Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A nie tak napisałem że flint głównie by pass

Zawsze uważałem że forum jest po to by dzielić się wiedzą i doświadczeniem a nie się kłócić. Jeszcze się taki nie urodził że wie wszystko , jest alfą i omegą, Pozdro

• Like 2
Opublikowano
20 godzin temu, Qwazi napisał:

Ja mam swoje zboże i je sprzedaję a kupuje pelnoporcjowke. Jeśli sie dobierze dobrą paszę do swojego stada to nie widzę sensu, żeby ją robić samemu bo i tak się nie zrobi równie dobrej. Hodowca nie ma do tego ani zaplecza ani specjalistycznej wiedzy. Pomijając już koszty jakie by trzeba ponieść. Same badania komponentów, żeby to właściwie zbilansować już by sporo kosztowały

Nie rozumiem po co bierzesz się za hodowlę skoro nie masz wiedzy o tym jak żywić krowy, Ci wszyscy żywieniowcy to tylko wszystko w komputer i ma być ładnie pięknie i ja mam się takiego gościa słuchać? Powiem Ci sam żywię swoje krowy i nie dam ustalać dawek żadnemu żywieniowcy i każdą paszę robię sam, i nie kupiłem w życiu ani kg gotowej paszy

Opublikowano
2 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Nie rozumiem po co bierzesz się za hodowlę skoro nie masz wiedzy o tym jak żywić krowy, Ci wszyscy żywieniowcy to tylko wszystko w komputer i ma być ładnie pięknie i ja mam się takiego gościa słuchać? Powiem Ci sam żywię swoje krowy i nie dam ustalać dawek żadnemu żywieniowcy i każdą paszę robię sam, i nie kupiłem w życiu ani kg gotowej paszy

Ja też nie korzystam z pomocy żywieniowa. Dawki układ sam z tym,że jednym z komponentów jest pełnoporcjówka, co mi odpowiada pod względem zarówno ekonomicznym jak i nie absorbuje dodatkowych zajęć. Mam bardzo słabe ziemie i mogę uprawiać jedynie żyto i owies, a to raczej słabe komponenty treściwe. Jak mam kupować wszystkie komponenty i robić paszę to wolę swoje zboże sprzedać a paszę kupić. Cała tajemnica tkwi w tym, żeby dobrać sobie odpowiednią paszę do swoich warunków żywieniowych, co mi się udało już ładnych parę lat temu i od tamtej pory biorę paszę, która mi się sprawdza, z jednej firmy. Poza tym będę się upierał przy tym, że żeby zrobić dobrą paszę trzeba badać każdą partię stosowanego komponentu i samo to już powoduje, że własna produkcja paszy teściowej wydaje się bezzasadna pod względem ekonomicznym. A na marginesie dodam, że nie eksploatuje krów intensywnie, nie mam nawet 0,5 % dolewu rasy HF, a co za tym idzie wymagania paszowe mam niższe, a wydajność 6 tys. Uważam, że ma się zgadzać w kieszeni a nie na papierze z federacji. Zresztą nie jestem też pod ocena federacji a cenę robię sobie sam. W ten sposób gospodarze już 20 lat i nie zbankrutowałem

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Pogratulować takiego laboratorium. Ja też mam ziemie 5 i 6 klasy a nawet miejscami to i wpół do siódmej, i uprawiam jęczmień na paszę no ale. A wydajności nie ciągnę w górę po to żeby somsiad widział tylko na takim pułapie żeby było mleko a w portfelu też coś zostało, póki co kręci się to tak niecałe 11 tys.

Opublikowano

A ja robię swoją, wydaje się niezłą pełnoporcjówkę, sianokiszonki wyglądają ok, kukurydza też udana, krowy mają żarcie do oporu, a 7tys wydajności przekroczyć nie mogę. Na obronę tylko tyle, że głównie ziemia 5/6 klasa...

Nawet zimą paszowóz jest, lato wypas.

Opublikowano
3 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Pogratulować takiego laboratorium. Ja też mam ziemie 5 i 6 klasy a nawet miejscami to i wpół do siódmej, i uprawiam jęczmień na paszę no ale. A wydajności nie ciągnę w górę po to żeby somsiad widział tylko na takim pułapie żeby było mleko a w portfelu też coś zostało, póki co kręci się to tak niecałe 11 tys.

Każdy uprawia to co uważa. Ja myślę, że jak mam siać jęczmień na takim piasku to wolę zasiać żyto hybrydowe i uzyskać ładny plon. W tym roku mi sypnęło leciutko ponad 6t. Co do mleka to ilości miesięczne w granicach 8tys. I więcej mi nie potrzeba. Daje radę sobie wszystko na luzie ogarnąć jednoosobowo. Dzieci już wyfrunęły a zona jak pomoże to tylko na plus. Najważniejsze, wydaje mi się, jest to ile z tych litrów zostaje. A u mnie to jest 40%

Opublikowano
2 minuty temu, niesamowity90 napisał:

A ja robię swoją, wydaje się niezłą pełnoporcjówkę, sianokiszonki wyglądają ok, kukurydza też udana, krowy mają żarcie do oporu, a 7tys wydajności przekroczyć nie mogę. Na obronę tylko tyle, że głównie ziemia 5/6 klasa...

Jak powiada klasyk 70% sukcesu to żywienie, a pozostałe 30% genetyka

1 minutę temu, slawek74 napisał:

kiedy masz większość wycieleń ? bo jak wiosna lato to też wydajności mniejsze

Kogo pytasz?

Opublikowano
3 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Ile kg tej pełnoporcjówki dostają krowy?

Opublikowano
9 minut temu, pawlak2507 napisał:

Wiadomo jeśli następców nie ma to nie ma co się zawzinać

Następca wróci. Tak się przynajmniej łudzę 😁😂. Łatwiej się robi😉

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

kiedy masz większość wycieleń ? bo jak wiosna lato to też wydajności mniejsze

2/3 wycieleń wiosna lato.

11 minut temu, pawlak2507 napisał:

Ile kg tej pełnoporcjówki dostają krowy?

Przy paszowozie ponad 5 kg/dzień, przy wypasie połowę.

13 minut temu, Qwazi napisał:

Jak powiada klasyk 70% sukcesu to żywienie, a pozostałe 30% genetyka

Nad genetyką już sporo popracowałem ale i dużo jeszcze zostało. Nad żywieniem mam wrażenie już bardzo dużo się nie da. Jest chyba w tym coś że jak plon jest z ziemi 4 klasy, a z 6 jest różnica w tym ile z tego później krowa daje

Opublikowano
9 minut temu, pawlak2507 napisał:

Masz odpowiedz dlaczego tyle dają z powietrza nie dadza

Tylko że porównując paszowóz z wypasem wcale nie ma takiej różnicy w wydajności, wydajność ze zbiornika może z 2 litry od sztuki mniejsza przy wypasie, no i parametry do dołu, ale zdrowotność dużo lepsza.

Opublikowano

To dla porównania u mnie, bez wozu paszowego, krowy dostają 3 kg pełnoporcjówki a wycielenia mam tak, że stado jest podzielone na trzy grupy i krowy cięlą się co cztery miesiące każdą z grup. Ilość mleka przez cały rok zmienia się niewiele bo zawsze jest grupa w początku laktacji, w drugiej połowie i zasuszona

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v