Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, tommy66692 napisał:

Polecam bardzo dobra maszyna 

Spokojnie proszę się nie jarać 

Z drugiej strony Chińczycy też na początku robili dziadostwo a nie samochody a teraz wypierają takie marki jak BMW czy Mercedes 

16 minut temu, Aroo22 napisał:

Kto ci chłopie na to odpowie? Jak sam powiedziałeś, że to jest wynalazek, ciekawe czy w ogóle ktoś to kupił. 

Oj ja tylko pytam bo może ktoś widział te traktory 

Ps nie sztuką jest iść i u dilera kupić nowy traktor za 500 tys. Czy nawet milion 

Proszę mi uwierzyć że te najdroższe to też szorty 

Opublikowano

A moim zdaniem to kupno ciągnika to sobie ubzdurałeś w głowie , albo ci się coś przyśniło , i teraz wypisujesz jakieś cuda na kilu , co jeden twój post kłuci się z drugim , Po drugie jak ktoś szuka ciągnika do transportu to wie czego chce i już wie w którą stronę przy czymś takim trzeba się kierować  a nie rzucać  jakieś teksty co się nie trzymają kupy 

Opublikowano (edytowane)

Co do wyboru - to fakt Puma ma lepszą cenę. Zapytaj się siebie czy chcesz za 40tyś mieć starą, przestarzałą konstrukcję przekładni, w której słabo przełącza między 11/12 lub 12/13 i ma dziurę w prędkościach w okolicach 11 km/h. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to Puma.

Edytowane przez shreck
Opublikowano

Dyna to jest skrzynia guma.50procent udział ma massey i 50 procent claas .Jeżeli myślisz o niej to są dopracowane skrzynię,tylko dyna4 trochę brakuję półbiegów.Lepiej patrz za dyna6

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, shreck napisał:

Co do wyboru - to fakt Puma ma lepszą cenę. Zapytaj się siebie czy chcesz za 40tyś mieć starą, przestarzałą konstrukcję przekładni, w której słabo przełącza między 11/12 lub 12/13 i ma dziurę w prędkościach w okolicach 11 km/h. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to Puma.

Dodajmy jeszcze dla porządku z PC, bo o takiej skrzyni mówimy,że jest to sprawdzona konstrukcja (raczej bezawaryjna), dość cicha (nie wyje jak np EC). To przełączanie to zakresy i ciężko to uznać za duża wadę - trzeba sie nauczyc to obslugiwac. Gorsza jest dziura ok 11km/h ale pewnie też da się z tym żyć zonglujac trochę obrotami. 

Opublikowano

Kubotą jeździłem bardzo krótko, trudno coś powiedzieć, jednak 8 półbiegów brzmi ciekawie.

Tak sam z nową skrzynią CNH z 8 biegami pod obciążeniem - jednak w internecie wszycy sobie chwalą jej pracę.

DYNA6/HEXA - 6 biegów pod obciążeniem i zależy od marki różne możliwości automatyki.

Wiadomo, że 8 jest lepsze jak 6. Jednak czy konieczne? Zazwyczaj 6 jest wystarczające. Pokrycie biegów jest ok, tzn Ostani bieg na drugim zakresie to prawie to samo co 2 bieg na kolejnym zakresie.

4 to czasem lub często zbyt mało (JD jakikolwiek Quad, DYNA4, Quadrashift, Electrocommand). Chyba że masz równe pola, to wtedy 4 jest ok.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 18.12.2023 o 15:09, slavik80 napisał:

Kolego  widze, ze  znasz sie na przekladniach, co myslisz o kubocie? Dyna z massey oraz ktora  z new Holland? Kolega onion z nh polecal dc.

Mysle o ciagniku w okolicach 130-140 km

Dyna 6 bardzo dobra skrzynia w claasie jak kolega tutaj pisze jest taka sama jeździłem i Masseym i Claasem to wydaje mi się że w claasie jest lepiej to zsynchronizowane może to zależy od sterownika skrzyni. Natomiast jeśli chodzi o ciągnik 130/140 to patrz na wyposażenie i cenę weź pod uwagę claasa lub Massey Ferguson i odległość do serwisu też jest ważna 

• Thanks 1
Opublikowano

Widzsz mowiac o serwisie  to w 2007 roku kupilem nowego farmtraca w Fino w Chelmie, to ten serwis to calkowite nieporozumienie... teraz chyba maja deutza fahra. 

