Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I to cała prawda, sam przesunąłem spłaty kapitału na wiosnę żeby trochę drożej sprzedać ale mimo wszystko  teraz kasa się by przydała na nowe zasiewy i NPK których pewnie nie kupię wcale lub tylko pod rzepak, Z przetrzymaniem pszenicy to ogarniałem temat, rzepaku kiedyś było mało to się o tym nawet nie myślało tylko w żniwa wywózka. 

Dziś już startuje z bramą do magazynu, blacha ma dojechać na dniach. Ponoć rzepak się bardzo rozciąga na magazynie więc planuję zastawiać BB z jęczmieniem ozimym i resztę żmijką pakować. Jakiś przewiew robić  czy wystarczy tylko jedna brama otwarta żeby się studził?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, caseihc napisał:

Bo jedni mówią że rzepak się gorzej przechowuję jak zboże i trzeba przesypywać z kupy na kupę.

Tak zrób jak radzi @bezbarwny  i będzie  elegancko.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano

U mnie już się zaczyna komplikować sprawa z przechowywaniem rzepaku, przyczyną jest wczorajsza nawałnica, która położyła rzepaczek i wygląda na to, że może być ciężko o odpowiednią wilgotność, Na dodatek zniknęły ścieżki, to i opryskać może być problem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rumcio40 napisał:

U mnie już się zaczyna komplikować sprawa z przechowywaniem rzepaku, przyczyną jest wczorajsza nawałnica, która położyła rzepaczek i wygląda na to, że może być ciężko o odpowiednią wilgotność, Na dodatek zniknęły ścieżki, to i opryskać może być problem

Poczekaj jak dojrzeje i nie kombinuj z opryskiem ,jak jest czysty to spokojnie dojdzie.Ja przechowuję rzepak parę lat i nigdy nie rundapowałem pola.Wybił mi to z głowy przedstawiciel Bayera i zawsze powtarzał że rzepak ma być jak najdłużej zielony i jeśli jest czysty to nie ma co go palić. Co innego jak już komosa przerasta bo takie też nieraz są atrakcję i nie ma wyjścia.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano
12 godzin temu, hyperreal napisał:

MATIFF minus 22 euro, wychodzi jakieś 2900 netto.

Za stary czy nowy zbiór? Cena nie powala a jeszcze nie tak dawno 5 tysi był.

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Za stary czy nowy zbiór? Cena nie powala a jeszcze nie tak dawno 5 tysi był.

Bez różnicy, stary czy nowy. Cena spada, bo będą rekordowe zbiory oleistych na świecie. Nikt nie będzie patrzył na koszty produkcji polskiego rolnika, rynek mamy otwarty i najwyżej sprowadzą z Kanady. Żeby było ciekawiej, na przełomie lipca i sierpnia przypłynie do nas rzepak z Australii - miał być w czerwcu na końcówkę sezonu ale z powodu powodzi załadunek się opóźnił. Czyli u nas będą żniwa, coś z Ukrainy mimo wszystko wjedzie i jeszcze ten australijski. Ceny raczej nie będą wyższe.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Andpol napisał:

I jak tu sie nie denerwować?

A co Ci to pomoże? Wiem, ze łatwo się pisze, ale nie masz na to wpływu. Raczej licz dokładnie koszty, bo najczęściej rolnicy nie wiedzą jakie mają wydatki na ha. Nawozy teraz kosztują np. 4 tys., więc liczą nakłady jakby całość po tej cenie kupili. A prawda jest taka, że część kupili po żniwach 2021 dużo taniej, później coś na jesień w średniej cenie i 30% na wiosnę za te mityczne 4 tys. Mają średnią cenę 2,5 tys/t, ale krzyczą że nawozy są 3-krotnie droższe niż w 2021. No i oczywiście nie liczą, że rzepak czy pszenicę sprzedali w sezonie 2021/2022 w bardzo wysokich cenach a koszty mieli niskie - z 2020/2021 roku. 

Edytowane przez hyperreal
Opublikowano
2 godziny temu, hyperreal napisał:

No i oczywiście nie liczą, że rzepak czy pszenicę sprzedali w sezonie 2021/2022 w bardzo wysokich cenach a koszty mieli niskie - z 2020/2021 roku.

nie każdy sprzedał zbiory z 2021

Opublikowano

Fakt , mając  cenę 4,5 - 5 tys/ tona i nie sprzedać , to trzeba mieć coś nie tak pod kopułą. Sam na żniwa chciałem podpisać kontrakt po 4 tys , ale się chwilę spóźniłem i było już po 3,5 tys  , więc zrezygnowałem , a teraz się okazuje że była to i tak bardzo dobrą cena 

Opublikowano (edytowane)

Poczekajmy 4 tysie przebije według mnie, ale na dzień dzisiejszy wygląda że po 4080 było podpisać,była to najwyzsza cena u mnie , czas pokaże czy dobrze , zrobiliśmy czy źle

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Zobaczymy co będzie dalej, narazie ropa idzie w dół, w ślad za nią surowce rolne. Więc super ceny narazie nie widać, aczkolwiek jezi w zimę będzie niedobór gazu, to gaz pójdzie w górę, ropa pewnie też i jest szansa na wyzsze ceny rzepaku. Było kiedyś tak że w żniwa cena rzepaku była lepsza niż później?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v