Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Ale po co ta cała gadka , po co komu teraz azot i po co go produkować z drogiego gazu nie ulegajcie panice .

Tylko że , po co komu teraz węgiel jak w cieniu 34 stopnie a cena do góry .

A może po prostu już zaczynamy oszczędzać gaz, bo zimą braknie?

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Z tym się nie zgodzę poprostu za mało pola ha jest.Ja 20% skarmiam resztę sprzedaję. Jak bym wszystko spasał to nawet opłaca się kupić holernie drogi nawóz bo mleko płaci.

To po co tobie ta hodowla 🤔, żył byś z pola jak gość a nie po gównach chodził ... U mnie 80% zeżrą a 20 sprzedaje i to tylko zboże . 30 parę sztuk bydła wpieprzają praktycznie pasze z 40 ha 

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

Dokładnie, o mnie większość łąk w ekologi a w tym roku to nawet wszystkie a i tak na części nie zbieram 2 pokosu bo raz że się nie opłaca a dwa że mam spory zapas. Jak ktoś myślał że na 3 ha łąk i 2 ha qq utrzyma zawsze 30szt no to sorry... 

Zapytaj @slawek74 , @PRIMO czy innych chłopaków ile mleka by mieli z ekologicznych łąk 

Opublikowano

Wiosną wielu płakało i zarzekało się że za 3tys saletry kupować nie będzie a teraz jak ktoś powie że na drugim końcu Polski jest 4600 to pytają czy transport jest możliwy.Wracajac do głównego pomysłu aby nie kupować i zagłodzić sk.....w producentów to pragnę zapytać jak uprawiać warzywa bez nawozu.Np ziemniaki gdzie bez 1t na hektar nie podchodź do uprawy nie mówiąc o innych .Tyle że sobie pogadamy i tyle naszego.

Opublikowano
9 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

taa, za mało pola albo za dużo krów... takie pierdzelenie. każdy ma inne warunki gospodarzenia

Nie wiem, ja wychodzę z założenia że lepiej mieć zapas niż liczyć dni do żniw/sianokosów 

5 minut temu, Dziad932 napisał:

To po co tobie ta hodowla 🤔, żył byś z pola jak gość a nie po gównach chodził ... U mnie 80% zeżrą a 20 sprzedaje i to tylko zboże . 30 parę sztuk bydła wpieprzają praktycznie pasze z 40 ha 

Zapytaj @slawek74 , @PRIMO czy innych chłopaków ile mleka by mieli z ekologicznych łąk 

Jakie z tego było by mleko to nie wiem, raczej tragedii by nie było bo jakimś cudem koniczyna jest 🤷🏻‍♂️, według mnie lepiej mieś słaba jakość ale mieć niż kupować za spore pieniądze pasze niewiadomej, najczęściej i tak słabej jakości 

Opublikowano
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Wiosną wielu płakało i zarzekało się że za 3tys saletry kupować nie będzie a teraz jak ktoś powie że na drugim końcu Polski jest 4600 to pytają czy transport jest możliwy.Wracajac do głównego pomysłu aby nie kupować i zagłodzić sk.....w producentów to pragnę zapytać jak uprawiać warzywa bez nawozu.Np ziemniaki gdzie bez 1t na hektar nie podchodź do uprawy nie mówiąc o innych .Tyle że sobie pogadamy i tyle naszego.

