Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Orkidea89 napisał(a):

John Deere 6M95 2025r.: 95 KM z opcją zwiększenia do 125 KM, skrzynia prosta 24x24, udźwig 5650, masa 5900, opony 420/70R28 i 520/70R38, TUR John Deere 3,9m; 1700 kg, joystick na linkę z przyciskami zmiany biegów i kierunku jazdy.

czy

Steyr Profi 4125 2024r.: 125 KM, skrzynia 24x24 pełna automatyka, sterowanie z podłokietnika (multicontroler), udźwig 7864, masa 4890, przedni TUZ, opony 480/R65R28 i 600/R65R38, TUR Sonarol, sterowanie joystick z elektrozaworami bez przycisków zmiany biegów i kierunku jazdy.

Pozostałe parametry porównywalne, ta sama cena.

Jak cenowo wychodzą ? Ten steyr waży ponad  6 ton. Nie wiem czemu w prospektach podają niecałe 5. Mój według prospektu 5100 jak dobrze pamiętam waży a na wadze pokazał 6700 z rezerwą paliwa. Przedni wom dołożę i zalać do pełna to 7 ton będzie.

john ma słabszy podnośnik i ogumenie węższe co przy ładowaczu jednak ma znacznie. Johna możesz podkręcić na 125 jak napisałeś a tego steyra na 145 idzie zrobić.  
Mają amortyzowana oś ? 

Opublikowano

Cena z TUR 400 000 zł

Oba mają amortyzowaną oś, pompę wielotłoczkową ok.120 l/min. 

Steyr może być chyba nawet na 155 KM, ale myślę że te 125 KM spokojnie mi wystarczy, najbardziej wymagającą maszyną będzie agregat uprawowo siewny 3m, ale jeszcze nie wiem jaki, bo to plan na przyszły rok.

Też mi coś ta waga nie pasuje, bo NH T6.145 waży ponad 500 kg więcej, a tam praktycznie to samo.

Jakiego masz Steyr'a? Zadowolony jesteś?

Opublikowano (edytowane)

6145. Nie dużo zrobione bo 120 godzin. Jak narazie zadowolony. Zwrotny, mocny i jak na swój gabaryt i moc to bardzo oszczędny jak się go nie przeciąża.  Skrzynia robi dobrą robotę. Zakresy są dobrze zestopniowane jak i biegi.

teraz zerknąłem to ten John mniejszy gabaryt. Rozstaw oś 2.4 a w steyr masz prawie 2.7 m. Trzeba by bylo porównać 6m120 ale tu pewnie cena zaraz mocno w górę by podskoczyła bo to już średnia rama . 6m120 to jednak też mała rama

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Zdaję sobie sprawę, że porównuję trochę inne ciągniki, ale tak jak mówisz cena robi swoje. 

A druga sprawa, minimalna moc większego gabarytu to 130 KM i to pewnie by w agencji nie przeszło.

Opublikowano
2 godziny temu, Orkidea89 napisał(a):

Cena z TUR 400 000 zł

Steyr może być chyba nawet na 155 KM, ale myślę że te 125 KM spokojnie mi wystarczy, najbardziej wymagającą maszyną będzie agregat uprawowo siewny 3m, ale jeszcze nie wiem jaki, bo to plan na przyszły rok.

Też mi coś ta waga nie pasuje, bo NH T6.145 waży ponad 500 kg więcej, a tam praktycznie to samo.

Gdzie masz takie wyceny?

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Tak, tylko dojazd serwisu może drogi wychodzić jak daleko.

Ale obowiązek gwarancji mają taki sam jakbym kupił w kraju ? 

Opublikowano
5 godzin temu, Orkidea89 napisał(a):

Cena z TUR 400 000 zł

Ja mam 4125, ale dopiero co zjechał do mnie. Pompa tam jest 150l/min przy multikontrolerze. Nie ważyłem go jeszcze ale na pewno z obciążnikiem 800kg - 7 z przodu będzie. Skrzynia bardzo przyjemna w trybie auto do transportu, względem NH T5060 co mogę porównać tez duzoooo lepiej wyciszona kabina, o wiele większy gabaryt i komfort (ale to wiadomo wszystko amortyzowane).

IMG20250220142218.jpg

Opublikowano

Ja brałem pod uwagę T6.145 w Dynamic Comand czyli teoretycznie to samo co ten Steyr, tylko 9 KM mniej. Jakoś mnie nie przekonuje. W środku wszystko takie jakieś liche się wydaje, niedorobione. Cena też ta sama tylko byłby z tego roku.

Opublikowano

Ja też brałem pod uwagę NH, ale u dilerów wszystko pod zamówienie jak szukałem. A steyr wyszedł taniej i szybciej, a do tego wydaje mi się też lepiej wykonany. Niby case i steyr to taki premium nh

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Orkidea89 napisał(a):

Złe czy dobre?

Zacznę od tego że jd 95 km a steyr profi 125km (to model classic?) to inne ciągniki . Ten John Deere to maleństwo do steyra i nawet nie ma podejścia. Moim zdaniem za John Deere drogo. Jeśli chodzi o steyr to jeśli to model cvt to nie jest zła cena. Nie napisałeś jaki to rocznik ciągnika? Czy pod zamówienie ?Założyłbym tuza i ładowacz czołowy na raz do steyra?

Ja szukam czegoś podobnego jak ten steyr tylko chce ładowacz bez tuza. Dla mnie 400 k netto za dużo trochę. 

