Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, odrion napisał:

Widzisz, ja znam gospodarstwo gdzie 300ha obrabiają tylko Valtry I bez poważnej  awarii. Coś jest ze skrzyniami w Valtrze, bo słyszy się o problemach. Pytanie jak jest użytkowana. Jak ktoś pod bardzo dużym obciążeniem zmieni zakres, to mogą paść synchronizatory. U mnie w okolicy jeździ jeszcze kilka valtr i również bez awarii. Na pewno skrzynia to najsłabszy punkt tego ciągnika. Zgadzam się z tym, że cmatic jest bezstopniowka, która jest zaraz po vario i autopowr z JD. Potem AC i cvt z CNH i na końcu bezstopniowka z valtry. Chyba ze ktoś rozważa serię q, bo tam już jest sprawdzone vario z fendta. 

Rzeczywiście te ceny za przeglad, to masakra. 

Jak łapiecie godziny do przeglądu na koniec sezonu to robicie serwis na jesieni czy na wiosne?

Różnie do tego podchodzą może być na jesieni taniej a na wiosnę drożej. Ale jeśli maszyna stoi to lepiej chyba wymienić przed rozpoczęciem sezonu 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, alfa napisał:

A h*j ich wie może kalamitki smarują . 900 zł 20 l do przekładni sporo go wejdzie do hydrauliki pod 50 l do silnika pewnie ponad 20 też drogi . Filtrów od zajebania jakieś od pneumatyki po 600 zł paliwowe chyba 700 zł hydrauliki tak samo i się suma zbiera . Powietrza 1000zl 

Weź się alfa doinformuj bo głupoty pleciesz. W valtrze pierwsza wymiana oleju w skrzyni na 2400h( wg instrukcji) i w serwisie kosztuje 29 netto a Shell spiraxa czyli to samo 26 netto wchodzi 60l.

Chyba że mówisz o valtrze Q?

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Na 2400 wymień olej w tej skrzyni to już w imię ojca i syna z tą valtra . Mechanik od valtry mówi że skrzynią to gówno i Olek najlepiej co maks 1000 wymieniać a filtry i częściej dlatego nawet przy wycenie kierownik sam mówi że trzeba to zrobić a co ile wędle katalogu to nie wiem . To tak jak z samochodem żebym wymieniał w swoich co 30 tys to pewnie wiele bym nie pojeździł . Kupujesz a sprzedawca mówi że wymianą co 30 ale jak chce pan pojeździć to by się przydało pierwszy raz po 3 tys a później co maks 15 . 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

Co oni tam robią na tych przegłądach że sobie życzą  za taki przegląd pod 20.000 zł ? Oleju  niech wejdzie za ok 3 tys , filtry za 2 tys , paski w silniku i inne duperele niech będzie 2 tys + robota z 1 tys , to razem będzie pod 8 tys . Co oni jeszcze robią że cena rośnie jeszcze o 10 tys zł? 

Taki mechanik na przeglądzie musi zarobić na pensje prezesa ,sekretarki ,księgowej,  kilku kierowników od niczego ,sprzątaczki, ciecia przy bramie itd itp.

Opublikowano
41 minut temu, robert1226 napisał:

Taki mechanik na przeglądzie musi zarobić na pensje prezesa ,sekretarki ,księgowej,  kilku kierowników od niczego ,sprzątaczki, ciecia przy bramie itd itp.

Mechanika to wszędzie pewnie liczą podobnie , U mnie jak robili przegląd w małym steyer-ku to po 300 godzinach zapłaciłem coś koło 2600zł, i na fv roboczogodzina mechanika była wyliczona na 270 zł, a z urzędu na przeglądzie liczą 2 roboczogodziny . Tak samo teraz zamawiałem CASE PUME , to też wytargowałem w cenie  2 pierwsze przeglądy ze mi zrobią gratisowo po 100- i po  300 godzinach  (części i robota). A jak się spytałem ile takie przeglądy kosztują , to mi odpowiedział że ok 2500 - 2700 zł , więc by wychodziło że filtry są w tej samej , albo podobnej cenie co w małych ciągnikach skoro w przegląd na 300 godzin wyceniony jest na tyle samo ok.2600 zł 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Mechanika to wszędzie pewnie liczą podobnie , U mnie jak robili przegląd w małym steyer-ku to po 300 godzinach zapłaciłem coś koło 2600zł, i na fv roboczogodzina mechanika była wyliczona na 270 zł, a z urzędu na przeglądzie liczą 2 roboczogodziny . Tak samo teraz zamawiałem CASE PUME , to też wytargowałem w cenie  2 pierwsze przeglądy ze mi zrobią gratisowo po 100- i po  300 godzinach  (części i robota). A jak się spytałem ile takie przeglądy kosztują , to mi odpowiedział że ok 2500 - 2700 zł , więc by wychodziło że filtry są w tej samej , albo podobnej cenie co w małych ciągnikach skoro w przegląd na 300 godzin wyceniony jest na tyle samo ok.2600 zł 

Na 30ha pumę?

