Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, witejus napisał:

A było tak że nawet na pagórkach, stokach też były place tak jakby wymokła?

u mnei jaks wielkich pagorkow nie ma , na takich malych stokach pod spodem jest piasek wiec woda szybko wsiaka.

na najwyzsyzm polu jakie mam siejac pszenice topilem sie na srodkow malej nizince. a teraz tak dolalo ze woda wszedzie stoi .

Opublikowano
Dnia 13.11.2023 o 08:20, albert1991 napisał:

W tym roku jestem na pewno na - .ale nie można też patrzeć tylko na ten rok trzeba brać średnią.Do świń też dokładałem a teraz się zarabia.najwiecej narzekają skoczki którzy sieją ta co płaciło w poprzednim sezonie bo myślą że się łatwo zarobi jeszcze najlepiej bez pracy.w tym roku miałem 11 ha kuku na przyszły też około tyle .

Podejście godne mistrza biznesu. Co gorsza wielu z rolnikow takie podejście ma - stad nikt się z nami nie liczy. 

Ponosić nakłady, robić, być na minusie ale pocieszać się że rok temu się zarobiło, to teraz jest z czego dołożyć... A jak się bedziesz pocieszał za kolejne 2-3 lata jeśli obecna sytuacja się utrzyma(a wiele na to wskazuje że tak będzie) ? Powiesz "no w 2022 to zarobiłem, i na wodeczke starczyło, a teraz bajka, dołożę i napędzę sobie bimbru" ? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, kagitaar napisał:

Podejście godne mistrza biznesu. Co gorsza wielu z rolnikow takie podejście ma - stad nikt się z nami nie liczy. 

Pan chyba nowy w rolnictwie xD Raz na kilka lat trafia się dołek, niektórzy odpadają i potem znowu się zarabia ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Pan chyba nowy w rolnictwie xD Raz na kilka lat trafia się dołek, niektórzy odpadają i potem znowu się zarabia ...

Obyś miał tylko rację, że to jest ten "raz" na kilka lat... 

Opublikowano

kiedy ostatnio dolozylem do kukurydzy ?? nie pamietam .zawsze cos zostalo nawet gdy 3 byla z przodu..

problemem jest to ze koszty sie rozeszly z zyskami- fachowo , nozyce cen sie to  nazywa..

Opublikowano

Jeszcze nie miałem takiej uprawy żeby nie zarobić , a troche lat juz gospodarze

Opublikowano
jacek472 napisał:

2 godziny temu, miwigos napisał:

Wiesz ile kosztuje opał , tylko niecała złotówke mniej niż napęd , czyli prawie żadna różnica

0,36gr różnicy 5,99 b0 opał 6,35 b7 diesel jak ostatnio brałem. Skąd bierzecie gaz do suszarni w lubelskim?

z tezetu, axan jakby co nie polecam

Opublikowano (edytowane)

Od powodzi i gradobicia się ubezpiecza. W tym roku miałem obydwa te zjawiska, zbiło mi rzepak - wyszedłem na tym lepiej niż miałbym zbierać. 

Od spekulacji cenowych i zalewu ziarna z ukrainy zadna firma nie ubezpieczy. 

No i od debili walących po 2-3 tyś za dzierżawę tylko po to by robić i nie zarabiać, też niestety nikt nie ubezpieczy... jedyny plus że jeśli takie lata jak ten się utrzymają to sami się wytępią - selekcja naturalna to się fachowo nazywa. 

Edytowane przez kagitaar
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

znaczy ile ?? 2-3-4 ??

nie ma takiej opcji.. zadnej powodzi,suszy ,gradobicia ?? gdzie taki raj ??

Powódż nigdy nie grozi, grad jedynie delikatny, susza była , ale dobra ziemia to 6 ton średnia była

Święte słowa kolego wyżej, masz racje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, kagitaar napisał:

No i od debili walących po 2-3 tyś za dzierżawę też niestety nikt nie ubezpieczy... 

Chcą to tyle płacą za dzierżawę, a jak Ciebie nie stać to trudno ... Nikt Ci nie da uprawiać za 1500 jak ktoś jest w stanie zapłacić 3000 ... Takie prawo właściciela gruntu, że robi z nim co chce, o ile to jest zgodne z polskim prawem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kagitaar napisał:

Od powodzi i gradobicia się ubezpiecza. W tym roku miałem obydwa te zjawiska, zbiło mi rzepak - wyszedłem na tym lepiej niż miałbym zbierać. 

Od spekulacji cenowych i zalewu ziarna z ukrainy zadna firma nie ubezpieczy. 

No i od debili walących po 2-3 tyś za dzierżawę tylko po to by robić i nie zarabiać, też niestety nikt nie ubezpieczy... jedyny plus że jeśli takie lata jak ten się utrzymają to sami się wytępią - selekcja naturalna to się fachowo nazywa. 

Mam ubezpieczenie od pożaru niezależnie od przyczyny i gdyby był taki to lepiej wyszedłby na tym niż na zbieraniu kukurydzy, ale sumienie nie pozwala mi na to 

Opublikowano
6 godzin temu, Pajej napisał:

Mam ubezpieczenie od pożaru niezależnie od przyczyny i gdyby był taki to lepiej wyszedłby na tym niż na zbieraniu kukurydzy, ale sumienie nie pozwala mi na to 

Ja mam dużo zboża, którym mógłbym palić i wyszło by to bardziej ekonomiczne, ale też jestem zdania że to nie służy do tego i nie o to w tym chodzi.

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Tomek0406 napisał:

Ja mam dużo zboża, którym mógłbym palić i wyszło by to bardziej ekonomiczne, ale też jestem zdania że to nie służy do tego i nie o to w tym chodzi.

Dziwnie myślisz

Opublikowano

ostatnio zasłyszałem że jeden ze skupów na wschodzie w zeszłym roku upłynniał kukurydzę którą suszył do 18% w dobrych pieniądzach na elektrociepłownię zgadnijcie dlaczego tam a nie na port bo węgiel miał chora cene

fabio napisał:

weglowe ma byc punktowane 100 zl 1 pukt min 5 punktow do wyplaty

"miało być" a raczej tyle nie dostaniemy dobrze będzie jak dopłaty wrócą do około 1tys za ha nie liczę na więcej

Opublikowano
17 minut temu, fabio napisał:

weglowe ma byc punktowane 100 zl 1 pukt min 5 punktow do wyplaty

To był projekt, a rzeczywiste stawki mogą być inne.

9 minut temu, fabio napisał:

jak oni nlicza te 70% zaliczek bo nie pasuje przelew a u was

A to nie jest, że DO 70% ?? Więc nie musi być równe 70%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v