Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Jaki model tej Valtry G? Versu?

Przedni tuz moze. ?

Amortyzacji przedniej oski?

Valtra G125H tak z amortyzacją i przednim tuzem 385tys dokładnie 

10 godzin temu, kamil18fmr napisał(a):

CNH ribi wszystko żeby spaść z podium w sprzedaży ciągników w PL. Jakość NH, a cena zmierza ku JD

No JD nadal sporo droższy jak wyceniałem 6120 bieda wersja i nadal dużo więcej od case czy nh 

Edytowane przez naczilu
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, naczilu napisał(a):

Valtra G125H tak z amortyzacją i przednim tuzem 385tys dokładnie 

No JD nadal sporo droższy jak wyceniałem 6120 bieda wersja i nadal dużo więcej od case czy nh 

Zostaw ta valtre

Opublikowano
10 godzin temu, MaloRolny07 napisał(a):

23/24 roczniki  na placach, a jeszcze podwyżke od lutego wam chcą nawinąć na uszy xd ale nie idzie sprzedać wiecej ciągników to kombinują jak tu ożenić pojedynczych napalencow ...

chodzi o to że do czerwca muszą ludzie pokupić z ostatniej modernizacji więc ostatnie żniwa im zostały i kto musi to ogolą

Opublikowano
W dniu 23.01.2025 o 17:54, kibix napisał(a):

U osadka stoi puma 150 3 letnia z elektrozawory, tuż przedni, miękka os. 420 netto i pewnie jeszcze taniej ja sprzedają bo nikt tego nie chce wziąć. 

Dobrze wyposażona puma 150 to tak koło 470, przedni tuz, elektrozawory, miękka os, lepszy fotel,.więcej świateł, łącznik hydrauliczny, klima auto, monitor, koła 42, lepsza skrzynia itp. 

Ktoś wyceniał MF 7s 155.ostatnio? Myślicie ile teraz względem pumy trzeba dołożyć? W 500 netto się zamknie w wyposażeniu jak wyżej? 

Massey Ferguson 7S.155 2023r.

silnik Agco Power 6,6 L 

moc -155 KM 

przekładnia bezstopniowa Dyna VT -50 KM / H 

układ hydrauliczny - 110 L/min 

złącze LS 

przedni TUZ + 1 para wyjść hydraulicznych 

przednia oś amortyzowana 

amortyzowana kabina 

fotel pneumatyczny 

EHR 

3 prędkości wałka 

ogumienie Michelin VF ( nisko ciśnieniowe ) 650/60 R42 tył , 600/60 R28 przednie 

16 lamp LED

obciążniki w kołach 

Przygotowanie pod nawigację

Datatronic 5

529tys. Ogłoszenie chyba na olx widziałem (Jeszcze cos by z tego urwał pewnie). Na dyna 6 zejdzie się poniżej 500

• Thanks 1
Opublikowano

Ja w grudniu też słyszałem od handlowca (case), że po nowym roku 10 tys do góry i ostatnio dzwonił do mnie że ceny te same co w grudniu. Czekam na wyprzedaż roczników do kwietnia/ mają max. Czas pokaże czy dobrze robie

Opublikowano
10 godzin temu, maniek0987 napisał(a):

W dowodzie bodajże jest moc maksymalna tylko nie wiem czy z boostem, bo jeżeli z boostem to wtedy 175. 

No to w dofinansowaniu na jaki zakres mocy się łapie?

Opublikowano
22 godziny temu, MaloRolny07 napisał(a):

23/24 roczniki  na placach, a jeszcze podwyżke od lutego wam chcą nawinąć na uszy xd ale nie idzie sprzedać wiecej ciągników to kombinują jak tu ożenić pojedynczych napalencow ...

NH ma bardzo dużo placowych. Mf i case porównywalnie. Zazwyczaj te placowe to są jakieś dziwne konfiguracje.