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, przemek28_28 napisał:

A że tak zapytam co ona będzie targać? Pytam z ciekawości nie złośliwości. Bo chyba masz maxxuma z tego co pamiętam 

No tak mam maxxuma 110 km , a puma będzie targać to samo co musiał targać maxxum , czyli pług vario  4 skibowy który po rozłożeniu na max szerokość  bierze 230 cm szerokości , talerzówkę 3 metry , która ma zapotrzebowanie mocy min 110-130 km ( przynajmniej tyle jest nabite na tabliczce) , no i będzie jeszcze chodzić z agregatem uprawowo siewnym kuhna , który na pusto waży 2,4 tony a na pełno ok 3 ton , i  głównie przy tych 3 rzeczach będzie chodził , no i pewnie jeszcze jakieś mniej istotne rzeczy będzie pewnie też robił , zależnie co się trafi , A i może jeszcze dopiszę taką ciekawostkę że kolega valtrą 150 km ciąga pług obrotowy 5 skibowy , , ale ja jak swój pług rozłoże na całą szerokość , to mój zabiera z 10-15 cm więcej niż jego 5 skibowy , tok że nie będzie tak że będzie ciągał jakieś pług malutki 3 skibowy czy innej rzeczy , te maszyny co mam to raczej do maxuma były w sam raz , albo trochę na wyrost 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

150 km , ale mi bardziej chodzi o to że będzie mniej więcej  tyle samo ha obrabiała co maxxum , tyle że nie będzie wysilona w tej robocie tak jak  maxxum , bo co by nie mówić maxxum na rędzinie z tymi maszynami lekko nie miał , choć był podkręcony na dawce paliwa , i w rezultacie może mieć ok 115-120 km

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Będzie się widziało jak to będzie jak wszystko dojdzie do skutku , i pójdzie w robotę , czy będzie szła z tym na luzie czy będzie akurat , a w razie czego będzie jeszcze możliwość  wgrać mu mapę na 175 km 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

No tak mam maxxuma 110 km , a puma będzie targać to samo co musiał targać maxxum , czyli pług vario  4 skibowy który po rozłożeniu na max szerokość  bierze 230 cm szerokości , talerzówkę 3 metry , która ma zapotrzebowanie mocy min 110-130 km ( przynajmniej tyle jest nabite na tabliczce) , no i będzie jeszcze chodzić z agregatem uprawowo siewnym kuhna , który na pusto waży 2,4 tony a na pełno ok 3 ton , i  głównie przy tych 3 rzeczach będzie chodził , no i pewnie jeszcze jakieś mniej istotne rzeczy będzie pewnie też robił , zależnie co się trafi , A i może jeszcze dopiszę taką ciekawostkę że kolega valtrą 150 km ciąga pług obrotowy 5 skibowy , , ale ja jak swój pług rozłoże na całą szerokość , to mój zabiera z 10-15 cm więcej niż jego 5 skibowy , tok że nie będzie tak że będzie ciągał jakieś pług malutki 3 skibowy czy innej rzeczy , te maszyny co mam to raczej do maxuma były w sam raz , albo trochę na wyrost 

A jakie ty masz te pługi bo rzadko widuje i słyszę  że biorą ponad 50cm na Skibę bo u Ciebie wychodzi 57,5 cm 

Opublikowano

Regulacja jest hydrauliczna od 35 do 55 cm na  korpus, to niby  220 cm, ale jak taśmą zmierzę na zaoranym to pokazuje 230 cm , chyba że  źle  mierzę , bo jednak ta 1 Skiba już  trochę zarzuci na tą  poprzednią 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.12.2023 o 20:06, Alpacino napisał:

Jakiej mocy konkretnie ciągnik cię interesuje ? 

Jezeli wystarczy srodkow z modernizacji na moj wniosek to nowy mam wpisany 120-140 km a jeżeli bez dotacji to uzywany 120-180 .

Bedzie to glowny ciagnik do uprawy na gleby dobre  niespelna 30 ha.

Mam w planuje wejsc w bezorkowej I tam moc jest potrzebna.

Mysle o zakupie agregat do bezorkowej uprawy claydon.  Lub potinger terasem 3m

Edytowane przez slavik80
Opublikowano

A czemu zaraz zlosliwosci.... pracuje tez poza gospodarstwem. Mam Sama  produkcje roslinna, caly areal kupilem , po rodzicach dostalem nieco ponad hektar. Czesc mam w kredycie ale niewiele,  mialo byc  gospodarstwo podstawa uttzymania rodziny ,ale w miedzyczasie  oplacalnosc sie zagubila, a w 2010 roku wydawalo sie ze 10 ha wystarczy, w 2015 ze 20 ha a teraz.... to hobby 

6 minut temu, hardkor113 napisał:

Jak ktoś ma gospodarstwo od dziada pradziada doinwestowane. Czyli świeże budynki i większość ziemi swoja to kupują jak nie ma co z kasą robić

Ja mam zone  I dzieci tez,  nie wiem Kolego jak u Ciebie, ale moja zona potrafi wydac wiele...