Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lury 2023 umowa - oczywiście sucha a już mam na zbiory 2024 po 900 i raczej myślę że nie wtopię bo na zwyżki cen nie ma widoków przy cenie 450 za mokrą graniczną ceną sprzedaży jest 800 za suchą przy cenie oleju opałowego 4,8 i prąd 0,50 zł kwh bez amortyzacji i roboty własnej .Mam trochę lepiej bo suszarnia na słomę i swój prąd dwa bale 350 kg na 12 ton .Zysk jest w cenie  słomy ale na tonie 150 zł/t  to ok 1500/ha  i tak można uważać za zadowalające 

Opublikowano
v11 napisał:

Dnia 21.10.2023 o 21:56, JanKrzysztof napisał:

Zmiana rozmiaru czcionki od słowa deoksyniwalenol wskazuje na to, że też masz problem z tymi słowami i musiałeś posłużyć się funkcjami kopiuj i wklej.

oczywiście że wkleiłem bo jakbym zrobił błąd to byś sapał 

Dnia 21.10.2023 o 08:36, JarekBazydlo napisał:

Oj Ru nie ładnie tak sie dalej ośmieszać😂 Nie wyszło Ci z UFF to teraz opowiadaj bajeczki jaki jestes ekspert od kukurydzy😂🤣

ekspert już prawie wszystko sprzedał po 1005 kiedy tu pisałeś tu farmazony

Dnia 14.12.2023 o 19:31, JD1052 napisał:

Przyszła dzisiaj decyzja o dopłacie do kuku z naboru w październiku 

przyszła kasa bez decyzji 

tu tu w jednym zdaniu chyba ponoszą Cie nerwy🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

lury 2023 umowa - oczywiście sucha a już mam na zbiory 2024 po 900 i raczej myślę że nie wtopię bo na zwyżki cen nie ma widoków przy cenie 450 za mokrą graniczną ceną sprzedaży jest 800 za suchą przy cenie oleju opałowego 4,8 i prąd 0,50 zł kwh bez amortyzacji i roboty własnej .Mam trochę lepiej bo suszarnia na słomę i swój prąd dwa bale 350 kg na 12 ton .Zysk jest w cenie  słomy ale na tonie 150 zł/t  to ok 1500/ha  i tak można uważać za zadowalające 

Z kim idzie dziś podpisać umowe na 2024 rok , w takiej cenie z odbiorem, nie słyszałem żeby ktoś tak podpisywał do przodu

Opublikowano

jak z kimś współpracujesz lata to wywiązujesz się zawsze z umowy to można coś robić tyle że dyrektor to nie cwany polaczek - tak jak mają kontrakty na swoje produkty tak zabezpieczają bazę surowcową - zawsze jesienią może być mokra po 900 zł albo i więcej to jest ryzyko jednak przy 900 mam wyliczone że coś zostanie a mam wszystko z wyjątkiem potasu i nasion kupione 

5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

On ma znajomości...😂 W tamtym roku byl specjalista od UFF w tym roku jest specjalistą od kukurydzy i tylko on ma takie ceny i kontrakty w Polsce🤣

nie w tamtym tylko dwa lata temu a na znajomości liczą małe gnojki paplające bez ładu i składu płaczące nad każdym groszem którzy z wywalonym jęzorem zazdroszczą innym 

Opublikowano
Dnia 19.12.2023 o 14:32, miwigos napisał:

Z kim idzie dziś podpisać umowe na 2024 rok , w takiej cenie z odbiorem, nie słyszałem żeby ktoś tak podpisywał do przodu

SA firmy produkujące z QQ grys a właściwie nazywa się to łomy (taki bardzo gruby grys) który używa niemiecka firma dostarczająca panierki dla kfc i mc a jak podrożało tam żarcie nie muszę chyba informować .i tam ma być jakość a cena spada na drugi plan bo jest kilka odmian które w taki sposób kruszą się tworząc grube kawałki  -to już masz wyjaśnione dlaczego za rok będzie zbyt na to co produkują z między innymi z mojej QQ  A ze mam odbiorcę od prawie 20 lat to nie mi na rękę ujawniać" koryto w którym dobrze karmią" 

Opublikowano

To dziwne tyle kuku na polach a firma przepłaca i daje Bogdanowi , 

Opublikowano

Znam przypadki ze jak za droga grysowa to i z każdej mąkę kukurydzianą mielą. Niestety przedstawiany świat przez V11 jest co najmniej zbyt idealistyczny. Niestety ale wielkie holdingi to już najmniej trzymają z jakością, nie żeby kogoś tu obrażać, tylko takie są fakty.:(

Opublikowano
20 minut temu, artek27 napisał:

W tych kfc i mc to idzie wszystko co najgorsze a nie luksusowy towar. Mieso z krów a myślisz że kukurydza tam idzie najlepsza.

