Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Co, ile na jakiej klasie?🙆‍♂️ I w suchym roku🤔

No tak, maja ewidentnie zaniżone klasę gleby, 6 jak sie orze to piach a tam piekna, czarna ziemia. Inni w tych rejonach maja 3-4 klasę ten pan ma 6

• Sad 1
Opublikowano

U mnie we wsi  zaniżoną klasę ma gospodarstwo w którym klasyfikatorzy na czas klasyfikacji byli zakwaterowani. Starszy pan z tego gospodarstwa sam mi nawet kiedyś mówił, że ta cała klasyfikacja to było więcej imprezowania niż badania. 

Opublikowano

zastanawiam się czy może być to zgodne z prawdą ze rsm 32 spadł poniżej 4000??? u znajomego przedstawiciela a placu samochodu nie ma gdzie zaparkować tacy zawaleni nawozami ....

Opublikowano

Unia pozwoliła na dopłaty do nawozów z puli de minimis a nasz kochany rząd chciał dać jako pomoc kowidową na co Unia się nie zgodziła, to teraz szykują propozycje że to w związku z wojna ale na to też musi się zgodzić Unia tylko zgodnie z przepisami uni każda pomoc krajowa musi być de minimis a w Polsce wolnej puli nie ma 

Opublikowano

Grupa Azoty podała szacunkowe wybrane skonsolidowane wyniki finansowe za rok 2021. Zgodnie z nimi zysk netto wyniósł 633 mln zł, co oznacza duży wzrost w porównaniu z rokiem 2020, kiedy zysk netto osiągnął poziom 355 mln zł.

Ze wstępnych, szacunkowych danych wynika, że przychody ze sprzedaży Grupy Azoty w 2021 r. przekroczyły 15,9 mld zł - to znacznie więcej niż w roku 2020, kiedy przychody wyniosły 10,5 mld zł.

https://www.wnp.pl/chemia/grupa-azoty-wypracowala-duzy-wzrost-przychodow-i-zysku,565664.html

A było tak źle, takie wysokie koszty, jakie ceny gazu, itd.

• Thanks 1
Opublikowano

przecież oni nie kłamią. są wyłącznie dla naszego dobra 😂

Opublikowano

Co to za zysk na takiego molocha?

Na ile dni kar za Turów wystarczy?

Opublikowano

musisz przypominać 🤦‍♂️

w tym pasmie sukcesów rzadko jest jakiś malutki błąd i to z winy tuska i opozycji. 

Opublikowano

Gdzie ten wicepremier Kowalczyk !!!Miałem mieć agregat , oddawajcie moje 500 zł do ha 😛 , nie po to kupiłem nawozu na dwa lata żeby teraz sochą pole obrabiać 🤷🏼‍♀️😊

Opublikowano

HF luknij to sytuacji politycznej. Przeczytaj o czym się dowiedziałem. Chciałbym żeby to prWdą nie było

Opublikowano (edytowane)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Azoty-szacuje-wynik-EBITDA-w-IV-kw-21-na-887-mln-zl-powyzej-konsensusu-8314172.html

Tak to właśnie jest, Orlen rekordowy zysk, azoty rekordowy zysk, a Ty Polaku płać i płacz :) Szczerze to myślałem, że wyniki azotów będą o wiele słabsze, a tu zaskoczyli rynek. Wychodzi na to, że rolnicy pieniądze to mają, a jak mają to trzeba na nich dużo dużo zarabiać

Głosujcie dalej na dobrą zmianę, a jak się znudzi to na PO, a później znowu PIS

Edytowane przez Lukarso
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Gdzie ten wicepremier Kowalczyk !!!Miałem mieć agregat , oddawajcie moje 500 zł do ha 😛 , nie po to kupiłem nawozu na dwa lata żeby teraz sochą pole obrabiać 🤷🏼‍♀️😊

Też już miałem zamawiać azot na N2 2023 bo po dopłatach uśredniłbym sobie cenę i łatwiej byłoby to przełknąć

Opublikowano

Niżej w artykule, do którego link podałem napisano, cytat:

Nawozy najbardziej zyskowne

Zysk netto grupy w 2021 r. osiągnął poziom 633 mln zł, co oznacza duży wzrost w porównaniu z rokiem 2020, kiedy zysk netto wyniósł 355 mln zł.
W 2021 r. największa EBITDA dotyczyła segmentu nawozów-agro - 772 mln zł. Segment chemii miał 699 mln zł zysku EBITDA, segment tworzywa - 178 mln zł, a segmenty energetyka i pozostałe - po 152 mln zł.
Z kolei w samym czwartym kwartale 2021 r. skonsolidowane przychody wyniosły 5,4 mld zł wobec 2,7 mld zł w czwartym kwartale 2020 r. 
Zysk operacyjny wyniósł 387 mln zł, podczas gdy w czwartym kwartale 2020 był on na poziomie 123 mln zł. EBITDA wzrosła do 887 mln z poziomu 320 mln zł.

https://www.wnp.pl/chemia/grupa-azoty-wypracowala-duzy-wzrost-przychodow-i-zysku,565664.html

Opublikowano
17 godzin temu, marek08 napisał:

Kowalczyk: Komisja Europejska nie zgodziła się na dopłaty do nawozów

Wiadomość z ostatniej chwili

No tak teraz winna komisja. A dopłat może i tak miało nie być. Tylko chodziło o nakręcenie popytu i podbijanie marż i zysków. Jak pisałem socjalizm kosztuje i pis uznał, że pora by rolnik też zaczął dorzucać się do tych wszystkich plusów

1 godzinę temu, PanAres napisał:

Grupa Azoty podała szacunkowe wybrane skonsolidowane wyniki finansowe za rok 2021. Zgodnie z nimi zysk netto wyniósł 633 mln zł, co oznacza duży wzrost w porównaniu z rokiem 2020, kiedy zysk netto osiągnął poziom 355 mln zł.

Ze wstępnych, szacunkowych danych wynika, że przychody ze sprzedaży Grupy Azoty w 2021 r. przekroczyły 15,9 mld zł - to znacznie więcej niż w roku 2020, kiedy przychody wyniosły 10,5 mld zł.

A było tak źle, takie wysokie koszty, jakie ceny gazu, itd.

A potem będą chwalić się jak Obajtek, że tak dobrze zarabiają. Każdy głupi umie podnosić ceny na towary, których z innych źródeł nie można mieć. Pisiory doją obywatela. A obywatel się cieszy, że dają.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v