Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 19.02.2022 o 20:51, Shaun napisał:

Arion w podstawie ma dyna 4/quadri a masej 5711 M może mieć i 12x12 i dyna 4. 

@Darek8787 joy w Claas taki  nawet nawet ale mi osobiście nie leży pstryczek od przewalania biegów/zakresów, bardziej mi sie widzi dźwignia T i rewers z emefa; skrzynie niby te same, rozkład masy lepszy ponoć w Arionie

w tym tygodniu wycena  za 5710 M dyna 4 z fabrycznym ładowaczem i tuzem + para hydrauliki, amor kabina (ośki nie ma w tej serii), 3 pary mech hydro, sprzęgło w hamulcu,  i  lepsza pompa  plus jakieś pierdy za 262 tys, moze być ??

Ta cena MF to netto rozumiem.

Ile policzyli, ci za przedni tuz + para hydro?

Opublikowano

ttak netto, nie wiem co po ile bo to nie moja wycena i wyposażenie z grubsza z pamięci pisałem, mogłem coś pomieszać z wyposażeniem i ceną ale ogólnie  dobrze doposażony jak na tę serię i pewnie znajomy go niebawem klepnie

sama koncepcja pstryczka jest spoko tylko żeby był lepiej wyczuwalny opór na przejściu miedzy wyborem biegu a zakresu - pewnie kwestia wprawy

Opublikowano
25 minut temu, Marekk91 napisał:

Dobrze wiedzieć, dealer chyba wie to co zje

cale felgi to jedno a jak sądzicie z szerokością? czy taki Arion 440-450 lepiej będzie szedł na oponach 540 czy na 600. bo niektórzy mówią że około 120 KM to na 540 złapie uślizg ale pojdzie a 600 to duży opór i jak będzie uślizg to go przymuli ten opór. jak uważacie?

Opublikowano
Darek8787 napisał:

25 minut temu, Marekk91 napisał:

Dobrze wiedzieć, dealer chyba wie to co zje

cale felgi to jedno a jak sądzicie z szerokością? czy taki Arion 440-450 lepiej będzie szedł na oponach 540 czy na 600. bo niektórzy mówią że około 120 KM to na 540 złapie uślizg ale pojdzie a 600 to duży opór i jak będzie uślizg to go przymuli ten opór. jak uważacie?

lepiej 600 bo na 540 to trochę kiepsko wygląda bo poszerzenia wystają , na 600 jak przymuli to bieg niżej i też pójdzie

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.02.2022 o 08:02, Marekk91 napisał:

Valtra t175, warto dokładać do większego koła 710/42 cale czy lepiej standard 710/38 cali? Dealer chwali 38 bo większy balon więc miękka do jazdy. Ogólnie mam problem z oponami, nie wiem czy brać 650 z dociążeniem kół, czy 710, bo planuje w przyszłości podniesienie mocy i nie wiem czy 650 będą wystarczające (mam inne ciągniki do mniejszych prac)

Powiedz jeszcze jaki profil opony przy 42" i 38", bo może być tak, że opony będą miały taką samą wysokość, a przy 38" balon będzie większy, zejdziesz bardziej z ciśnieniem i przyczepność będzie lepsza. Aczkolwiek i tak brałbym 710.

Opublikowano
16 godzin temu, forterra11441 napisał:

Powiedz jeszcze jaki profil opony przy 42" i 38", bo może być tak, że opony będą miały taką samą wysokość, a przy 38" balon będzie większy, zejdziesz bardziej z ciśnieniem i przyczepność będzie lepsza. Aczkolwiek i tak brałbym 710.

Faktycznie najwazniejsze pominąłem 🤐 38 cale - profil 70, 42 - 60

Opublikowano (edytowane)

Mam wycenę aktualną na Ariony 430 i 450 na bogato raczej produkcja na jesień 2022

cechy wspólne dla obu modeli:
First Claas
kabina wysoka z lukiem
miękka oś proactiv
tuz fabryczny z 1 parą hydrauliki
obciążnik 800 kg
wom 540/540E/1000
automatyka wom
automatyczne stabilizatory TUZ
fotel grammer pneumatyczny
full oświetlenie z led na dachu
2 koguty
automatyka skrzyni biegów- wszystkie zakresy i połbiegi w automacie bez sprzęgła
sprzęgło w hamulcu
2 pamięci obrotów i bieg uwrociowy
3 pary hydrauliki plus wolny spływ
pompa zębata 100l/min
alternator 200A
układ grzania płynu w bloku silnika
kierownica skórzana
kolorowy wyświetlacz CIS z komputerem pokładowym
wiązka i gniazda ISOBUS
stelaż do mocowania monitorów od maszyn
chlodzony schowek pod siedzeniem pasażera
radio mp3 bluetooth
klimatyzacja manualna
poszerzenia i wydłużenia błotników

a teraz różnice:
Arion 430
115 KM (nie ma boosta)
opony 540/440 Trelleborg
kabina na silentblockach gumowych
skrzynia biegów Quadractiv 16×16

cena 301 tysiecy zł netto

Arion 450
125 KM (135 KM z boostem)
opony 600/480 Trelleborg
kabina amortyzowana mechanicznie na sprężynach w 2 punktach
skrzynia biegów Hexactiv 24x24

cena 320 tysięcy zł netto

wspominałem kilka postów wcześniej w temacie modernizacja jeszcze o Case Maxxum 125 w słabym wypasie wyposażenie opisywałem za 288 netto jak wyposażenie lepsze mu dodać prawie takie jak w Claasach to około 320 netto za multicontroler na Firestonach.

