Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, koniu napisał:

Jak sprzedawałem była jedna cena, czyli 3670 netto minus potrącenia. Można podpisywać umowy o 50zł mniej, z tym że wtedy były by ewentualne dopłaty, ale nie bawiłem sie w to i nie zagłębiałem sie co i jak dokładnie.

I tym sposobem straciłeś szansę na dodatkowe 100 złotych netto na tonie na samym zaolejeniu + dopłata za wilgotność i zanieczyszczenie.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Rozumiem , że nie musisz pisać kontraktu ? Dzwonisz i jedziesz ? U mnie kontrakt + wynajęcie transportu sam.   (80km słabej drogi) , na określony dzień i godz .

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

I tym sposobem straciłeś szansę na dodatkowe 100 złotych netto na tonie na samym zaolejeniu + dopłata za wilgotność i zanieczyszczenie.

Woźniak dopłaca za parametry? Na umowach które są na ich stronie nic tam nie ma?

Opublikowano (edytowane)

Do Woźniaka nie sprzedawałem, ale w ADM jest opcja, że masz przy sprzedaży o niższą podstawę o ok. 50 zł, a w zamian dopłaty do zaolejenia, wilgotności niższej od 9% i niskich zanieczyszczeń poniżej 2%. Po prostu musisz wiedzieć przed sprzedażą jaki Twój rzepak ma zaolejenie  i co Ci się bardziej opłaca. ;)  

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
7 godzin temu, fezoi napisał:

Rozumiem , że nie musisz pisać kontraktu ? Dzwonisz i jedziesz ? U mnie kontrakt + wynajęcie transportu sam.   (80km słabej drogi) , na określony dzień i godz .

Nie musze pisać kontraktu, po prostu jade i sprzedaje. Można tez podpisać tzw umowe handlową, w sumie kontrakt z późniejszą dostawą. Ja do elewatora mam 8km.

6 godzin temu, ursus219 napisał:

Woźniak dopłaca za parametry? Na umowach które są na ich stronie nic tam nie ma?

Na stronie może nie ma, to juz handlowcem załatwiasz temat. Przynajmiej tak to działa na naszym terenie

Opublikowano (edytowane)

Panowie, jak to będzie z tym VAT-em od 1 lutego 0% vat na żywność nawozy i ŚOR ale czy czasem rolnik ryczałtowy też nie dostanie 0% VAT na towar który sprzeda? jestem na ryczałcie i wczoraj propozycja na rzepak 3600 netto + 250 zł Vatu do każdej tony, czy czasem od 1 lutego nie dostane tylko ceny netto?

moim zdaniem straszny burdel zrobi sie po tej zmianie stawek vat

Edytowane przez przem
Opublikowano
1 godzinę temu, przem napisał:

Panowie, jak to będzie z tym VAT-em od 1 lutego 0% vat na żywność nawozy i ŚOR ale czy czasem rolnik ryczałtowy też nie dostanie 0% VAT na towar który sprzeda? jestem na ryczałcie i wczoraj propozycja na rzepak 3600 netto + 250 zł Vatu do każdej tony, czy czasem od 1 lutego nie dostane tylko ceny netto?

moim zdaniem straszny burdel zrobi sie po tej zmianie stawek vat

O szczegółach znając życie dowiemy się 31 stycznia

Opublikowano

Nie powinno sie nic zmienić , jedynie vatowiec zboże sprzeda z 0% vatu 

Opublikowano
wojtek424517 napisał:

5 godzin temu, ZELKOW napisał:

pszenica w granicach 1250-60

1310 pasza, sprzedane dziś co w depozycie. PZZ Gołańcz Rzepak znowu trochę w dół, 3400 netto

a gdzie po tyle sprzedałeś ?

Opublikowano

Wczoraj Kosów Lacki 3500, dzisiaj 3350 bo jak to pan powiedział: "matif 40e w dol, to niech se pan przeliczy" Wszystko wskazuje, że dziś te 40e matif odrobi. Jak mysliscie jutro znów będzie 3500? 😄Skoro podążają tak za matifem, to powinno być c'nie? 😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tak trzymać , niektórym nerwy puściły i sprzedali na dołku

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v