Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko, czy w umowie zapis ze trzeba oddawać do mleczarni całość wyprodukowanego jest zgodny z prawem bo kiedyś gdzies mi w oko wpadło ze uokik wskazywał ten zapis jako niuczciwy. I czy np jeżeli w umowie mam zapis ze ceny według aktualnego cennika ale np w okresie wypowiedzenia nie przysługuje doplata kontraktacyjna i w czasie podpisywania umowy w cenniku było 20gr a teraz w cenniku jest 30gr, czy również mogą sobie tym żąglować?

Opublikowano
43 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Pytanko, czy w umowie zapis ze trzeba oddawać do mleczarni całość wyprodukowanego jest zgodny z prawem bo kiedyś gdzies mi w oko wpadło ze uokik wskazywał ten zapis jako niuczciwy. I czy np jeżeli w umowie mam zapis ze ceny według aktualnego cennika ale np w okresie wypowiedzenia nie przysługuje doplata kontraktacyjna i w czasie podpisywania umowy w cenniku było 20gr a teraz w cenniku jest 30gr, czy również mogą sobie tym żąglować?

Tą dopłatą kontraktacyjną w okresie wypowiedzenia będą raczej manipulować i nie bardzo można coś z tym zrobić. Co do całości mleka to wstawiają takie zapisy i ja też taki mam, ale to nie jest zgodne z prawem, bo zmusza Cię do określonego zachowania i niekorzystnego rozporządzenia mieniem ( w przypadku, gdy gdzie indziej za to samo mleko możesz dostać wyższą cenę). Jeśli chcesz zmienić mleczarnię i masz takie zapisy w umowie to chyba najlepiej w okresie wypowiedzenia oddawać trochę do starej mleczarni, a resztę już do nowej. Raczej nie będą się czepiać bo wiedzą, że ten zapis nie jest do końca właściwy prawnie. Tak chłopaki robili. A doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem lub zmuszanie do określonego zachowania jest sankcjonowane przez kodeks karny 

Opublikowano (edytowane)

U kogo jest taki zapis że na wypowiedzeniu obcinają cenę? Coś mi się kojarzy że że to też powinno zostać wycofane. W mlekpolu do tej pory tak było a teraz to  chyba zmienili. Nie pamiętam jak wygląda nowa umowa.  Nawet coś mi się kojarzy że ci co ostatnio odeszli poszli do sądu w tej sprawie że dostawali na wypowiedzeniu niższą cenę. @DanielFarmer @tay29 coś się rozstrzygnęło w tej sprawie ? 

Co do oddawania wszystkiego wyprodukowanego mleka do jednego podmiotu to dobrze widać to na przykładzie np Kietrzu. Oni chyba oddają do 3 spółdzielni i jak mają dużo mleka to nikt się o nic nie czepia. @ChiquitaB gdzie chcesz odejść ?

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Jeszcze nie wiem gdzie ale już mam dosyć. Ostatni wszyscy +20gr a u nas +3gr. Ciągle męczyć o jako taka cene to już się nie chce. Pewnie na razie do pośrednika gdzie wypowiedzenie jest 2tyg I może sierpc bede męczył o przyjęcie. Nie wiem. Czas to rozwiązać bo juz rok chodzi mi to po głowie. Jutro zadzwonię do uokik wypytać. Rok temu właśnie mnie straszył ze musze cale mleko oddawać. Teraz chce się przygotować i mieć mu co rzucić w takim przypadku. Wypowiedzenie juz położyłem w czwartek.

Opublikowano
2 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Jeszcze nie wiem gdzie ale już mam dosyć. Ostatni wszyscy +20gr a u nas +3gr. Ciągle męczyć o jako taka cene to już się nie chce. Pewnie na razie do pośrednika gdzie wypowiedzenie jest 2tyg I może sierpc bede męczył o przyjęcie. Nie wiem. Czas to rozwiązać bo juz rok chodzi mi to po głowie. Jutro zadzwonię do uokik wypytać. Rok temu właśnie mnie straszył ze musze cale mleko oddawać. Teraz chce się przygotować i mieć mu co rzucić w takim przypadku. Wypowiedzenie juz położyłem w czwartek.

Tylko straszył. Nie dasz mu wszystkiego i co Ci zrobi. I nas były takie sytuacje, że kierowca przyjeżdżał na pierwszy odbiór w miesiącu i mu dziękowali. Nawet nie składając wcześniej wypowiedzeń. I nikt nic z tego tytułu nie miał. Mleczarnia zToba do sądu nie pójdzie. A co do Kietrza jak krzychu121 wspomniał to jes inna rzecz na pewno. Nie sądzę, żeby oni byli członkiem którejkolwiek ze spółdzielni, do których odstawiają. Oni są raczej traktowani jak sprzedawcy mleka przerzutowego

Opublikowano (edytowane)

U nas lipa jestem z pow. Chełmińskiego w kuj-pom za dużego wyboru nie ma. 2.45netto za 21tys. 4.3 i 3.4. Mało mleka aktualnie bo dużo zasuszonych i prowadzę restrukturyzację stada

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

U kogo jest taki zapis że na wypowiedzeniu obcinają cenę? Coś mi się kojarzy że że to też powinno zostać wycofane. W mlekpolu do tej pory tak było a teraz to  chyba zmienili. Nie pamiętam jak wygląda nowa umowa.  Nawet coś mi się kojarzy że ci co ostatnio odeszli poszli do sądu w tej sprawie że dostawali na wypowiedzeniu niższą cenę. @DanielFarmer @tay29 coś się rozstrzygnęło w tej sprawie ? 

