Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Literówka kolego?

Powinno byc 2024?

Jest opcja dodatkowej gwarancji w Jon dear?

Ja mam valtra n 135 I zastanawiam się bad rozszerzoną gwarancje 5 lat lub 1600 godzin  w zaleznosci co pierwsze 

Kosztuje to prawid 19 000 netto 

W valtra dojdzie ci jeszcze z 30 tys na przeglądy 

Opublikowano
W dniu 7.11.2025 o 21:32, proxima95 napisał(a):

Zmienię nieco temat.

Jak tam Wasze nowe Ariony? Kilka osób wypowiadało się tu nt tych ciągników odnosnie naboru na modernizację.

U mnie od nowości ciekło złącze hydr. Wymienione na pierwszym przeglądzie.

Teraz 135godzin na liczniku i amor gazowy (tzw gruszka) od skrzyni  do wymiany. Mechanik przewiduje, że orbital pod kierownicą tez do wymiany. Dowiemy się po wymianie gruszki. 

Arion 440 z maja. 100 godz nalatał z prasa reszta to praktycznie przejażdżki. Sam nie wiem co myśleć. Raczej przedłuże gwarancję bo mało godzin się zapowiada do zrobienia. A tu już takie awarie.

U mnie od lutego 540h zrobił, z usterek to padł czujnik wałka wom na 100h, wymienione czujniki od zakresów na samym początku wyświetlały i same znikały błędy po wymianie spokój, podświetlenie joysticka raz działało raz nie , to też wymieniony na drugi i jest ok, i jeszcze czerwone złącze od pneumatyki nie trzymało po odpięciu. Serwis bardzo szybko tematy ogarniał 

Opublikowano
14 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Literówka kolego?

Powinno byc 2024?

Jest opcja dodatkowej gwarancji w Jon dear?

Ja mam valtra n 135 I zastanawiam się bad rozszerzoną gwarancje 5 lat lub 1600 godzin  w zaleznosci co pierwsze 

Kosztuje to prawid 19 000 netto 

A nie g??

Opublikowano
1 minutę temu, alfa napisał(a):

Z 3 napewno chyba w tym ten drogi duży na 1000 czy 1200h

przecież duży jest na 2400h. ile masz valtr? czy te 30 tys to tak jak z tą saletra za 2500 i brakiem podwyżki w Piątnicy? weź skończ bo się osmieszasz na każdym kroku xdd

• Like 1
Opublikowano

Posiadam od nowości (5 ty sezon i 4700 godzin) valtrę T144, przeglądy to koszt ok. 3300 netto mały, bądź poniżej 2000 zł netto malutki co 300 godzin, duże przeglądy to koszt chyba ok 7-10 tyś. Taniej wychodzi niż analogicznie u New holland t5.100 ec

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież duży jest na 2400h. ile masz valtr? czy te 30 tys to tak jak z tą saletra za 2500 i brakiem podwyżki w Piątnicy? weź skończ bo się osmieszasz na każdym kroku xdd

Słuchaj Mateusz ośmieszać to się możesz ty to przede wszystkim z nawozem to sytuacja zmienia się i 2 razy dziennie a z Piątnica to nie podejrzewałem że mogą tak dać a na tą chwilę myślę że może to tylko premia z podatku a zobaczymy co za miesiąc choć byłoby dobrze żeby było jak jest . A valtry nie mam ale ma dużo znajomych i np gość który wstawił ta fakturę która pokazałem tu na agro foto  . Kolejna sprawa to albo mój znajomy jest idiota albo tak jest ale robili mu na 1200h przegląd z wymianą oleju w skrzyni która nie wiem czy jest obowiązkowa na tych godzinach ale napewno jej chciał bo to pedant i pierwszy olej wymienił na 30 h kolejny na 100 a teraz co 300 to mógł sam zarzadac tej wymiany i filtra powietrza. To fakturę zobaczył to usiadł . Tylko co by nie mówić to u niego ciągniki zadbane jak cholera a z tych wymian co 500 to się śmieje w głos zresztą w samochodach i ja mam takie podejście i chodza super 

13 minut temu, Fanuel napisał(a):

Posiadam od nowości (5 ty sezon i 4700 godzin) valtrę T144, przeglądy to koszt ok. 3300 netto mały, bądź poniżej 2000 zł netto malutki co 300 godzin, duże przeglądy to koszt chyba ok 7-10 tyś. Taniej wychodzi niż analogicznie u New holland t5.100 ec