Cenowo to chyba wyjdzie massey ferguson seri M.

Class tez  mam w podobnej odleglosci.

Opublikowano
9 godzin temu, slavik80 napisał:

Widzsz mowiac o serwisie  to w 2007 roku kupilem nowego farmtraca w Fino w Chelmie, to ten serwis to calkowite nieporozumienie... teraz chyba maja deutza fahra. 

Cenowo to chyba wyjdzie massey ferguson seri M.

Class tez  mam w podobnej odleglosci.

Jeśli oba w podobnej odległości to zwróć jeszcze uwagę na przeglądy ile sobie życzą za roboczogodzinę i ceny części. New Holland też dobre ceny miał 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 19.12.2023 o 08:09, shreck napisał:

Kubotą jeździłem bardzo krótko, trudno coś powiedzieć, jednak 8 półbiegów brzmi ciekawie.

Tak sam z nową skrzynią CNH z 8 biegami pod obciążeniem - jednak w internecie wszycy sobie chwalą jej pracę.

DYNA6/HEXA - 6 biegów pod obciążeniem i zależy od marki różne możliwości automatyki.

Wiadomo, że 8 jest lepsze jak 6. Jednak czy konieczne? Zazwyczaj 6 jest wystarczające. Pokrycie biegów jest ok, tzn Ostani bieg na drugim zakresie to prawie to samo co 2 bieg na kolejnym zakresie.

4 to czasem lub często zbyt mało (JD jakikolwiek Quad, DYNA4, Quadrashift, Electrocommand). Chyba że masz równe pola, to wtedy 4 jest ok.

Wejdą szkrzynie co będą miały 12 podbiegów to napiszesz że 6-8 mało? Jak często w polu zmieniasz bieg? Ludziom w d*pach się przewraca, kiedyś wrzucili jeden bieg na cały dzień i było dobrze a teraz nawet na poprzeczniaku że 3 razy trzeba zmienić 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, krzychu121 napisał:

Miał ktoś do czynienia z  mc cormickiem X6.616? Według prospektów prosty mechaniczny, duży , twardy ciągnik za nieduże pieniądze.  Może ktoś się przyglądał?

Nie wiem czy warto się pchać cena mało odbiega od Claas Arion 630 w first Claas po negocjacjach  za dopłatą można wziąć cmatic bardzo dobra bezstopniowa skrzynia gwarancja 5 lat lub 5000 godzin . Obszarnik 700 ha przesiadł się z jd na Claas robią w h*j godzin rocznie ma 3 sztuki zamówione kolejne 2 Claas cmatic . Raz jeździłem na testach fajna sprawa bardzo wygodny ciągnik a cena mniejsze pół fendta 716 czyli trzeba się zastanowić. Miałem w zamiarze Vario ale po teście Arion cmatica  i fendta oraz po zapoznaniu sie z cenami wszystkich przegladow od 0-2000h robionych przez serwis bo gwarancja szczeze zwątpiłem . Do tego przeraża ilość ciągników valtra i Fendt bez kabin rozpolowionych itp u dealera na warsztacie Dla porównania też ceny przeglądów valtra też przerażają do tego w t 5 nawet przy wymianie oleju w silniku trzeba serwis bo nie skasuje błędów od wymiany . 

Opublikowano
Przed chwilą, slavik80 napisał:

Mozesz Kolego  podac ceny konkretnie? Ile  te przegląd kosztuje I ceny tego clasa?

Pewnie w każdym serwisie inne ceny dlatego najlepiej pytać u tych w pobliżu miejsca swojego zamieszkania. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slavik80 napisał:

Mozesz Kolego  podac ceny konkretnie? Ile  te przegląd kosztuje I ceny tego clasa?