Dla przykładu obczaj ofertę first Claas na Ariona 430 tego 115 km. Możesz go mieć za 343 netto. Mi proponowali ładowacz ten claasa do niego z adaptacją za 45 netto. To jest 388 netto za model 2025. I tego claasa już można porównywać z steyrem tym co powiedziałeś, bo Jd to inny traktor

1 godzinę temu, PTrend napisał(a):

Ja mam 4125, ale dopiero co zjechał do mnie. Pompa tam jest 150l/min przy multikontrolerze. Nie ważyłem go jeszcze ale na pewno z obciążnikiem 800kg - 7 z przodu będzie. Skrzynia bardzo przyjemna w trybie auto do transportu, względem NH T5060 co mogę porównać tez duzoooo lepiej wyciszona kabina, o wiele większy gabaryt i komfort (ale to wiadomo wszystko amortyzowane).

IMG20250220142218.jpg

I jak próbowałeś robić tym bezorkowcem ? Jaki model bezorkowca i jak wrazenia?

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, PTrend napisał(a):

Po mrozach dam znać, dopiero dziś go odebrałem. Dynamic Pro 2,5m na wale 600 T-ring

Na ciężkich glebach na 25cm będzie miał ciężko dosyć.. mówię bez podcinaczy oczywiście. Kolega próbował moim 2,4m euromasza case cs 130km to dał se spokoj. Moja valterka wcześniej 7-8km latała na górkach, teraz będzie swobodniej około 8-9

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Claas Arion 610 według strony 145 maksymalnie, a ile ma nominalnej? Wyceniał ktoś ostatnio z dobrym wyposażeniem i nawigacją, bez wom?

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Na ciężkich glebach na 25cm będzie miał ciężko dosyć.. mówię bez podcinaczy oczywiście. Kolega próbował moim 2,4m euromasza case cs 130km to dał se spokoj. Moja valterka wcześniej 7-8km latała na górkach, teraz będzie swobodniej około 8-9

Właśnie u mnie na ciężkich glebach (głównie 2/3 klasa gliny) niejeden sobie "zęby połamał" na bezorkowcu

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)

U mnie na LLU to "kompleks pszenno-budowlany" (IV-VI klasa), sporadycznie coś lepszego i do tego równiny to nie będzie tak źle, aczkolwiek w pierwszym roku może mieć ciężej bo do tej pory tylko orka na te 18-25cm.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
7 minut temu, PTrend napisał(a):

U mnie na LLU to "kompleks pszenno-budowlany" (IV-VI klasa), sporadycznie coś lepszego i do tego równiny to nie będzie tak źle, aczkolwiek w pierwszym roku może mieć ciężej bo do tej pory tylko orka na te 18-25cm.

Trzymam kciuki i powodzenia. 

Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Zacznę od tego że jd 95 km a steyr profi 125km (to model classic?) to inne ciągniki . Ten John Deere to maleństwo do steyra i nawet nie ma podejścia. Moim zdaniem za John Deere drogo. Jeśli chodzi o steyr to jeśli to model cvt to nie jest zła cena. Nie napisałeś jaki to rocznik ciągnika? Czy pod zamówienie ?Założyłbym tuza i ładowacz czołowy na raz do steyra?

Ja szukam czegoś podobnego jak ten steyr tylko chce ładowacz bez tuza. Dla mnie 400 k netto za dużo trochę. 

Dla przykładu obczaj ofertę first Claas na Ariona 430 tego 115 km. Możesz go mieć za 343 netto. Mi proponowali ładowacz ten claasa do niego z adaptacją za 45 netto. To jest 388 netto za model 2025. I tego claasa już można porównywać z steyrem tym co powiedziałeś, bo Jd to inny traktor

I jak próbowałeś robić tym bezorkowcem ? Jaki model bezorkowca i jak wrazenia?

Steyr Profi 24x24, czyli ta nowocześniejsza skrzynia. Rok produkcji 2024 z placu, na zamówienie się już nie wyrobią z terminem. On ma fabryczny przedni Tuz, niby do tura nie potrzebny ale jest. 

Te ceny to są z ładowaczem.

Claas odpada, na placu nic nie mają, na zamówienie znów termin jest przeszkodą.

Wiem, że ten JD jest trochę mniejszym traktorem, ale w sumie myślę, że by mi wystarczył. Bezorkowca i tak żadnym nie uciągnę, a z pługiem 3-skibowym i agregatem uprawowo-siewnym 3m sobie poradzi.

Opublikowano
30 minut temu, Orkidea89 napisał(a):

Steyr Profi 24x24, czyli ta nowocześniejsza skrzynia. Rok produkcji 2024 z placu, na zamówienie się już nie wyrobią z terminem. On ma fabryczny przedni Tuz, niby do tura nie potrzebny ale jest. 

Te ceny to są z ładowaczem.

Claas odpada, na placu nic nie mają, na zamówienie znów termin jest przeszkodą.

Wiem, że ten JD jest trochę mniejszym traktorem, ale w sumie myślę, że by mi wystarczył. Bezorkowca i tak żadnym nie uciągnę, a z pługiem 3-skibowym i agregatem uprawowo-siewnym 3m sobie poradzi.

Zależy z jakim agregetem uprawowo siewnym 3m. z lekkim jak najbardziej. I co Ci diler mówi w kwestii tego ładowacza z tuzem? Zwalić tuż? Czy mieć założone to i to?

Opublikowano
2 godziny temu, Orkidea89 napisał(a):

Do Tura cięgła od tuz trzeba zdjąć.

Widziałem deutza 5 serii co miał na raz założony tur i przedni tuz ale to na kopalnie traktor był a nie do uprawy. Moim zdaniem trochę bez sensu tuz w takiej sytuacji bo ładowacz czołowy i tak dociąża przod.