11 godzin temu, piterq1991 napisał(a):

Massey Ferguson 7S.155 2023r.

silnik Agco Power 6,6 L 

moc -155 KM 

przekładnia bezstopniowa Dyna VT -50 KM / H 

układ hydrauliczny - 110 L/min 

złącze LS 

przedni TUZ + 1 para wyjść hydraulicznych 

przednia oś amortyzowana 

amortyzowana kabina 

fotel pneumatyczny 

EHR 

3 prędkości wałka 

ogumienie Michelin VF ( nisko ciśnieniowe ) 650/60 R42 tył , 600/60 R28 przednie 

16 lamp LED

obciążniki w kołach 

Przygotowanie pod nawigację

Datatronic 5

529tys. Ogłoszenie chyba na olx widziałem (Jeszcze cos by z tego urwał pewnie). Na dyna 6 zejdzie się poniżej 500

byłem wyceniać i do małego 7s się nie da założyć opon 42. 

11 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Ja w grudniu też słyszałem od handlowca (case), że po nowym roku 10 tys do góry i ostatnio dzwonił do mnie że ceny te same co w grudniu. Czekam na wyprzedaż roczników do kwietnia/ mają max. Czas pokaże czy dobrze robie

teraz straszą że od lutego ma być podwyżka 1-2%

pume 150 to trzeba porównywać z mf 7s165 zeby moce maksymalne sie zgadzaly. Przy podobnym wyposazeniu lekko licząc +40netto. 

Opublikowano
50 minut temu, jan88 napisał(a):

No to w dofinansowaniu na jaki zakres mocy się łapie?

Nie wiem jak jest w dofinansowaniach, bo nigdy nie brałem na ciagnik. Mówię tylko, że wiecej firm zaczyna stosować ten patent o nie podawaniu mocy znamionowej jako oznaczenie na masce. Dlatego trzeba na to patrzeć przy porównywaniu danych ciągników. Sam w rozmowie przez telefon dałem się nabrać dilerowi że mf 7s 190 porównywalny jest z puma 185. Chodzi mi tylko o moc silnika. 

Opublikowano
Godzinę temu, kibix napisał(a):

NH ma bardzo dużo placowych. Mf i case porównywalnie. Zazwyczaj te placowe to są jakieś dziwne konfiguracje.

byłem wyceniać i do małego 7s się nie da założyć opon 42. 

teraz straszą że od lutego ma być podwyżka 1-2%

pume 150 to trzeba porównywać z mf 7s165 zeby moce maksymalne sie zgadzaly. Przy podobnym wyposazeniu lekko licząc +40netto. 

A po co te koła 42 w takiej mocy? Tylko ciągnik się osłabia na nich a więcej korzyści nie widzę chyba że sąsiad ma 38 to tak 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

potrzebuje podmienić na innym ciągniku. Tam wrzucę 42 a tu wrzucę 38. Tak wychodzi ekonomiczniej niż kupować nowe a stare próbować sprzedać. 

42 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Przy takim ciągniku nawet nie ma co dyskutować same plusy to ma. Ciągnik ma lżej układ napędowy mniej cierpi opony są tańsze itd.

Pod jakim względem ciągnik ma lżej a układ napędowy mniej cierpi?

Opublikowano

Koło jest cięższe ma większa średnicę. Ciągnik ma trudniej się rozpędzić na łożyska działają większe siły dziwne, że takie banały trzeb tłumaczyć. Oczywiście koło się nie urwie ale po np 10 tys godzinach a może i po 5 co może podziękować. Załóż sobie do jakiegoś małego autka maksymalnie szerokie i wysokie koła jakie wejdą to się przekonasz co mamy na myśli mówiąc, że będzie słabszy.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, kibix napisał(a):

Ja powiem jak to wygląda na dolnym Śląsku

Jeśli chodzi o nh to nie potrafię się dogadać z ich handlowcami. Mają dla przykładu ciągnik placowy i to nawet 2022 rok co by mi spasował. Jeśli chodzi o wycenę to cenią go jak nowy ( sprawdzałem u innego dilera w takiej samej konfiguracji). Nie chcą spuścić nic, a jak mówiłem że chce nowego to w jeszcze dużo drożej. Czytaj za duże marże stosują. Odpuscilem temat nh.

MF to nie moja półka cenowa

Najbardziej rozważam na tą chwilę case i Deutz fahr.licze że któryś z nich da promocje na takie coś co mnie intersuje

Opublikowano (edytowane)

Lżej się toczy gdy jest ciągnione ale jak ono coś napędza to maszyna ma ciężej. A jeśli chodzi o sam balast maszyny to najkorzystniej jest jak jest na maszynie a jeśli już musi być na kole to jak najbliżej osi. Ty jesteś noga z fizyki.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2