Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak patrzę po cenniku mlekpolu (od dziś piszę z małej litery) to niezłe pierdo....cie, największe ze wszystkich SM. Jeszcze takiej obniżki nie było ale może kwoty inne. Strach pomyśleć co będzie w lutym, marcu jak już tyle trzeba jebn.ć. Ale dziś, sylwester, jutro Nowy Rok. Może spójrzmy na to inaczej. Zaczynamy z wysokiego pułapu w styczniu(ze 2,5 netto w mlekpolu chyba wyjdzie) w czerwcu pyknie 3 z dużym plusem a ostatni kwartał to już blisko 4ki z przodu czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam o cenę mleka bym się nie martwił,młodzi nie chca krów chować a zakłady chcą mieć mleko a wpakowali wielkie pieniądze w inwestycje i cena musi być za mleko bo inaczej już po mleczarniach,ludzie wygodnie lubią żyć i kto rzuci krowy to  już do  nich wróci.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 3
Opublikowano
3 minuty temu, strsw33 napisał:

Spokojnie wiem z pewnych źródeł 50 groszy w lutym

Na tym forum to dopiero spekulacje 😉

7 minut temu, krzychu121 napisał:

Tak myślałem :)

Akurat na mój tel nie przychodzą SMS z mleczarni ale tak jest

Opublikowano
6 minut temu, Troker1979 napisał:

Tak patrzę po cenniku mlekpolu (od dziś piszę z małej litery) to niezłe pierdo....cie, największe ze wszystkich SM. Jeszcze takiej obniżki nie było ale może kwoty inne. Strach pomyśleć co będzie w lutym, marcu jak już tyle trzeba jebn.ć. Ale dziś, sylwester, jutro Nowy Rok. Może spójrzmy na to inaczej. Zaczynamy z wysokiego pułapu w styczniu(ze 2,5 netto w mlekpolu chyba wyjdzie) w czerwcu pyknie 3 z dużym plusem a ostatni kwartał to już blisko 4ki z przodu czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku.

Polać mu dobrze gada😂

1 godzinę temu, michalcium napisał:

@Zenio23 Ty biegły w tym temacie jak na człowieka nie związanego z branżą 😂😂

To akurat jest powszechna praktyka nie tylko w branży mleczarskiej

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Troker1979 napisał:

Będzie okazja skończyć wtedy z tym kołchozem jeszcze szybciej niż Ty😁

No na szczęście na taką tragedię-1,2 to się nie zanosi bo wtedy to już by chyba nikt  nie trzymał ale myślę że i tak Ci co nie muszą albo nie mogą  przy cenie powyżej 2 zł będą dalej doic i jakaś tam niewielka opłacalność będzie,gorzej jak poniżej 2zł spadnie...

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Poettinger napisał:

Na tym forum to dopiero spekulacje 😉

Akurat na mój tel nie przychodzą SMS z mleczarni ale tak jest

Jakby tak było to na FB by ktoś wstawił albo tu. Alfa oddaje do Giżycka i nic się nie chwali 

7 minut temu, Strongman napisał:

Ja tam o cenę mleka bym się nie martwił,młodzi nie chca krów chować a zakłady chcą mieć mleko a wpakowali wielkie pieniądze w inwestycje i cena musi być za mleko bo inaczej już po mleczarniach,ludzie wygodnie lubią żyć i kto rzuci krowy to  już do  nich wróci.

Żebyś się nie zdziwił. Do niedawna też tak myślałem. Coraz więcej głosów że ,,ssanie na mleko jest'' a ceny nie ma. Więc albo to celowa zagrywka przez wielkie koncerny żeby zarobić jak najwięcej albo tego mleka jest za dużo. 

10 minut temu, Troker1979 napisał:

Tyle że mlekpol miał też z czego zejść. Końcówka roku czyli listopad i grudzień płacili najlepiej. W polmleku 2.7-2.8 netto szło dla najlepszych złapać, mlekowita 2.9  netto przy bardzo dobrych parametrach a w mlekpolu 3.05-3.10 netto więc i obniżka większa jak u innych. Można by pomyśleć że podzielili się z nami zyskiem na koniec roku choć w to wątpię. Nie mówię oczywiście o Sierpcu czy Mońkach gdzie na koniec im roczne premie dają to po 3.5 zł wychodzi 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Rrolniik napisał:

To o mlekpolu pisali że do marca bez zmian a później że jeszcze sztyczeń i luty +10gr.

Jak mlekovita obniża o 25gr na premii to wyjdzie łacznie -35gr względem listopada i grudnia.

Człowieku potrafisz czytać? -25 względem grudnia czyli -25 a nie bierzesz z kosmosu 35. 

Cena na pazdziernik/listopad/grudzień byla caly czas taka sama.

SM MLEKOVITA INFORMUJE ZE CENA NA STYCZEN 2023 ZOSTAJE OBNIZONA O 25 GROSZY NA PREMII DODATKOWEJ W POROWNANIU DO CENY Z GRUDNIA. 

Mowia że najgłupsi zostają na gosp i jak widać wyżej żywy tego przykład. Jakby miało być taniej 35 względem grudnia to by tak napisali  

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, MariuszDe napisał:

No na szczęście na taką tragedię-1,2 to się nie zanosi bo wtedy to już by chyba nikt nie trzymał ale myślę że i tak Ci co nie muszą albo nie mogą  przy cenie powyżej 2 zł będzie trzymać i jakaś tam niewielka opłacalność będzie,gorzej jak poniżej 2 spadnie...

Myślę że 2 zł dla mojego gospodarstwa 30ha/ 25 krów to robienie na opłaty i miskę ryżu i trzeba zapomnieć o inwestycjach przy cenach produkcji na dziś. Ciekawe ile potrwa ten kryzys. Przeważnie hossa w naszej branży trwa do pół roku i później 2 lata posuchy. Mam nadzieje że się mylę i te spadki w styczniu to głównie wynik spekulacji.

• Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Troker1979 napisał:

Myślę że 2 zł dla mojego gospodarstwa 30ha/ 25 krów to robienie na opłaty i miskę ryżu i trzeba zapomnieć o inwestycjach przy cenach produkcji na dziś. Ciekawe ile potrwa ten kryzys. Przeważnie hossa w naszej branży trwa do pół roku i później 2 lata posuchy. Mam nadzieje że się mylę i te spadki w styczniu to głównie wynik spekulacji.

A ja Ci napisze że inaczej byś myślał jakby dzisiaj cena nie skoczyła do ponad 3zl tylko by rosła po parę groszy i wynosiła np 2,2-2,5.taka prawda każdy się przyzwyczaja do dobrego oczywiście wiem że to jest ciężka praca bo sam mam mało coraz mniej ale jeszcze mam...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

O co chodzi z Jogo łódź że na FB piszą że tylko połowę wypłaty wypłacili? 

Kilka firm mniejszych jeszcze za listopadowe przerzuty nie zapłaciło, więc ten tego. Ale takie sztuki dosłownie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v