Jakby z Ariona 450 zrobić podstawę jak ten Maxxum 125 za 288 netto to Claas wyszedł by 305 netto

Edytowane przez Darek8787
Opublikowano
Darek8787 napisał:

Mam wycenę aktualną na Ariony 430 i 450 na bogato raczej produkcja na jesień 2022

cechy wspólne dla obu modeli:
First Claas
kabina wysoka z lukiem
miękka oś proactiv
tuz fabryczny z 1 parą hydrauliki
obciążnik 800 kg
wom 540/540E/1000
automatyka wom
automatyczne stabilizatory TUZ
fotel grammer pneumatyczny
full oświetlenie z led na dachu
2 koguty
automatyka skrzyni biegów- wszystkie zakresy i połbiegi w automacie bez sprzęgła
sprzęgło w hamulcu
2 pamięci obrotów i bieg uwrociowy
3 pary hydrauliki plus wolny spływ
pompa zębata 100l/min
alternator 200A
układ grzania płynu w bloku silnika
kierownica skórzana
kolorowy wyświetlacz CIS z komputerem pokładowym
wiązka i gniazda ISOBUS
stelaż do mocowania monitorów od maszyn
chlodzony schowek pod siedzeniem pasażera
radio mp3 bluetooth
klimatyzacja manualna
poszerzenia i wydłużenia błotników

a teraz różnice:
Arion 430
115 KM (nie ma boosta)
opony 540/440 Trelleborg
kabina na silentblockach gumowych
skrzynia biegów Quadractiv 16×16

cena 301 tysiecy zł netto

Arion 450
125 KM (135 KM z boostem)
opony 600/480 Trelleborg
kabina amortyzowana mechanicznie na sprężynach w 2 punktach
skrzynia biegów Hexactiv 24x24

cena 320 tysięcy zł netto

wspominałem kilka postów wcześniej w temacie modernizacja jeszcze o Case Maxxum 125 w słabym wypasie wyposażenie opisywałem za 288 netto jak wyposażenie lepsze mu dodać prawie takie jak w Claasach to około 320 netto za multicontroler na Firestonach.

Jakby z Ariona 450 zrobić podstawę jak ten Maxxum 125 za 288 netto to Claas wyszedł by 305 netto

i co wybierasz ?

Opublikowano
13 minut temu, zacx18 napisał:

i co wybierasz ?

szczerze powiem "Raz Się Żyje" 288 netto się spłaci to i 32 tysie wiecej się spłaci. ciągnik na PROW jest jeden raz a chcę żeby między mną a ciągnikiem była "chemia" bo to pierwsza nówka i długo następnej nie będzie hehe więc wybieram model, który mnie kusi od roku pod każdym względem -  Arion 450 na wypasie :)

w piątek zaliczka :)

Opublikowano

I to mi się podoba, podziwiam ludzi którzy kierują się tylko ceną, przecież zazwyczaj to zakup na kilkanaście lat.

I dobrze, że bierzesz na skrzyni Hexa, testowałem Ariona 450 na skrzyni quadra i brakowało biegów w pracy.

• Like 1
Opublikowano

każdy kupuje to co mu się podoba i uważa za rozsądne , też mam Ariona 430 :) quadra nie jest zła skrzynią , kwestia tego do czego będzie służył jeśli w polu z ciężkimi dużymi maszynami na skraju mocy silnika to rzeczywiście ciężko będzie dobrać bieg bo albo za mały albo za duży i wtedy będzie miał za ciężko , u mnie np chodzi z lekkim zestawem uprawowo siewnym 2,5m , 3 obrotowymi 3x45 to jaki bieg by nie był to i tak targa nawet z b na c pod obciążeniem idzie łagodnie zmienić 😁 a niedługo będzie zwiększenie mocy na 130km to mi te dwa półbiegi dużej różnicy nie robią

Darek8787 napisał:

13 minut temu, zacx18 napisał:

i co wybierasz ?

szczerze powiem "Raz Się Żyje" 288 netto się spłaci to i 32 tysie wiecej się spłaci. ciągnik na PROW jest jeden raz a chcę żeby między mną a ciągnikiem była "chemia" bo to pierwsza nówka i długo następnej nie będzie hehe więc wybieram model, który mnie kusi od roku pod każdym względem -  Arion 450 na wypasie :)

w piątek zaliczka :)

a jaka pompa zębata 100l czy tłoczkowa 110l ?