Też tak kiedyś myślałem polecam porozmawiać z kimś kto tam pracuje -jaki tam jest rygor i nadzór oby kiedyś w handlu tak było  .moje skromne zdanie im mniejszy sklepik tym większy syf bo sknera i kombinuje jak się da  natomiast jest tak że potentaci dyktują ceny to fakt .A jezeli panierka ma być chrupka i pokryć to syfiaste mięso to wypada żeby była jakościowa bo nie czarujmy ale to właśnie  panierka nadaje smaku  

3 minuty temu, QuQurydza napisał:

Znam przypadki ze jak za droga grysowa to i z każdej mąkę kukurydzianą mielą. Niestety przedstawiany świat przez V11 jest co najmniej zbyt idealistyczny. Niestety ale wielkie holdingi to już najmniej trzymają z jakością, nie żeby kogoś tu obrażać, tylko takie są fakty.:(

Nie rozróżniasz mąki i grysu przypuszczam że nawet jeszcze takiego produktu nie widziałeś jako surowiec ale się wypowiadasz (to taki żółty kanciasty żwirek kukurydziany)  - trudno ktoś to robi kiedyś się załapałem i ciągnę to że przy okazji jest lepiej dochodowo  niż paszowa  to co mam prośić żeby obniżyli cenę ? A swiat sie trochę zmienił dam przykład reklamacja wiertarki w markecie 2 min w prywatnym sklepie nie do przeskoczenia a w KFC czy MC kierownik czy pracownik będzie prać mięso? -tymczasem jak nie sprzedadzą w ciągu określonego czasu od przygotowania porcja idzie do utylizacji .Proponuje zapytać w ROYAL CANIN ile są w stanie zapłacić za kukurydzę dla psów -ten odbiorca już mnie nie interesuje więc podaje nazwę 

Opublikowano
14 minut temu, v11 napisał:

Też tak kiedyś myślałem polecam porozmawiać z kimś kto tam pracuje -jaki tam jest rygor i nadzór oby kiedyś w handlu tak było  .moje skromne zdanie im mniejszy sklepik tym większy syf bo sknera i kombinuje jak się da  natomiast jest tak że potentaci dyktują ceny to fakt .A jezeli panierka ma być chrupka i pokryć to syfiaste mięso to wypada żeby była jakościowa bo nie czarujmy ale to właśnie  panierka nadaje smaku  

POLECAM sprawdzić rzeczywiste składy, ile takowe fryty maja ziemniaków ( praktycznie niema tam ziemniaka) czemu MC dodaje przeciw odrobinę awokado do swoich produktów broniąc się ze działa przeciwzapalnie. Pomyśl na logikę. 

Na mc, kfc idzie kit. 

Opublikowano
v11 napisał:

Gdzie kupowałeś piec na słomę?

Opublikowano

Własny pomysł ponad 10 lat temu hula do dziś ale już trzeba wymienić ceramikę a to trochę kosztuje wszystko z 16 blachy było drogo ale solidnie 

Opublikowano
v11 napisał:

Własny pomysł ponad 10 lat temu hula do dziś ale już trzeba wymienić ceramikę a to trochę kosztuje wszystko z 16 blachy było drogo ale solidnie 

czym w środku masz wyłożone ?

Opublikowano

Do niektórych nieudaczników przysłowie- Dyskutując z głupcem szkoda czasu jego nie przekonasz a sam się niczego nie nauczysz !!!

1 minutę temu, ZELKOW napisał:

czym w środku masz wyłożone ?

na priv 

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

Nie rozróżniasz mąki i grysu przypuszczam że nawet jeszcze takiego produktu nie widziałeś jako surowiec ale się wypowiadasz (to taki żółty kanciasty żwirek kukurydziany)  - trudno ktoś to robi kiedyś się załapałem i ciągnę to że przy okazji jest lepiej dochodowo  niż paszowa  to co mam prośić żeby obniżyli cenę ? A swiat sie trochę zmienił dam przykład reklamacja wiertarki w markecie 2 min w prywatnym sklepie nie do przeskoczenia a w KFC czy MC kierownik czy pracownik będzie prać mięso? -tymczasem jak nie sprzedadzą w ciągu określonego czasu od przygotowania porcja idzie do utylizacji .Proponuje zapytać w ROYAL CANIN ile są w stanie zapłacić za kukurydzę dla psów -ten odbiorca już mnie nie interesuje więc podaje nazwę 

Kolego jak nie rozumiesz co napisałem to przepraszam. Ten twój grysik to każdy młyn kukurydziany w Polsce robi, żadna filozofia.

Opublikowano

Z całego koncernu który mieli kilkaset tyś ton rocznie w kilku krajach tylko jeden robi gruby grys a ty nie wiesz co to jest ale wdajesz się w dyskusję ale niech ci będzie że każdy miele  tylko czemu każdy nie płaci ? skoro to taki pospolity produkt 

Opublikowano
Dnia 19.12.2023 o 12:45, v11 napisał:

ja prd....nie bierz się za rolnictwo....idź do pracy na wózek widłowy...

Opublikowano

i to jest myślenie  matołków - akurat kupujący który od lat bierze QQ nie połapie się ze to pochodzi z innego gospodarstwa? A poza tym z takiego numeru mogą być jedynie problemy a to pozostałości chemii a to DON  bo gówno z ukrainy  

12 godzin temu, ksiaze napisał:

ja prd....nie bierz się za rolnictwo....idź do pracy na wózek widłowy...

mniej jak piszesz "pier**l" to będziesz mniej nieżyczliwy i będzie ci się lepiej powodziło  proste rozwiązanie problemu zawiści -więcej zajmować się sobą a mniej innymi 

Opublikowano

W którym temacie jest o cenach nasion kukurydzy?  Dzwoniła Pani z Agroloku, i koniecznie na jakaś odmianę Gryfin namawia. Cena tylko 567 zł za 50 tyś nasion. A jakaś że Smolic Konkurent 286. Suzan  ( czy jakiś tak się to pisze) 380. 

Z kozackiej kukurydzy chyba po 530 za 80 tyś. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v