Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Każdy narzeka że źle lepiej napiszcie jakie inwestycje na ten rok albo jakie nowe sprzęty na podwórku będą. Bo takowe pewnie będą. 

Ja nie planuje nic w związku z niepewną sytuacją. Kredyty spłacone, trzeba rok przeczekać i zobaczyć co się będzie działo. 

• Like 6
Opublikowano

Sami widzicie że wszelkiej maści dopłaty i dotacje to produkcja patologii nadużyć i oszustw.

Dlatego od chwili wstąpienia do tego "kołchozu " wiem że nikt nikomu nie daje niczego za darmo , wcześniej czy później każdą złotówkę  kołchoz odzyska oczywiście z procentami

• Like 3
Opublikowano
51 minut temu, dzidzia202 napisał:

Każdy narzeka że źle lepiej napiszcie jakie inwestycje na ten rok albo jakie nowe sprzęty na podwórku będą. Bo takowe pewnie będą. 

raczej żadnej. kredyt w poniedziałek się zakończy z oszczędności. reszta kapitału niech leży i czeka na okazję. żadnych nowych maszyn, ani budynków. 

chiba że jakaś fajna okazja z wyprzedaży lub komornik jakieś fajne fanty za czapkę śliwek wystawi. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, HF86 napisał:

raczej żadnej. kredyt w poniedziałek się zakończy z oszczędności. reszta kapitału niech leży i czeka na okazję. żadnych nowych maszyn, ani budynków. 

chiba że jakaś fajna okazja z wyprzedaży lub komornik jakieś fajne fanty za czapkę śliwek wystawi. 

Widzicie jakie to przewrotne, byki taniały to sąsiad cieląt nie kupił i zmniejszył skalę teraz jak podrożały to nakupił cielaków 2x jak średnio

tak samo z inwestycjami, piszecie o kredytach np. wziąłem pewien kredyt w 2018 na 4,5%, stopy spadły płaciłem 2,0%, teraz nawet jeszcze do tego poziomu nie wróciły, ale co najśmieszniejsze to co zakupiłem jest 60% droższe niż wtedy, pieniądze są po żeby je liczyć, banki po to żeby na nich zarabiać, a my bez kasy do przodu nie pójdziemy

możemy odkładać całe życie i tak nie odłożymy, takie życie, wszystko drożeje zobaczcie sami na ciągniki się czeka , kombajny na ten sezon prawie sprzedane, nikt z nas nie wie co będzie ale wszyscy się zgodzą maszyny nie potanieją

a jeszcze jedno kredyt na ziemię to nie kredyt, gleba sama się spłaci trzeba tylko na niej pracować

Edytowane przez pawelek98
  • Thanks 1
Opublikowano

Czyli nie jest tak źle jak coś się trafi to się kupi,może grunty więc zapas gotowi jest żeby wyłożyć to proszę nie płakać, bo jeden sezon kryzysu to nie koniec świata. Co nie zmienia faktu że chciałbym mieć nawóz za 800 a przenice po 1500. Plus jest taki że może się z cenami gleby nie będą wariować na następne lata. 

Opublikowano

Na dobrej ziemi przy obecnej cenie pszenicy to się jeszcze kalkuluje. Gorzej na piachu. Najgorsze jest to że jeden rok patologicznej ceny nwozu to raczej nie koniec. Nawet jeśli towaru będzie dużo i koszty jakoś spadną to cena nie wróci już do tej z przed roku.

• Like 1
Opublikowano

Miejmy nadzieję ze zboża nie wrócą do cen z przed podwyżek i koło 1000ta paszowa będzie się trzymać. Oczywiście Żywiec by musiał iść do góry bo może być tak że tej paszy nr będzie komu robić. Choć słyszałem że paszarnia Golub-Dobrzyń przez 2 dni podpisywał pszenicę po 1350netto na sezon 2022 ale się nie załapałem. Minus taki że tylko parę firm transportowych dedykowanych przez nich ma prawo wjechać na zakład. Odrazu powiem ręki nie dam uciąć że to prawda. Bo zaraz ktoś wyskoczy żeby dać linka albo coś w tym stylu.

Opublikowano

Dlatego mam nawóz w termin a gotówką na silos jakiś chce przeznaczyć żeby magazynować jak naj więcej i pod wiatą silos wewnętrzny chce postawić jakąś używkę jak nic się nie wydarzy. Że będę sprzedawał tylko to co kontrakt podpisze a resztę będę trzymać. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ja bym nie brał tym bardziej na obore , każdy robi jak uważa nic mi do tego ,tylko niech nie płacze jak nie wypali

u mnie we wsi powstaje nowa obora (już w wiekszosci wybudowana )na 200 dojnych i 3 roboty facet też każdy kawałek ziemi kupuje i płaci nawet po 70 tyś aby kupić

Opublikowano

Nadzieja umiera ostatnia. Ja tam mam cały czas nadzieję że na 2 dawke saletrę kupię taniej jak jest teraz. Niestety nie można się załamywać i nic nie robić (bo chłopu przecież samo rosnie)ewentualnie przychamowac trochę. 

