Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, AdamKutno napisał:

Dokładnie, dziś znów blisko 20 euro w dół. Chyba nawet Miwigos widzi, że na zostawionym rzepaku będzie wtopa dekady. Dzień za dniem spadki po kilkanaście ojro. Chwila i po 2200 będzie, tysiak w plecy na tonie w stosunku do żniw.

Jeszcze się wiele może wydarzyć. Żadne prognozy nie przewidywały takich drastycznych spadków, ba wrózyli przecież 4-5 tys na grudzień. 

Opublikowano

To jest ta sama historia co w tamtym roku, nie będzie wojny nie będzie i wszystko spadalo.. chociaż z rzepakiem było trochę inaczej. Teraz w USA też coś tam powiedzieli nie tego co się spodziewali, ale i tak zwiększyli o 1% przerób na bio, więc nie ma innego wytłumaczenia na spadki niż spekulacja. Myślę, że ceny wystrzelą, teraz taniej pokupią, żeby później solidnie zarobic jak putin coś zacznie bardziej odwalać znowu. W poniedziałek pewnie i u nas będą oferty za rzepak po te 2500

Opublikowano
12 minut temu, skywalker89 napisał:

To jest ta sama historia co w tamtym roku, nie będzie wojny nie będzie i wszystko spadalo.. chociaż z rzepakiem było trochę inaczej. Teraz w USA też coś tam powiedzieli nie tego co się spodziewali, ale i tak zwiększyli o 1% przerób na bio, więc nie ma innego wytłumaczenia na spadki niż spekulacja. Myślę, że ceny wystrzelą, teraz taniej pokupią, żeby później solidnie zarobic jak putin coś zacznie bardziej odwalać znowu. W poniedziałek pewnie i u nas będą oferty za rzepak po te 2500

tylko w tamtym roku nie bylo w ogole importu, w tym roku jest ogromny... i tu jest najwiekszy problem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

.😀

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nadal uważam że wszystko jest możliwe

Ja też tak myślę że jak teraz wk--ią Putina ropą, to jeszcze będzie gorąco.😀

Edytowane przez marek1977
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, ahten napisał:

tylko w tamtym roku nie bylo w ogole importu, w tym roku jest ogromny... i tu jest najwiekszy problem

I dlatego moim zdaniem bedzie drożej, jakoś ceny oleju w sklepach nie spadają a po nowym roku jak u mnie Kujawski 3l 47zl, to po nowym bita 5 z przodu będzie.. wiem wiem to się nie przekłada itp itd 

Opublikowano

Sklepy to co innego, tam zawsze bedzie roslo, zamiast malec.

A odnosnie plodow rolnych to jak skup bedzie mial mozliwosci kupna rzepaku/pszenicy od polskiego rolnika, czy taniej od ukrainskiego, to jak myslisz ktorego wybierze?

Na zime raczej nie bedzie eksalacji wojny, a do marca moga przyjechac odbirzymie ilosci plodow rolnych.

Cena na gieldach moze wtedy bedzie rosla, ale na polske na ten rok i nastepny nie widze szans na podwyzki.

Opublikowano

E tam, trzeba być dobrej myśli. Może zrobią jakieś doplaty do rzepaku kto trzymał 😃 to samo w sumie powinno być z pszenicą, tak obiecywali że nie będzie taniej, więc cyk dopłacamy do 1500 i do 3000 różnice, drukarki chyba by nie stygły, albo oddali by trochę z nawozow.

A tak serio, pisali ostatnio na farmerze, że wiele firm co brało na przechowanie rzepak mieli warunek sprzedaży do końca roku, nie wiem jak gdzie indziej, ale ludzie się nieźle w kur wią, bo tu w dół a nawozy na "akceptowalnym" poziomie 3-4k...

Wiele rzepak chyba poszłoby pod pług na wiosnę, zwłaszcza te gorsze 

Opublikowano

Co wy za urojenia macie w tych głowach. Rzepak pod pług , i niby co w tedy zasiejesz żebyś wyszedł na tym lepiej. Tu chłopaki niektórzy piszą że już jesienią ponieśli koszty po 3 tys/ ha , a ty byś doradzał żeby nie wymarznięty rzepak zaorać , i pchać się w inną uprawę , i robić koszty od nowa ?

• Like 7
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, skywalker89 napisał:

Są tacy co posiali po kosztach, są kombinatorzy co ubezpieczają.. mało wiesz. I cyk na wiosnę jeczmien, fasolę albo buraki. Zobaczysz.

Już za długo Januszerka nie poszaleje, bo do tych co im ciągle wymarza będą kierować komisje jesienią. W tym roku lustrowali u niektórych plantacje ozime, przede wszystkim rzepaku i jęczmienia. Jak zobaczą rzepaki z wyciągniętą szyjką i pogryzionymi korzeniami to żegnaj odszkodowanie. ;)  

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Już za długo Januszerka nie poszaleje, bo do tych co im ciągle wymarza będą kierować komisje jesienią. W tym roku lustrowali u niektórych plantacje ozime, przede wszystkim rzepaku i jęczmienia. Jak zobaczą rzepaki z wyciągniętą szyjką i pogryzionymi korzeniami to żegnaj odszkodowanie. ;)  

januszerka to jest ta co  się stara dobrze prowadzić plantację i bulić za ubezpieczenia

Opublikowano
Dnia 2.12.2022 o 21:36, skywalker89 napisał:

I dlatego moim zdaniem bedzie drożej, jakoś ceny oleju w sklepach nie spadają a po nowym roku jak u mnie Kujawski 3l 47zl, to po nowym bita 5 z przodu będzie.. wiem wiem to się nie przekłada itp itd 

8 za litr jest w biedronce. Takiś, mundry, innych pouczałeś jak sprzedawać a głupiego litra oleju spożywczego nie umiesz kupić dobrze. 

