Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Ale to nie jest tak że piatnica placi 2.2 to mlekpol 1.5 . Jak jest hossa to tu i tu płacą dobrze  i śmieszą mnie słowa że posypały się wypowiedzenia to cenę dali . Skąd? Od Edzia z kieszeni ? Nie poprostu hossa na mleku trwa i tu i tu można zapłacić tyle że piatnoca na trochę więcej może sobie pozwolić ale to nie jest różnica mega 0.5 czy 0.7  . Dlatego Nie wiem czy przyjmowanie dostawców na potęgę posłuży.  Hossa jak na wszystkim przemija . Wspomnicie moje słowa że poatnica wróci do 0.17 i 0.21 za parametry mlekpol 1.6 a rospuda 0.9 zł 

Przestań pierdzielić bo gieeee wiesz a wróżkę udajesz i tyle... 

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał:

Gdzie tam, na tego rekina, maklera giełdowego to pewnie nawet fame mma nie będzie stać 🤭 

Taaa a na ziemniaczka pedra za to będzie.  W większości mleczarni na kasę byś czekał kilka lat także To całkiem normalna rzecz . Zechce to będę albo w piatnicy albo Giżycku bez problemu mnie wezmą . W piatnicy bardziej martwi mnie ze juz sa wirówki i zapewne wybiorę Giżycko 

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Przestań pierdzielić bo gieeee wiesz a wróżkę udajesz i tyle... 

Poczekaj a zobaczysz.  Ceny wroca . Nie będzie 2 zł cały czas . Będzie płacz i lament 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Mleko spada i będzie dalej tendencja spadkowa bo każdy obniży wydajność przy tych kosztach i tyle... Mleczarnie będą się biły o przerzut i tyle... Rotacja dostawcy już nic nie da i tyle.... 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, alfa napisał:

Plotki ploteczki też już słyszałem że 20 w dół że w piatnica obniżka itp . Jak to mówią fake zawsze najszybciej się przyjmuje.  Narazie ceny są dobre mleczarstwo wykończą ceny ale środków do produkcji . Pojedzie nie jeden . Zabrzmi to może niezbyt przyjemnie ale to sama prawda im więcej wyjedzie tym wiele więcej i lepiej dla reszty . W mlekpolu po odejściach wzrost skupu.  A jeśli piatnica będzie przyjmowała tak jak przyjmuje i po cichu wirówki będą przechodzić (potwierdzone )  to będzie mlekpol we władaniu Kalinowskich.  Nie wiem czemu ale wydaje mi się że stary prezes mial parcie na czym wyższa cenę skupu dla chłopa a nie ilość skupionego surowca w przeciwieństwie do Edzia ale już młody to mam Wrażenie że ma parcie na ekran i tak jak Edzia cieszy bycie prezesem największej spółdzielni a nie spoldzielni z najwyższa cena.  Mlekpol jakieś 12 15 lat temu był pionierem w cenie mleka a potem każdy widzi jak wyszło chce się być dużym trzeba ponieść tego konsekwencje . Piatnica od 2010 do 2021 nikogo nie wzięła produktu było mało marka jest to i  wyszła z tego cena.  Ale jak tak jak mówicie pójdą w ilość i będą dalej przyjmować to spadną mocno w hierarchii cen mleka.  Proszkownia mlekpolu dzisiaj jakieś 1.5 -2 mld zł także żadnej spółdzielni budowa tego kompleksu nie postawi na nogi a załamie na kilka lat . Lepiej mieć za malo ale sprzedać godnie  jak za dużo i sprzedać darmo . A rynek krajowy nasiąknięty towarem wiele dziur nie ma.   konkurencja nie śpi czeka na Twoi ruch wtazie potyczki wchodzi za Twoje.  Społeczeństwo biednieje produkty piatnicy drogie kogo na dziś na nie stać jest ok ale większego zbytu nie zrobią nie ta cena nie te realia . Dlatego ja wolałbym żeby taką piatnica nikogo nie przyjmowała a trzymała cenę i robiła presję.  Bo jeśli ona spadnie do ceny mlekpolu czy mlekovity to mamy problem 

Z tego co się orientuję to stary prezes jeszcze nie odszedł na emeryturę ...

Edytowane przez dominik1703
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Mleko spada i będzie dalej tendencja spadkowa bo każdy obniży wydajność przy tych kosztach i tyle... Mleczarnie będą się biły o przerzut i tyle... Rotacja dostawcy już nic nie da i tyle.... 

Ale czy to wyjście zabrać granulatu 5 ton nawet  za 11 tys a stracić mleka za 27

Opublikowano

Alfa chcesz nas na coś przygotować na obniżki czy co ? Żeby tak znienacka nie było bo może być sporo zawałów. Co wiesz to się podziel informacją. 