Opublikowano
53 minuty temu, zacx18 napisał:

każdy kupuje to co mu się podoba i uważa za rozsądne , też mam Ariona 430 :) quadra nie jest zła skrzynią , kwestia tego do czego będzie służył jeśli w polu z ciężkimi dużymi maszynami na skraju mocy silnika to rzeczywiście ciężko będzie dobrać bieg bo albo za mały albo za duży i wtedy będzie miał za ciężko , u mnie np chodzi z lekkim zestawem uprawowo siewnym 2,5m , 3 obrotowymi 3x45 to jaki bieg by nie był to i tak targa nawet z b na c pod obciążeniem idzie łagodnie zmienić 😁 a niedługo będzie zwiększenie mocy na 130km to mi te dwa półbiegi dużej różnicy nie robią

100 l zębata 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.02.2022 o 00:26, piotrek12413 napisał:

Kojarzy ktoś cenę ariona 410-420-430? Jaki teraz tam jest silnik? 

Z tego co wiem to fpt od cnh 🙂

A gabaryty maxxum to nie bardziej pod serię 500 Claas?

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
Darek8787 napisał:

53 minuty temu, zacx18 napisał:

100 l zębata 

szyli dwie pompy 60+40l z możliwością sumowania ich , ja bym polecił jeśli nie duża dopłata to chyba lepiej tłoczkową 110l , bo te zębate to trochę wyją na wyższych obrotach no ale to taki urok pomp zębatych co prawda w kabinie jakoś to nie jest uciążliwe gorzej z otwartą szybą , myślę że tłoczkowa powinna być cichsza , najlepiej jak stoi taki model na na placu to porównaj sobie ich pracę , a ten maxxum jaką ma pompę ?

Opublikowano
45 minut temu, zacx18 napisał:

szyli dwie pompy 60+40l z możliwością sumowania ich , ja bym polecił jeśli nie duża dopłata to chyba lepiej tłoczkową 110l , bo te zębate to trochę wyją na wyższych obrotach no ale to taki urok pomp zębatych co prawda w kabinie jakoś to nie jest uciążliwe gorzej z otwartą szybą , myślę że tłoczkowa powinna być cichsza , najlepiej jak stoi taki model na na placu to porównaj sobie ich pracę , a ten maxxum jaką ma pompę ?

case ma pompę LS 121 l w classie dopłata 3-4 tysiące. czy będzie mi to potrzebne jeśli jedyna hydraulika to wywrotka belka opryskiwacza pług obrotowy i otwieranie rozsiewacza póki co?

Opublikowano
Darek8787 napisał:

45 minut temu, zacx18 napisał:

case ma pompę LS 121 l w classie dopłata 3-4 tysiące. czy będzie mi to potrzebne jeśli jedyna hydraulika to wywrotka belka opryskiwacza pług obrotowy i otwieranie rozsiewacza póki co?

nie wiem czy tłoczkowa nie byłaby cichsza ale jeśli tak to warto dopłacić , to case chyba w standardzie ma ls ?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, zacx18 napisał:

nie wiem czy tłoczkowa nie byłaby cichsza ale jeśli tak to warto dopłacić , to case chyba w standardzie ma ls ?

nie wiem czy w standardzie ale raczej większość modeli nawet w podstawie, które widziałem ma LS 121 l.

Dzisiaj ustaliłem że do Ariona 450 zamiast zębatej 100 l pompa LS tłoczkowa 110 l dopłata 2800 zł

warto dokupić ?

dopisanie ceny
Opublikowano
14 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Z tego co wiem to fpt od cnh 🙂

A gabaryty maxxum to nie bardziej pod serię 500 Claas?

Dokładnie ten sam silnik co 4 cylindry w T6/Maxxum

Masz rację Maxxum bardziej seria 500 Ariona ale tam siedzi silnik John Deere na 2 turbosprężarkach a w 400 serii ten sam silnik co w Maxxum, Robotę może Maxxum zrobi troszkę cięższą niż Arion 450 ale ceny z podobnego poziomu dlatego wybierałem pomiędzy nimi. Seria 500 Claasa od 350 tyś netto w górę za fajną wersję, full podejrzewam zbliży się do 400 tysi netto.

Opublikowano (edytowane)

Temat Ariona 450 dopięty. 

Dołożyłem jeszcze pompę LS 110 l. zamiast zebatej dopłata 2900 zł i tempomat z zarządzaniem automatyką za 1000 zł. 

Ostatecznie zdecydowałem się na trochę inne opony szukając kompromisu żeby zboża w ścieżkach nie niszczyć a mieć uciąg w uprawie. Poradziłem się tu i tam ale nie jestem pewny swojego wyboru więc zostawiłem sobie furtkę tydzień na zmiane specyfikacji opon.

Zamiast 600/65/38 i 480/65/28

będzie 520/70/38 i 420/70/28

oczywiście też Trelleborg

stał na placu wlasnie taki Arion 510 do wydania na 520/420 Trelleborg i to większy ciągnik a nie głupio to wyglądało i to mnie przekonało. Tamten klient tak jak ja 20-30 % w orce uprawie i siewie a 70-80% ochrona i nawożenie stąd szukanie kompromisu. 

Co sadzicie na ten temat biorąc pod uwagę moją strukturę pracy i fakt że nie będzie żadnego innego ciągnika na gospodarstwie?