Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszałem od dealera Landini, gdzie ten sam wielowachacz Cararo jest, że zależnie od użytkowania i obciążenia, ale mniej więcej po 3 tys mtg pasowało by wymienić tulejki , mimo systematycznego smarowania.  

Sam zamówiłem ciągnik z tą osia. 
Na stoisku Claasa w Kielcach powiedział, że za jakiś czas zrezygnują z wielowachacza bo nie ma różnicy w komforcie amortyzacji w porównaniu do amortyzowanej ale nie wachaczowej osi. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@SamaPrawdaŁadowacz 120 nie za duży? Widziałem ostatnio z 100fl to wydaje się być już spory. Opony 600 i 480?

Z tą miękka osią w claasie użytkownicy mówią że jednak jest większy komfort w porównaniu z miękką osią standardową 

Edytowane przez michal_19
Opublikowano
5 godzin temu, michal_19 napisał(a):

Z tą miękka osią w claasie użytkownicy mówią że jednak jest większy komfort w porównaniu z miękką osią standardową 

Nie mam porównania z normalną na co dzień ale ten wielowahacz z Ariona 450 pięknie pracuje na nierównościach w polu ma duży skok zawieszenia i nie przenosi się to na kabinę. Niezależne zawieszenie daje dużą stabilność na drodze nawet przy dużej prędkości, zwłaszcza na mijance kiedy jedno koło łapie pobocza a drugie asfaltem ani drgnie. Jak brałem to pomyślałem że bać to się trzeba kosztów awarii silnika, skrzyni czy hydrauliki a elementy zawieszenia osi nie powinny pogrążyć, ewentualnie roboczogodziny trochę na serwisie zakosztują. Ale ile to musi minąć motogodzin żeby to rozwalić jak się regularnie smaruje. Tego nie wiem ale sądzę że raczej w tysiącach mth trzeba liczyć.

Opublikowano
W dniu 8.11.2024 o 19:11, robert1226 napisał(a):

Bo moc w każdym ciągniku trzeba umieć wykorzystać dużo zależy od operatora co z tego że maszyna gwizda jak maszynista piz*a .

Też widzę że moja ma moc .

Robert hamowali dziś ta valte g 115 zgadnij ile pokazała 

Opublikowano
W dniu 11.11.2024 o 10:24, tomek9111 napisał(a):

W tym rzecz że te 40 k to już poza pułap dofinansowania, RC jest tak samo głośne jak EC w t6?

Miałem TM na RC i t6 EC 

Mam t5 EC i t7 PC 

RC  nie wyje czy tam gwiżdże tak jak EC

PC zdecydowanie najprzyjemniejsza z wymienionych. 

Opublikowano
W dniu 12.11.2024 o 21:46, SamaPrawda napisał(a):

Tutaj ładowacz 120 kabina też panoramic fotel bez grzania, bez tuza skrzynia hexa juz jest w standardzie

120 się nie nadaje 

W dniu 11.11.2024 o 07:35, tomek9111 napisał(a):

Pytanie do użytkowników czy jest sens dokładać 40k do skrzyni PC względem RC w NHT7.190 ?  Oraz jak wychodzi porównanie tego NH do Ariona 610/630 ?

Jaka cena 

Opublikowano
6 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Dlaczego się nie nadaje?

Rozpieprza przód w ciągniku to bardzo duży ładowacz napewno nie na 4 cylindrowy ciągnik. U nas za jeździł nim przód na maksa w arion ie. No i nie stabilny się robi ciągnik 100 jest duży już 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

przecież 100 to krótszy tur, wysokość podnoszenia to chyba 3.8m a 120 to 4.10m

100 ma 4m a 120 4,15, tak jak alfa pisał ten 100 już daleko jest od ciągnika na wysokości tej 1,5m od ziemi więc przód będzie mocno obciążony, a 120 montują też w arionach serii 600 a to już jest kawał kloca w porównaniu z arionami 400.

Edytowane przez michal_19
Opublikowano

Na arion 530 120 duża wygląda a 400 przy seri 500 dużo mniejsza a przy 600 dzieciak. Ludzie przesadzają z turami a potem remonty przodu i wymiany opon. We wsi są 2 identyczne jd tylko jeden mały tur jd drugi duży tu i tu 2.5 bar to w jednym z bela 900 kg kapcie w drugim nie na długości to i 20 cm dalej to waga się mnoży 

Tu widać jak wywalony do przodu jeszcze teraz chwytak albo krokodyl to masakra 

cb1ae3d0-55ab-11ef-bd65-0242ac110005_dewatermarked.jpg

Opublikowano

Co uważacie o przejściu na vat przy okazji zakupu ciągnika? razem z innymi maszynami niedużo braknie do 100tyś vatu, inwestycje są prowadzone cały czas mniejsze lub większe, jeżeli chodzi o "sezon" myśle, że wyjdę na plus, boje się jedynie o miesiące "zimowe" gdzie mało się dzieje, no i są niewielkie zakupy.

Opublikowano
tommy66692 napisał:

Ale czemu się boisz? Nie rozumiem 

Żeby nie dokładać do tego interesu i ciągle nie kombinować, żeby wyjść na plus. Chociaż z tego co każdy mówi to rzadko jest sytuacja, żeby do vatu dołożyć.