22 godziny temu, skywalker89 napisał:

Są tacy co posiali po kosztach, są kombinatorzy co ubezpieczają.. mało wiesz. I cyk na wiosnę jeczmien, fasolę albo buraki. Zobaczysz.

Ty to jakiś trefny jestes…. Dostaniesz nagle limit na buraki????? Wiosna????? Idąc twoim tokiem rozumowania jeśli można w ogóle tak napisać to lepiej byłoby nie posiać nic, a wiosna wszytko  

Opublikowano
11 godzin temu, stach12 napisał:

januszerka to jest ta co  się stara dobrze prowadzić plantację i bulić za ubezpieczenia

To żeś teraz doje...ał🙆‍♂️ Ubezpieczam od gradu czy deszczu nawalnego żeby spać spokojnie bo wiadomo ile ta uprawa kosztuje a Ty to Januszerką nazywasz.

• Like 3
Opublikowano

Jak się chce to się wszystko da, ja jeszcze nie bawiłem się w kombinacje, kilka lat temu w nosie miałem suszowe gdzie inni pobrali dobrą kase i się smiali, ja uważałem że mi się nie należy bo plony miałem zadowalające. Teraz złożyłem. Bo doją nas niemiłosiernie to i my musimy się nauczyć ich doić.. 

Opublikowano

Co innego jest uprawiać normalnie , i jak jest okazja to starać się o suszowe czy coś innego , a inną rzeczą jest coś siać z myślą i założeniem że się na wiosnę będzie to orać , bo z takim podejściem myślenia to przecież lepiej byłoby zostawić samosiewy rzepaku i ubezpieczyć go jako rzepak , wczesną wiosną opryskać azotem normalnymi dyszami żeby ten rzepak spaliło . Ubezpieczalnia stwierdzi że przemarzło i odszkodowanie wypłaci a ty siejesz w tedy co chcesz , i na dodatek masz już nawiezione azotem , tym co spaliłeś rzepak . Ale o takie czy podobne patenty to trzeba się już pytać @Rolnik1973

Opublikowano
XTRO napisał:

Sobianek teraz ostro ciągnie rzepak z Ukrainy 

Tanio I dużo to bierze, każdy mówi że jak cena spada to kupuj jak drożeje to sprzedawaj, jeśli Orlen się nie myli i przewiduje baryłkę po 110$ to cena 3400 jest możliwa

Opublikowano
46 minut temu, GRZES1545 napisał:

To żeś teraz doje...ał🙆‍♂️ Ubezpieczam od gradu czy deszczu nawalnego żeby spać spokojnie bo wiadomo ile ta uprawa kosztuje a Ty to Januszerką nazywasz.

pisałem  o ubezpieczeniach od wymarznięć , do nich żadnych dofinansowań nie powinno być bo janusze jedne kombinują a drugie płacą podwójne  składki żeby tym pierwszym  straty wypłacali

wiadomo jak wymarznie jakas strata jest , ale można przesiać i tragedii  nie ma , na dodatek płacąc za wymarznięcia i inne katastrofy z chwilą wymarznięcia po przesianiu trzeba ubezpieczać od  nowa i pewnie większość o tym nawet nie wie

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, mysza103 napisał:

Co innego jest uprawiać normalnie , i jak jest okazja to starać się o suszowe czy coś innego , a inną rzeczą jest coś siać z myślą i założeniem że się na wiosnę będzie to orać , bo z takim podejściem myślenia to przecież lepiej byłoby zostawić samosiewy rzepaku i ubezpieczyć go jako rzepak , wczesną wiosną opryskać azotem normalnymi dyszami żeby ten rzepak spaliło . Ubezpieczalnia stwierdzi że przemarzło i odszkodowanie wypłaci a ty siejesz w tedy co chcesz , i na dodatek masz już nawiezione azotem , tym co spaliłeś rzepak . Ale o takie czy podobne patenty to trzeba się już pytać @Rolnik1973

Miałeś kiedys wymarznięty rzepak? Szacowali Ci wymarznięty rzepak? On musi na prawdę wymarznąć, a spalenie azotem.. raczej nie ma szans tego spowodować, odbijał będzie, korzeń żywy, więc ciężko o uznanie czegoś takiego.. chybaze się dogadało z rzeczoznawcami ale mi się jeszcze ta sztuka nie udała żeby cokolwiek podciągnąć 

Zresztą, jak może być, że np tylko Tobie wymrazl rzepak, a sąsiadom nic ? Oni nie są głupi, za takie rzeczy można iść siedzieć, pobiorą spalone liście do laboratorium i po ptokach.

A ten Stach całkiem źle nie gada chyba, widzę, że im bardziej kładzie sie lachę- oczywiście bez przesadyzmu, (np znajomy znajomego kosil w tym roku rzepak co se koleś posial rozsiewaczem, guzik koło niego robił przycignal se jakiś konny wóz licząc na 1t a nasypalo mu 4t.. ale mówimy tu o takich co się chyba z pola nie utrzymują) po sobie widzę, że im mniej na siłę coś ingerujemy w przyrodę tzn bez wspaniałych udziwnień to wychodzi to fajniej. 

Ja mam takie proste, może glupie przykłady, ale jak od iluś lat widzę jak np koło domu koło bina czy w kamieniach nasieje się samosiewow rzepaku I to bez niczego potrafi urośnąć o wiele bardziej zaje biste niż na polu, to co robimy źle? A może za bardzo się staramy, zmanipulowani od wielu lat nowymi technikami uprawy.. To tak dla ciekawostki, bo uważam jednak że chcąc żyć z pola trzeba jakieś podstawy robić...

Edytowane przez skywalker89
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v