Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Ale przecież Elewar po prawie 500 kupuje xD 

prawie robi wielka różnice 😆😆😆😆😆😆 i podobno musi mieć poniżej 20%

też słyszałem że niektóre skupy kończą w piątek skup

Opublikowano

dzis u mnie elewar 450zl przy 25 % plus 10zl za 1 % plus vat ile wychodzi tylo trzeba miec 25%  nie bylo powiedziane ze ok 500zl netto po 2gie jak pozamykaja skupy to zostanie wam tylko sasin

Opublikowano
16 minut temu, fabio napisał:

dzis u mnie elewar 450zl przy 25 % plus 10zl za 1 % plus vat ile wychodzi tylo trzeba miec 25%  nie bylo powiedziane ze ok 500zl netto po 2gie jak pozamykaja skupy to zostanie wam tylko sasin

To u mnie 390, +10 za każdy % w dół poniżej 30, czyli za elewarowe 25% wychodzi 440 i nie trzeba gdzieś wozić w świat tylko kilkadziesiąt kilometrów, a i cała kasa w 3 dni, a nie 30% a reszta kiedyś gdzieś tam ...

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To u mnie 390, +10 za każdy % w dół poniżej 30, czyli za elewarowe 25% wychodzi 440 i nie trzeba gdzieś wozić w świat tylko kilkadziesiąt kilometrów, a i cała kasa w 3 dni, a nie 30% a reszta kiedyś gdzieś tam ...

Przed chwilą, v11 napisał:

każdy dzien po pełnej dojrzałości to strata łamanie i szkody zwierzyny 

racja

Opublikowano

Zwierzyny nie ma, omacnicy nie ma, nie ma sensu się spieszyć. Dzika u nas w okolicy ostatniego 3 lata temu widziałem, lisów i zajęcy coś jest, do tego kilka saren i to wszystko. Ale sarny aktualnie się na moich poplonach stołują xD

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie i tak stoi i czeka, bo będę sam suszył, każdy % w dół to mniej prądu i gazu ;) 

suchom po ile sprzedasz po 700zl rok temu wielcy kupili suszyli i ich nie ma

Opublikowano
Przed chwilą, fabio napisał:

suchom po ile sprzedasz po 700zl rok temu wielcy kupili suszyli i ich nie ma

Sprzedałem po 1100 ;) I jeszcze na rządową pomoc się załapałem xD 

Przed chwilą, v11 napisał:

Ale teoria -jedna wichura z deszczem i zwierzyna niepotrzebna 

Kilka ładnych lat już sieję i nigdy nie miałem połamanej kosząc pod koniec listopada ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, fabio napisał:

za suchą w zeszly sezon to mokra byla po tyle

Nie wiem gdzie, u nas mokra w szczycie po 840 była ... Więc może wyszedłem na suszeniu na praktycznie 0, ale dopłata została ...

Ale za to rok wcześniej biznes zrobiłem, mokra była coś ponad 500, a ja suchą po 1450 sprzedałem xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Z truskawek i bobu to na dokładkę do 150-200ha kukurydzy by mi w tym roku starczyło, a mam jej tylko 10, więc nie będzie źle ;) Są lata tłuste, są lata chude, zawsze tak było, ważne żeby w tłustych sobie odłożyć na te chude ...

Rok temu wojna na Ukrainie dała rekordowe ceny, to w tym roku odebrała ... Od czerwca było wiadomo że z QQ w tym roku będzie słabo ...

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Sprzedałem po 1100 ;) I jeszcze na rządową pomoc się załapałem xD 

Kilka ładnych lat już sieję i nigdy nie miałem połamanej kosząc pod koniec listopada ;) 

Sprzedałem po 1400 i dotacja ale nie w tym rzecz .sieję QQ ponad 20 lat monokultura i zawsze było ok -dostałem wycieczkę w trakcie żniw  QQ i pojechałem jak wróciłem był huragan nawet miał imię  ponad 50 000 straty a wycieczka za 20 000 to mi się opłaciło 

Chyba Xawery 

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem gdzie, u nas mokra w szczycie po 840 była ... Więc może wyszedłem na suszeniu na praktycznie 0, ale dopłata została ...

Ale za to rok wcześniej biznes zrobiłem, mokra była coś ponad 500, a ja suchą po 1450 sprzedałem xD 

wlkp zzz dodatkami wyszla 1070 dokladnie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, fabio napisał:

wlkp zzz dodatkami wyszla 1070 dokladnie

Z dodatkami za wilgotność ... Taka cena mnie nie interesuje, zawsze cenę za 30% się podaje ... W zeszłym roku niektóre skupy po 25zł za % dopłacały, to przy 26% z 840 robiło się już 940 ...

To i u mnie po 1090 była ;) Jak znalazłeś taką co 20% miała xD Co było wynikiem nieosiągalnym, bo najsuchsze w okolicy to miały po 26-27% xD 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jeżeli to był Ksawery, to sprawdziłem i on w grudniu był, ja zazwyczaj 20-25 listopada mam wykoszone, w grudniu już za duże prawdopodobieństwo mokrych śnieżyc, a te mogą rzeczywiście zaszkodzić.

Nie trzeba wichury, u mnie w tym roku KWS Emporio przy większym wietrze się łamała jak zapałki, żal było patrzeć co tam się działo - u mnie odmiana skreślona. Obok KWS Amavit i Sy Calo to jak dzień do nocy.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jeżeli to był Ksawery, to sprawdziłem i on w grudniu był, ja zazwyczaj 20-25 listopada mam wykoszone, w grudniu już za duże prawdopodobieństwo mokrych śnieżyc, a te mogą rzeczywiście zaszkodzić.

6 pażdziernik 2017 orkan xawery też sprawdziłem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v