwszym tygodniu listopada. Jestem zadowolony z efektu

Opublikowano
7 minut temu, zetorr6441 napisał:

Też myślę nad n2 przed tym deszczem ale mam obawy że za mocno się rozkrzewi. 

Ja w zeszłym roku N2 robiłem 10 kwietnia ale rok był inny. Na N1 poszedł saletrzak ale otoczka jeszcze leży na ziemi mam nadzieję że azot wciągnał w ziemię przy tych przymrozkach i szronach bo zboże ładnie zielone chyba ze to zasługa kizerytu. Co do N2 planuję po niedzieli na wcześniej sianych oziminach bo od środy ma znów deszcz spaść to ładnie by wsiąkło na dziś zwilżoną glebę o ile faktycznie popada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v