Opublikowano

na waszym strachu ludzie świetne biznesy robią. 

jeszcze pewnie ze dwa lata żeby wszystko się unormowalo. 

magazyny mocno potrzebne będą w oczekiwaniu na jakąkolwiek cenę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

dopiero rok się zaczął wiec wszystko przed nami...

36 minut temu, dzidzia202 napisał:

bo jeden sezon kryzysu to nie koniec świata. 

obawiam się że ten kryzys sie rozpędzi jak na przełomie lat 80 tych i 90 tych

Opublikowano
38 minut temu, dzidzia202 napisał:

Nadzieja umiera ostatnia. Ja tam mam cały czas nadzieję że 

A mówią też że nadzieja to złoto głupców

Byle ta nadzieja covida nie dostanie

Opublikowano
3 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Żona pracuje w sklepiku na wsi i mówi że dostała już informacje od szefa że od 1 lutego mąka ma być po 4zl za 1kg oczywiście netto. 

Mąka 4,5 kg już kosztuje 17 zł . 

Może kosztować ale 20 zł od lutego netto .

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Mąka 4,5 kg już kosztuje 17 zł . 

Może kosztować ale 20 zł od lutego netto .

Ludzie ogarnijcie się trochę i przestańcie pie.rzyć głupoty ,jak ktoś głupi niech płaci i kupuje.

Bez żadnej promocji w Biedronce tortowa 450 po 2.1 zł

A w razie czego każdy może jechać na młyn, kiedyś jeździli wszyscy a teraz to najlepiej jakby supermarket był za miedzą bo inaczej to już tragedia

A nie daj Panie Boże jak by wody brakło w sklepie bo wtedy to jak nic większość umrze z pragnienia 😂

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, Maniekkkk napisał:

Ludzie ogarnijcie się trochę i przestańcie pie.rzyć głupoty ,jak ktoś głupi niech płaci i kupuje.

A w razie czego każdy może jechać na młyn, kiedyś jeździli wszyscy a teraz to najlepiej jakby supermarket był za miedzą bo inaczej to już tragedia

A nie daj Panie Boże jak by wody brakło w sklepie bo wtedy to jak nic większość umrze z pragnienia 😂

Popieram, najlepsze ze strasza wojna, ale po co wystarczy elektrocieplownie wylaczyc i miasta zasra....e, dzis kobiety w domach jak to jeden na you tube maja lezec i pachniec, nawet juz chleba nie upioka, a obiad gotowy najlepiej ugotowac, 

Opublikowano
39 minut temu, Maniekkkk napisał:

Jak każdy może jechać na młyn? Z czym? Kiedyś na wsi każdy miał mleko, mięso, jaja, marchewkę i kartofle. Ale to było kiedyś. A teraz to nikt nawet własnej wody ze studni nie ma. Bo i nawet chyba nie wolno, bo się zatrujesz i będziesz zawracał głowę szanownej służbie zdrowia :P

Opublikowano
3 minuty temu, slavvek napisał:

Jak każdy może jechać na młyn? Z czym? Kiedyś na wsi każdy miał mleko, mięso, jaja, marchewkę i kartofle. Ale to było kiedyś. A teraz to nikt nawet własnej wody ze studni nie ma. Bo i nawet chyba nie wolno, bo się zatrujesz i będziesz zawracał głowę szanownej służbie zdrowia :P

zdziwiłbyś 😄 

Opublikowano
5 minut temu, slavvek napisał:

Jak każdy może jechać na młyn? Z czym? Kiedyś na wsi każdy miał mleko, mięso, jaja, marchewkę i kartofle. Ale to było kiedyś. A teraz to nikt nawet własnej wody ze studni nie ma.

Kto chce to ma ,a pszenicę do młyna można kupić lub zasiać.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Bercik92 napisał:

jja kiedyś woziłem pszenice na młyn to z 200kg pszenicy miałem 100kg maki

Jeśli z 200 kg pszenicy miałeś 100 kg mąki to znaczy że miałeś mąkę 500.

Ale do tego dostałeś jeszcze 100 kg otrąb lub ich równowartość w mące lub gotówce. Oczywiście usługa mielenia jest płatna , ale to grosze.

Jeśli coś piszecie to piszcie wszystko a nie wybrane elementy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v