Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, PanAres napisał:

Czy po 1 czerwca 2022 roku, cena za saletrę  w kwocie 2500 zł/t to będzie tanio czy drogo?

Niech schodzą na 2500 to ja od razu jadę I biore 10ton na przyszły rok

Zboża wygląda że będą drogie to chyba było by ok 

• Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, Agrest napisał:

@Michal014d Mam kupione na wykorzystanie dwóch limitów. Przedstawię fakturę trochę na wieloskładnik trochę na azot.

Nawet jak obetną z 500 na 400 to uważam że kto nie ma faktur  to warto zakupić na wykorzystanie limitu. To wynika z prostej matematyki.

Czyli wedlug ciebie jesli obetną to ten limit maxymalny na gospodarstwo. Czyli jak ktoś złoży z rezerwą powiedzmy na 80% możliwego calego limitu to dostanie cała sume o jaka sie ubiega? Dobrze rozumiem?  Czy i tak utna chociaz sie nie ubiega o max limitu?

Opublikowano
3 minuty temu, Michal014d napisał:

Czyli wedlug ciebie jesli obetną to ten limit maxymalny na gospodarstwo. Czyli jak ktoś złoży z rezerwą powiedzmy na 80% możliwego calego limitu to dostanie cała sume o jaka sie ubiega? Dobrze rozumiem?  Czy i tak utna chociaz sie nie ubiega o max limitu?

dobrze rozumiesz jak podasz faktury na 80 limitu i obetną do 400 zł na ha to akurat się zmieścisz 

Opublikowano
3 minuty temu, Michal014d napisał:

Skąd masz takie pomysły?

Jak się tnie to stawkę pomocy czyli do hektara  czyli np z 500 na 400zł. 

Opublikowano
1 minutę temu, slawekz1975 napisał:

kupiłem nawoz w sierpniu nie moge na niego złozyc wniosku  czy warto teraz dac za saletre 3800br i wykorzystac doplate czy stanieje nawoz do okolo 2.200 za tone saletry w czerwcu?

To musisz dzwonić do jasnowidza Jackowskiego

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jan88 napisał:

dobrze rozumiesz jak podasz faktury na 80 limitu i obetną do 400 zł na ha to akurat się zmieścisz 

Że jak???

Skąd takie myśli?

Podliczą złożone wnioski. 1mld za dużo to tniemy stawkę do hektara a nie szukamy czy Antek wykorzystał 80% pomocy a Mietek 70%. Oni dostaną po 500, reszcie utniemy.

Stawka musi być jednakową dla wszystkich a ustawodawcy nie interesuje indywidualny przypadek.

Tak to rozumiem i jest to dla mnie logiczne

Opublikowano
4 minuty temu, slawekz1975 napisał:

kupiłem nawoz w sierpniu nie moge na niego złozyc wniosku  czy warto teraz dac za saletre 3800br i wykorzystac doplate czy stanieje nawoz do okolo 2.200 za tone saletry w czerwcu?

wątpliwe by saletra była po 2000 tyś w czerwcu 

Opublikowano (edytowane)

@agrest Zawsze szukam dziury w calym i decyzje zawsze analizuje od najczarniejszych scenariuszy a nie że nic jeszce nie mam a juz pieniadze licze jak niektorzy. Czyli trzeba kupic nawozów na zapas po tych kosmicznych cenach i wypelnic limit na te powiedzmy 80% zeby nie zrobic sobie kuku jak mocno obetna stawki.  Bo watpie że saletra spadnie do poniżej 2tys zł. A wiecie moze czy siarczan magnezu zalicza sie?

Edytowane przez Michal014d
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Że jak???

Skąd takie myśli?

Podliczą złożone wnioski. 1mld za dużo to tniemy stawkę do hektara a nie szukamy czy Antek wykorzystał 80% pomocy a Mietek 70%. Oni dostaną po 500, reszcie utniemy.

Stawka musi być jednakową dla wszystkich a ustawodawcy nie interesuje indywidualny przypadek.

Tak to rozumiem i jest to dla mnie logiczne

no ja też tak to rozumiem

Opublikowano
7 minut temu, slawekz1975 napisał:

Nie potrafisz sobie wyliczyć że kupując teraz z wykorzystaniem limitu kupisz po starej cenie czyli 1200 czy ile tam minister podał?

Czekaj do sierpnia i kup po 2200🤭

Opublikowano
4 minuty temu, PanAres napisał:

było 

To jest taka wróżka jak z koziej piz*y worek na kasze 

5 miesięcy temu dodany film czyli grudzień, a od końca grudnia  nawozy sporo poszły do góry 

No chyba że po obiedzie wróżyła...

• Haha 3
Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Nie potrafisz sobie wyliczyć że kupując teraz z wykorzystaniem limitu kupisz po starej cenie czyli 1200 czy ile tam minister podał?

Czekaj do sierpnia i kup po 2200🤭

dobrze liczę? np mam 50ha ornego więc max limit pomocy tj 25tys zł (50ha x 500zł) więc moge kupić np teraz 9t saletry po 4000zł bo przyjmijmy że saletra od ministra jest po 1250zł z tabeli więc różnicy jest 2750zł tzn 25000zł/2750zł= 9t saletry moge kupić i max wykorzystam dobrze rozumuję?

Opublikowano

Dobrze.

Będziesz miał 9t saletry kupionej po zeszłorocznej cenie jeśli nie obetną stawki.

Opublikowano (edytowane)

wejdz na stronę ARiMR i masz tam dopłaty do nawozów i załaczniki...

@Agrest dzięki za potwierdzenie ale wydaje mi się że obetną i to sporo bo wzięcie będzie ostre, tak samo jak obcinają do nasion a o tym saletrosanie 30 co pisałem wyżej jak uważasz? czy zadzwonic sobie do biura zapytać?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)

tak już znalazłem te stawki dzięki za podpowiedz.  ale czy oni tam nie mają pomyłki dla grupy azotowe do 20% cena 2081zł a a np dla mocznika od 38% to jest 1580zł dlaczego za nawóz o mniejszej zawartości azotu jest wieksza cena?

do jakiej grupy zaliczyć siarczan magnezu jednowodny, czy on się nie wlicza?

do jakiej gruby zaliczyć mocznik 22,5%n kupiłem po 1100netto był w tamtym roku po 600netto ale starych faktur nie mam dostanę jakiś zwrot za ten  nawóz?

jak by ktoś mógł odpowiedzieć był bym wdzięczny

chyba podjadę do agencji zapytam o ten mocznik bo nie wim gdzie go dołączyć

Edytowane przez monstercase457
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v