Ja dla siebie ziemniaki tylko na oborniku i troszkę soli potasowej daje , pyszne rosną 😛 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Dziad932 napisał:

To naprawdę słabe ziemie masz, choć i ja nie mam dobrych ale w moich stronach jest tak ze każdy ma wszystko nawet ludzie co mają po 100ha, jest nawet takie przysłowie ze jak by kot się trzymał jednej dziury to by zdechł, ale unia kiedyś promowała nastawianie się na jedno rzecz ale nikt jej nie słuchał.A tak jedna rzecz nie płaci a druga płaci i tak żyje.Raz na jednej uprawie zarabia się kokosy a do innej dokłada i na odwrót w przeciągu kilka lat.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

@Strongman takie słabe nie są ,ale przede wszystkim suche , kilkanaście kilometrów i jest największa kopalnia odkrywkowa w Europie 🤨 wyobrażasz sobie jak osusza tereny, do tego nie prowadzę upraw intensywnie 

Opublikowano
5 minut temu, superfarmer02 napisał:

Jakie z tego było by mleko to nie wiem, raczej tragedii by nie było bo jakimś cudem koniczyna jest 🤷🏻‍♂️, według mnie lepiej mieś słaba jakość ale mieć niż kupować za spore pieniądze pasze niewiadomej, najczęściej i tak słabej jakości 

Od razu by było mniej w zbiorniku... Jeszcze jak trzymaliśmy bydło to sami doszliśmy do wniosku że lepiej dopilnować na tip top swoich 4ha łąki niż bez nawozów kosić po ludziach 12ha dziadostwa co potem i tak szło krowie pod ogon 

Biednego nie stać oszczędzać 

Opublikowano (edytowane)

Ja akurat łąki mam wszystkie swoje poorane przesiane równiutkie jak stół żeby sprzęt się nie zużywał od dołów kopiowania terenu bo na nie równych lakach to wszystko pracuje i się wyrabia, luzy się robią ale mam tych ha nawet wszystkich nie koszę.Moja wieś ma 1200ha na 10 rolników więc jak mam gdzieś daleko łąki to poco mi jeździć,to wole oddać komuś w dzierżawę a sobie wziąć na miejscu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Od razu by było mniej w zbiorniku... Jeszcze jak trzymaliśmy bydło to sami doszliśmy do wniosku że lepiej dopilnować na tip top swoich 4ha łąki niż bez nawozów kosić po ludziach 12ha dziadostwa co potem i tak szło krowie pod ogon 

Biednego nie stać oszczędzać 

Przy opasach nie widzę różnicy. Czy lux lucerna, czy trawa, czy taka eko koniczyno-szuwaro-trawa to rosną tak samo 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano

dzisiaj alerta przysłali że będzie, jak to od wczoraj rana już jest 🤦‍♂️

Opublikowano
38 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A może to UE za tym stoi i ten cały zielony ład oraz ograniczenia w stosowaniu pestycydów i nawozów a firmy poprzez podwyższanie cen dostosowują się do tych wymogów , ten cały gaz to taka przykrywka .

FB_IMG_1660375197464.jpg

• Haha 5
Opublikowano
10 minut temu, Strongman napisał:

Ja akurat łąki mam wszystkie swoje poorane przesiane równiutkie jak stół żeby sprzęt się nie zużywał od dołów kopiowania terenu bo na nie równych lakach to wszystko pracuje i się wyrabia, luzy się robią ale mam tych ha nawet wszystkich nie koszę.Moja wieś ma 1200ha na 10 rolników więc jak mam gdzieś daleko łąki to poco mi jeździć,to wole oddać komuś w dzierżawę a sobie wziąć na miejscu.

No to widzisz każdy ma inne warunki i możliwości 🤷‍♂️

Opublikowano
26 minut temu, Dziad932 napisał:

Ja dla siebie ziemniaki tylko na oborniku i troszkę soli potasowej daje , pyszne rosną 😛 

No tak ale ja z tego żyje a ty masz je dla siebie. Skąd ja obornik wezmę,jak nawet o kurzyniec trudno

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

Na Zamojszyżnie  od 2 dni azot i siarkę mamy  za darmo  jakieś gówno napływa  z Ukrainy

W ramach ,,bratniej pomocy" wysyłają, wnet RWPG odtworzą ( ktoś pamięta co to?)

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

Jak siarke i azot to chyba dobrze, lepiej by było w połowie lutego

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v