Aż tak źle w tej mleczarni aż tak koszty im poszły do góry że cenę trzeba obniżać.  Przecież  na półkach w sklepach duże podwyżki A podobno jeszcze w marcu żywność ostro w gore

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, alfa napisał:

Taaa a na ziemniaczka pedra za to będzie.  W większości mleczarni na kasę byś czekał kilka lat także To całkiem normalna rzecz . Zechce to będę albo w piatnicy albo Giżycku bez problemu mnie wezmą . W piatnicy bardziej martwi mnie ze juz sa wirówki i zapewne wybiorę Giżycko 

Poczekaj a zobaczysz.  Ceny wroca . Nie będzie 2 zł cały czas . Będzie płacz i lament 

A wiesz że jest taka grupa producentów mleka Świedziebnia i oni zaczęli odstawiać do Giżycka miesiąc temu ale najpierw żeby się tam dostać, każdemu dostawcy dopłacili po 6 tyś na wirówkę do mleka, dostawców ta Świedziebnia ma coś pod 70, i wirują tam wszyscy 😁 Wirówek już nikt nie pilnuje 

Edytowane przez Marcin441
Opublikowano
15 minut temu, greg1985 napisał:

Alfa chcesz nas na coś przygotować na obniżki czy co ? Żeby tak znienacka nie było bo może być sporo zawałów. Co wiesz to się podziel informacją. 

Aż tak źle w tej mleczarni aż tak koszty im poszły do góry że cenę trzeba obniżać.  Przecież  na półkach w sklepach duże podwyżki A podobno jeszcze w marcu żywność ostro w gore

Mi się wydaje że alfie chodzi o to że po każdej górce jest dołek ale nie koniecznie ten dołek będzie w tym roku bo póki co niema powodu dla którego mleko miałoby teraz tanieć gdzie wszystko jest drogie.

Opublikowano

Mleko jest przed górka a nie przed dołkiem i tyle.... Mleczarnie już to widzą że trza walczyć o surowiec. 

Idzie przymusowa ekologia z różnych przyczyn i tego nikt nie przeskoczy... 

Opublikowano
27 minut temu, greg1985 napisał:

Na tą chwilę nie ale po nowym roku To myślę że hossa ustanie 

12 minut temu, Arrek napisał:

Mi się wydaje że alfie chodzi o to że po każdej górce jest dołek ale nie koniecznie ten dołek będzie w tym roku bo póki co niema powodu dla którego mleko miałoby teraz tanieć gdzie wszystko jest drogie.

Dokładnie o to chodzi 

Opublikowano

To jest logiczne i pewne że przyjdzie dołek cenowy. Tak jest zawsze w rolnictwie w każdej dziedzinie. Mleko od kilku lat ma cenę w miarę stabilną więc ten dołek jest przed nami. Ale po każdej burzy wychodzi słońce :D

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Na tą chwilę nie ale po nowym roku To myślę że hossa ustanie 

Dokładnie o to chodzi 

Jaka k**wa hossa? 1.80 dla vatowca przy cenie paliwa 8 zł i saletrze 5 tys ? O pelnoporcjowej nie wspominając 

• Like 2
Opublikowano

Trudno nie doić mając X mlilonu kredytu. Czy to Mlekpol czy Piątnica czy jakaś inna ..... . W tej chwili tacy dostawcy są jak uwiązane psy do budy i tylko czekają aż właścicieli kopnie ich w d*pe. Jeszcze jak ktoś się chwali że ma 5 czy 6 mln kredytu to dla mnie, albo osoba co ma wszystko w d*pie i nie kalkulował wszystkiego kilkanaście razy albo osoba inteligentna która potrafi powiedzieć, że nawet jak cena poleci ostro w dół to nie będzie miał problemu z jego spłatą bo przez jakiś okres(czytaj co najmniej 2-3lata) będzie w stanie dołożyć z innej gałęzi produkcji. Borawski miał rację mówiąc kiedyś na zebraniach, aby nie nastawiać się na jeden kierunek produkcji bo w razie biedy można dołożyć z czegoś innego i ten najgorszy okres przetrwać. Pytanie ilu z was jest lub będzie w stanie zapłacić za koszenie kukurydzy 1800-2000 od hektara, bo w tej chwili rozmawiając z kumplem to mówił że co najmniej 1500 już nie wspominając z zbiorem traw. 

Liczę na to, że co najmniej 20% mleczarzy w ciągu 2 może 3 lat zlikwiduje krowy. A potem będzie tylko lepiej 😂

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, alfa napisał:

No niestety ale to jest hossa . Musimy spojrzeć prawdzie w oczy 

Mleka ubywa. Nie ma następców w gospodarstwach. Ceny środków do produkcji nie rosną tylko zapier…… do góry. W Nowej Zelandii i spadek skupu duży. Ceny pójdą do góry i będą musiał się trzymać conajmniej dwa lata żeby skup zaczął rosnąć. Uważam ze połowa roku to 2,50 za litr.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, karol091193 napisał:

Liczę na to, że co najmniej 20% mleczarzy w ciągu 2 może 3 lat zlikwiduje krowy. A potem będzie tylko lepiej 😂

Kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada 😉

Opublikowano
26 minut temu, alfa napisał:

No niestety ale to jest hossa . Musimy spojrzeć prawdzie w oczy 

Ty to już lepiej się zamknij, bo to żal czytać. Wszystko 2 razy tyle kosztuje mleko raptem kilkanascie groszy więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, a Ty poerdolisz głupoty o hossie. Albo, że nie będziesz oddawał do mleczarni, bo tam oddają tacy którzy wirują, kto normalny by się przejmował, że bliższy lub dalszy sąsiad wiruje mleko. Raczej trzeba się cieszyć że sam nie musisz. Ja na szczęście też nie ☺️

• Like 9
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v