Claas ceny masz wystarczy wpisać Claas first Claas i są ceny sporo można z tej ceny jeszcze zejść w zależności od dealera . Przegląd np 1200 h valtra z robocizna 18000 Fendt jeszcze więcej tyle że na 1500 h . Poprzednie na 500 h itp tak samo mocno drogie ale nie chcę robić antyreklamy niech każdy dzwoni i pyta sam . Dzisiaj przy tej opłacalności mi się wydaje że priorytetem powinna być cena ciągnika o określonej mocy , jak najdłuższa gwarancja najtańsze przeglądy bo wiadomo że czy to Fendt jd Claas valtra czy inne to wszystko złom i plastelina a tylko niewielkie różnice są na korzyść którejś marki marek że jest użyte mniej gownolitu czy więcej . Ogólnie jesli chodzi o valtra to tak trochę lipa jak się skrzynia sypie na 2000 h bo mam właśnie blisko taki przypadek wspomnę że na 1300 h była rozpolawiana bo coś tam z tylnym wom się wydarzyło. Gospodarz przeklnal już ja dawno 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, alfa napisał:

Claas ceny masz wystarczy wpisać Claas first Claas i są ceny sporo można z tej ceny jeszcze zejść w zależności od dealera . Przegląd np 1200 h valtra z robocizna 18000 Fendt jeszcze więcej tyle że na 1500 h . Poprzednie na 500 h itp tak samo mocno drogie ale nie chcę robić antyreklamy niech każdy dzwoni i pyta sam . Dzisiaj przy tej opłacalności mi się wydaje że priorytetem powinna być cena ciągnika o określonej mocy , jak najdłuższa gwarancja najtańsze przeglądy bo wiadomo że czy to Fendt jd Claas valtra czy inne to wszystko złom i plastelina a tylko niewielkie różnice są na korzyść którejś marki marek że jest użyte mniej gownolitu czy więcej . Ogólnie jesli chodzi o valtra to tak trochę lipa jak się skrzynia sypie na 2000 h bo mam właśnie blisko taki przypadek wspomnę że na 1300 h była rozpolawiana bo coś tam z tylnym wom się wydarzyło. Gospodarz przeklnal już ja dawno 

Reklamy nie robię ale u nas dużo osób wybiera pomiędzy Massey Ferguson a Claas w większości przypadków. Massey Ferguson a Claas te same skrzynie a silnik w Massey Ferguson ten sam co w valtrze grupy agco silniki sisu mają dobrą opinię. 

42 minuty temu, slavik80 napisał:

Jakiej mocy konkretnie ciągnik cię interesuje ? 

• Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, alfa napisał:

Co oni tam robią na tych przegłądach że sobie życzą  za taki przegląd pod 20.000 zł ? Oleju  niech wejdzie za ok 3 tys , filtry za 2 tys , paski w silniku i inne duperele niech będzie 2 tys + robota z 1 tys , to razem będzie pod 8 tys . Co oni jeszcze robią że cena rośnie jeszcze o 10 tys zł? 

Opublikowano

A h*j ich wie może kalamitki smarują . 900 zł 20 l do przekładni sporo go wejdzie do hydrauliki pod 50 l do silnika pewnie ponad 20 też drogi . Filtrów od zajebania jakieś od pneumatyki po 600 zł paliwowe chyba 700 zł hydrauliki tak samo i się suma zbiera . Powietrza 1000zl 

Opublikowano
21 minut temu, mysza103 napisał:

Co oni tam robią na tych przegłądach że sobie życzą  za taki przegląd pod 20.000 zł ? Oleju  niech wejdzie za ok 3 tys , filtry za 2 tys , paski w silniku i inne duperele niech będzie 2 tys + robota z 1 tys , to razem będzie pod 8 tys . Co oni jeszcze robią że cena rośnie jeszcze o 10 tys zł? 

Panie to jest serwis chcesz gwarancję mieć musisz zapłacić jak nie to rób sam 😁

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:
3 godziny temu, slavik80 napisał:

Widzisz, ja znam gospodarstwo gdzie 300ha obrabiają tylko Valtry I bez poważnej  awarii. Coś jest ze skrzyniami w Valtrze, bo słyszy się o problemach. Pytanie jak jest użytkowana. Jak ktoś pod bardzo dużym obciążeniem zmieni zakres, to mogą paść synchronizatory. U mnie w okolicy jeździ jeszcze kilka valtr i również bez awarii. Na pewno skrzynia to najsłabszy punkt tego ciągnika. Zgadzam się z tym, że cmatic jest bezstopniowka, która jest zaraz po vario i autopowr z JD. Potem AC i cvt z CNH i na końcu bezstopniowka z valtry. Chyba ze ktoś rozważa serię q, bo tam już jest sprawdzone vario z fendta. 

Rzeczywiście te ceny za przeglad, to masakra. 

Jak łapiecie godziny do przeglądu na koniec sezonu to robicie serwis na jesieni czy na wiosne?