To masz niezłego dealera nie drogiego 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Słuchaj Mateusz ośmieszać to się możesz ty to przede wszystkim z nawozem to sytuacja zmienia się i 2 razy dziennie a z Piątnica to nie podejrzewałem że mogą tak dać a na tą chwilę myślę że może to tylko premia z podatku a zobaczymy co za miesiąc choć byłoby dobrze żeby było jak jest . A valtry nie mam ale ma dużo znajomych i np gość który wstawił ta fakturę która pokazałem tu na agro foto  . Kolejna sprawa to albo mój znajomy jest idiota albo tak jest ale robili mu na 1200h przegląd z wymianą oleju w skrzyni która nie wiem czy jest obowiązkowa na tych godzinach ale napewno jej chciał bo to pedant i pierwszy olej wymienił na 30 h kolejny na 100 a teraz co 300 to mógł sam zarzadac tej wymiany i filtra powietrza. To fakturę zobaczył to usiadł . Tylko co by nie mówić to u niego ciągniki zadbane jak cholera a z tych wymian co 500 to się śmieje w głos zresztą w samochodach i ja mam takie podejście i chodza super 

To masz niezłego dealera nie drogiego 

To ty masz jakąś wybijało fantazje z tymi przeglądami i cenami za nie , i jak zwykle u ciebie nie mam nie widziałem nie jeździłem ale wiem najlepiej , albo znajomych masz też oderwanych od rzeczywistosci ceny serwisu miałem za valtre podobne jak kolega wyżej .

Opublikowano (edytowane)

Słuchaj jak gość wstawia fakturę na Facebooku drugi to samo 3 pisze że za przegląd na 50 godzin w nce 4400 netto znajomy fakturę pokazuje to chyba coś na rzeczy jest że drogo w h*j . To tak jak ze spalaniem niby valtra oszczędna a kogo nie zapytasz to zre i Diesla i adblue to samo z mocą niby ma a na hamowni jej nie ma i to widziałem na własne oczy i gość na Facebooku potwierdził . Dealer dealerowi nie równy i stawki mogą być różne tak jak i z cenami maszyn. To samo z samochodami tu BMW i tu a ceny różne za przegląd i to mocno . W jednym salonie nie liczą adblue a w drugim doleja 6 litry i wezmę za to 300zl . Także mówienie o cenach przeglądów to temat rzeka . 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

A nawet i morze  ,jak ty swoją wiedzę opierasz na Facebooku to tylko gratulacje ci się należą .

A co do mocy valtre w tym tygodniu robiłem ciptuning i nie jest tak źle jak ty piszesz .

Opublikowano (edytowane)

Ceny są przeróżne jedni biorą za serwis 250 zł / godzina, inni 300 zł / godzina, inna marka 350 zł godzina, jeden z moich znajomych mówił mi, że w jednym woj. firma bierze 300, a w innym oddział 450 bierze xD

Rozmawiałem z dyrektorem jednej z wielkich firm, to mówi, że do serwisu się dokłada ;) 

Edytowane przez Fanuel
Opublikowano

Ale za to teraz ma kopa całkiem inny ciągnik .

Do Claasa tucano 440 dorzuciliśmy ok 50 KM to według wyliczeń bo hamowni nie ma jak , kombajn lepiej sobie na mokrym radzi i  ok 4-5 litów na hektara mniej pali .

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, alfa napisał(a):

valtra dojdzie ci jeszcze z 30 tys na przeglądy 

Nid eudm kolego  jak to liczysz.  Pierwszy przegląd na 50-100 godzin. Zrobiony na 52 godziny. 

Następny planowany na 600 godzin I 1200 ja uwazam ze w silniku powinno się częsciej wymienuiac

IMG-20251029-WA0010.jpg

8 godzin temu, skywalker89 napisał(a):

nie g??

G była z 2022 roku I z ceny nic nie chcieli zejsc / fla nich nowy ciągnik bo fabryczny a dla  mnie 3 letni nieuzywany. Samo to instrukcja podaje ze zbiornik paliwa ma byc pełny jezeli ciągnik nie jest uzywany ponat 3 muesiące a w agricola rezerwa.

Mam N w sumie 20 tys drozej ale rok produkcji 2024 ale zamiast siedzenie fla pasazera Dali podstawkę do pisania.. dla porównania agricola 3.5 zł km liczony w obie strony

W raifaisen 2.5 zł/km I ma byc na fakturze liczone s jedną strone. Po święcie ma przyjsc faktura to sie zobaczy. 

Autocasco w Generali wyszło 2500 a w Warta gdzie mam inne polisy chcieli 4200

Edytowane przez slavik80
Dopełnienie
Opublikowano

No n względem g to juz porządny, dosyć duży  traktor. 

Co wziales w jakiej wersji i ile kasy ? 

Ja wtedy na to nie patrzyłem, bralem jak stał. Ma zrobione prawie 1tys godzin i jedyne co to to łożysko na swożniu na podnośniku po gwarancji, wymienilem i rok chodzi i nic sie nie dzieje... 

• Like 1
Opublikowano

Serwis w którym kupiłem claasa zmienił trochę politykę i skąd by nie przyjechali to liczą od najbliższego punktu, zamiast 100 km mam 15 robi to sporą różnice bo przy pierwszym wyszedł prawie tysiąc za dojazd

• Like 1