Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Że za dużo czy za mało?

Niby na etykiecie 3l, ale na firmie polecali jak w sadach 5l.

Kiedyś stosowałem w ziemniaku to nieraz lało się 6-7 l na ha i efektu jakiegoś piorunującego nie było ale u mnie często idzie obornik więc może dla tego nie było tego widać. Jak już jesteśmy przy nawożeniu dolistnym to są jakieś firmy lub nawozy wieloskładnikowe o dużym stężeniu godne polecenia czy standardowo najlepszy siarczan magnezu + jakiś azot ?

Opublikowano
21 godzin temu, kibix napisał:

Niedaleko zwolnili jednego kierownika skupu bo nakupił pszenicy w grudniu drogo. Kontrakty na zboża podpisywali do maja bo miało być tylko drożej. 

mieszalnie nie mają na więcej jak 2 tygodnie do przodu u siebie. Aktualnie mieszalnie płacą za pszenice więcej jak młyny a za dobre parametry coś dorzucą. Do drobiu nawet owies pchają. 

no owies przy nioskach reproduktorkach niezastąpiony, co do kierasa zwolnionego, nie dziwię sie, co prawda jakby zabrakło towaru też by poleciał, wieksze paszarnie mają kontrakty podpisywane grubo wcześniej i z długi terminem realizacji, na żywca, albo poza sezonem to się tylko uzupełnia, a nie bazuje na tym

Opublikowano
1 godzinę temu, aro321 napisał:

możesz podesłać namiary?

603603216. Poda Ci adres maila do zamówienia.

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Jeszcze czasem w zmieszanych mi zabiorą. 

Ale ten akurat dostanie drugie i trzecie życie. Najpierw na zboże, a jak już będzie w złym stanie to na drewno opałowe.

Micro na ten sezon kupione.

20220211_093319_resized.jpg

3 godziny temu, Maniekkkk napisał:

W dawnych czasach stosowałem i byłem bardzo zadowolony z efektów.

Florowit należy polecić wszystkim którzy nie stosują nawożenia organicznego, natomiast przy intensywnym nawożeniu organicznym nie ma on większego sensu bo jego skład przypomina gnojówkę lub gnojowicę.

to ma taki słodkawy zapach? jakby melasa? Stosowałem coś takiego ,kupowałem od kolegi na próbę,ale nie pamiętam nazwy. Po wyschnięciu mocno się  kleiło na opryskiwaczu.Dawkowanie i opakowanie podobne. Ile kosztował w zeszłym roku?

Opublikowano

Byłem kiedyś na linii produkcyjnej dolistnych (nawet dość poważny producent) składniki po przykrywane żeby nie wiedzieć z czego  i co robią .A z ciekawości uchyliłem kilka plandek a tam siarczan magnezu kwas borowy, siarczan miedzi, siarczan manganu jakiś molibden ,siarczan cynku .Facet  łopatą do kubłów ładował składniki ważył i do nierdzewnego kotła i tak ze składników za 100 zł robi się markowy nawóz dolistny za 1000 zł ot taka to tajemnica i technologia 

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, RU68 napisał:

Byłem kiedyś na linii produkcyjnej dolistnych (nawet dość poważny producent) składniki po przykrywane żeby nie wiedzieć z czego  i co robią .A z ciekawości uchyliłem kilka plandek a tam siarczan magnezu kwas borowy, siarczan miedzi, siarczan manganu jakiś molibden ,siarczan cynku .Facet  łopatą do kubłów ładował składniki ważył i do nierdzewnego kotła i tak ze składników za 100 zł robi się markowy nawóz dolistny za 1000 zł ot taka to tajemnica i technologia 

To teraz przydałoby się podać producenta żeby koledzy rolnicy nie zostali nabici w butelkę. 

• Like 1
Opublikowano

wszyscy tak robią. myślicie że to jakieś kosmiczne technologie 🤔

co może być w bance 5 l na 10000m

to że plon pod chmurką i raz w roku to można długo tak ciągnąć. 

Opublikowano

Zaprosili mnie bo myśleli że jeszcze wiecej kupię -liczyli że każdy rolnik to chemiczny debil (na moim przykładzie się przejechali ) A która to firma -reklamuje się w każdej d*pie a tak wygląda chyba u wszystkich byle się w tym kociołku nie zwarzyło i dysz nie zatkało  to klient kupi 

Opublikowano
14 minut temu, RU68 napisał:

No a czegoś się spodziewał , że markowe nawozy dolistne to składniki  biorą z innej planety ? 

Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

Zaprosili mnie bo myśleli że jeszcze wiecej kupię -liczyli że każdy rolnik to chemiczny debil (na moim przykładzie się przejechali ) A która to firma -reklamuje się w każdej d*pie a tak wygląda chyba u wszystkich byle się w tym kociołku nie zwarzyło i dysz nie zatkało  to klient kupi 

Z tego co pamiętam to Ty chyba stosujesz mikroelementy w formie siarczanów. Możesz coś więcej, jakie ilości w rzepaku czy pszenicy, jak z mieszalnością i rozpuszczalnością. 

Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

No a czegoś się spodziewał , że markowe nawozy dolistne to składniki  biorą z innej planety ? 

Domyślałem się a udało się upewnić -mogli przy każdej palecie postawić ochroniarza żeby ni zarkać pod plandekę 

2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Z tego co pamiętam to Ty chyba stosujesz mikroelementy w formie siarczanów. Możesz coś więcej, jakie ilości w rzepaku czy pszenicy, jak z mieszalnością i rozpuszczalnością. 

najważniejsze to każdy składnik przedmieszka w czystej wodzie No i uważać z borem -jeżeli mieszanina zmienia kolor(np ze składników przezroczystych robi się zielony niebieski czerwony nie mieszamy -jeżeli mamy np mieszaninę z  siarczanem miedzi (zielono-niebieski )dodajemy coś i zmienia się na jakikolwiek inny nie dodajemy . Ph wody ma znaczenie czas do aplikacji no i oczywiście stężenie .Są opracowania co z czym a bardziej czego nie mieszać z czym, wydrukować do kabiny w folię nakleić na szybie (tak mam i tego pilnuję zrobię przy okazji zdjęcie  

Opublikowano
12 minut temu, RU68 napisał:

Domyślałem się a udało się upewnić -mogli przy każdej palecie postawić ochroniarza żeby ni zarkać pod plandekę 

najważniejsze to każdy składnik przedmieszka w czystej wodzie No i uważać z borem -jeżeli mieszanina zmienia kolor(np ze składników przezroczystych robi się zielony niebieski czerwony nie mieszamy -jeżeli mamy np mieszaninę z  siarczanem miedzi (zielono-niebieski )dodajemy coś i zmienia się na jakikolwiek inny nie dodajemy . Ph wody ma znaczenie czas do aplikacji no i oczywiście stężenie .Są opracowania co z czym a bardziej czego nie mieszać z czym, wydrukować do kabiny w folię nakleić na szybie (tak mam i tego pilnuję zrobię przy okazji zdjęcie  

Tak samo stosuje i nie widzę lepiej, tylko bor problematyczny bo mi końcówki przypchał, źle to wymieszałem, a tak to każdy mikro w postaci siarczanu taniej nie widzę.

Opublikowano (edytowane)

@RU68Ale jeśli odżywka bazuje na micro w formie siarczanów , bo przecież nawet w składzie odżywki jest to napisane że taki i taki składnik jest w takiej i takiej formie  , to przecież inaczej nie da się jej zrobić jak dać osobno siarczan każdego micro w odpowiedniej proporcji + siarczan magnezu+ ewentualnie mocznik żeby ładnie skład wyglądał i sprzedać to takim , którzy nie potrafią sobie sami tych składników kupić i samemu zmieszać w takich proporcjach jakie się tylko chce , i zaoszczędzić 10 razy tyle co zapłacą za ,, oryginał ''

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

chelaty EDTA też tak sypią z wora do kociełka? 😉

RU68 napisał:

Są opracowania co z czym a bardziej czego nie mieszać z czym, wydrukować do kabiny w folię nakleić na szybie (tak mam i tego pilnuję zrobię przy okazji zdjęcie

chętnie zobaczę 👍🍻

Opublikowano
41 minut temu, RU68 napisał:

Bo takie są fakty Przyjacielu. Mało kto o tym mówi głośno ale wszystkie dr greeny i tego typu sprawy w ten sposób powstają. 30% z zysku mają naganiacze a reszta wiadomo.

Opublikowano
27 minut temu, RU68 napisał:

Hmm dodając fungicyd to już zmieni barwę bliżej białej. Proleaf max kolor niebieski cieczy, ale po dodaniu fungicydów barwa robi się biała. Chelatow nie stosujesz - nie uważasz?? 

Opublikowano

Wczesną wiosną kiedy to jest odpowiedni czas na podanie micro jest jak wiadomo różnie z temperaturą , a chelaty najlepiej działają w temperaturach od  15 do 20 st , podczas gdy siarczany działają najlepiej w tem. od 10 do 15 (20) st , także wczesną wiosną micro na bazie siarczanów może być bardziej efektywne od chelatów , jeśli mamy zimną wiosnę 

Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Bardzo dobrze jeszcze można poczekać  1,5 miecha a to dużo czasu wiele może się zmienić .

Ceny zaczną spadać .

Na rzepak już by trzeba siać

Opublikowano

mają z czego schodzić. kto z pazernosci nie zejdzie to zostanie z towarem. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

mają z czego schodzić. kto z pazernosci nie zejdzie to zostanie z towarem. 

Toż miało drożeć 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v