Co do oddawania wszystkiego wyprodukowanego mleka do jednego podmiotu to dobrze widać to na przykładzie np Kietrzu. Oni chyba oddają do 3 spółdzielni i jak mają dużo mleka to nikt się o nic nie czepia. @ChiquitaB gdzie chcesz odejść ?

W mojej byłej mleczarni był taki zapis odchodziłeś z dnia na dzień kara za oddane mleko 6 msc wstecz odchodziłeś z wypowiedzeniem które wynosiło 6msc cena podstawowawa  - 40gr przez 6 msc wypowiedzenia...ktoś się wkurzył poszedł do sądu i... Wygrał drugi podpunkt  niezgodny z prawem. Osm Konskie

Opublikowano
25 minut temu, MariuszDe napisał:

W mojej byłej mleczarni był taki zapis odchodziłeś z dnia na dzień kara za oddane mleko 6 msc wstecz odchodziłeś z wypowiedzeniem które wynosiło 6msc cena podstawowawa  - 40gr przez 6 msc wypowiedzenia...ktoś się wkurzył poszedł do sądu i... Wygrał drugi podpunkt  niezgodny z prawem. Osm Konskie

Fajnie by było gdybyś podał jaki sąd rozpatrywał i Sygnaturę akt. Bardzo by pomogło ludziom w takich sytuacjach, nawet przy pisaniu głupich pism czy pozwów 

Nawet na priv

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Fajnie by było gdybyś podał jaki sąd rozpatrywał i Sygnaturę akt. Bardzo by pomogło ludziom w takich sytuacjach, nawet przy pisaniu głupich pism czy pozwów 

Nawet na priv

Chciałbym pomoc ale niestety takich szczegółów nie znam ja akurat chciałem odejść już że 3 lata temu ale w związku z tą chora umowa nie było za bardzo jak i na początku 2021 roku parę osób odeszło mówiąc że żadnych kar nie będą płacić bo napisali wypowiedzenie okazało się że już jest prawomocny wyrok sądu że ten podpunkt jest niezgodny z prawem i odszedłem z wypowiedzeniem bez płacenia kar udziały też już są na moim koncie a więc mam spokój i za litr mleka ponad 20gr wiecej.

Opublikowano
4 minuty temu, MariuszDe napisał:

Chciałbym pomoc ale niestety takich szczegółów nie znam ja akurat chciałem odejść już że 3 lata temu ale w związku z tą chora umowa nie było za bardzo jak i na początku 2021 roku parę osób odeszło mówiąc że żadnych kar nie będą płacić bo napisali wypowiedzenie okazało się że już jest prawomocny wyrok sądu że ten podpunkt jest niezgodny z prawem i odszedłem z wypowiedzeniem bez płacenia kar udziały też już są na moim koncie a więc mam spokój i za litr mleka ponad 20gr wiecej.

No nic. Trzeba będzie szukać w orzecznictwie. Dzięki za odp

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

U nas lipa jestem z pow. Chełmińskiego w kuj-pom za dużego wyboru nie ma. 2.45netto za 21tys. 4.3 i 3.4. Mało mleka aktualnie bo dużo zasuszonych i prowadzę restrukturyzację stada

Masz blisko do Bydgoszczy mlekpol. Byś tam miał 2.76 zł netto bo masz podobne parametry do moich 

Opublikowano
D
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

A w Świeciu nie ma Mlekowity?

Opublikowano

Jest mlekovita ale z tymi ich parametrami to kosmos. Wolę do pośrednika co do mlekovity oddaje ale liczy tylko żeby było zdrowe mleko a cena nawet lepsza jak w samej mlekovicie. 2tyg okres wypowiedzenia. Mlekpol bym musiał dzwonic bo nie wiem czy tu jezdza. Sierpc blisko jezdzi tez

Opublikowano
4 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Jest mlekovita ale z tymi ich parametrami to kosmos. Wolę do pośrednika co do mlekovity oddaje ale liczy tylko żeby było zdrowe mleko a cena nawet lepsza jak w samej mlekovicie. 2tyg okres wypowiedzenia. Mlekpol bym musiał dzwonic bo nie wiem czy tu jezdza. Sierpc blisko jezdzi tez

Nie cykaj się bo im dłużej zwlekasz tym więcej złotówek Ci ucieka. 

Opublikowano
31 minut temu, Zenio23 napisał:

Witam, 

jeżeli jesteś członkiem spółdzielni musisz całość mleka sprzedawać do nich, ta zasada nie dotyczy podmiotów o innej formie własności czyli spółki 

I tak chyba działa Kietrz

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Nigdy w życiu nie wolałbym do pośrednika. Zapłaci Ci jak chce a jednak w takiej mleczarni stabliność jest. Tym bardziej jak ktoś dba o stado ... 

• Like 1
Opublikowano

Właśnie ten pośrednik kiedyś do Rypina oddawał a teraz mlekovita. Z tego co wiem interesu nie zwinęli i rolniką w ratach z własnej kieszeni wypłacili wypłaty. Także poszli w straty ale dalej są u nich i im mleko oddają. Plus taki ze jak się nie podoba to 2tyg wypowiedzenie i można odejść z końcem miecha. Będę szukał dzwonil, zobaczymy co wyjdzie. Jeszcze z żywieniowiec pogadam może coś podpowie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v