Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupić nie problem nawóz tylko pytanie za ile sprzeda się tego roczne zboża w tym pszenica . A jak cena może być na pszenicę za rok ? . nikt nie odpowie bo nikt nie wie .

Jak by była pewność że sprzeda się za 1400 zł i zebrać takie średnio 5 ton . To można coś pokombinować zakupem tych nawozów po 4,5 tyś .

Opublikowano

Panowie o co chodzi z tymi nawozami z chin i z Rosji co mają iść na Europę od Rosji zgodnie z tym porozumieniem z Ukrainą że mogą to zboże portami wysyłać bo u mnie mało gdzie nawóz bo każdy gada zeprzywiaza tani a naszego nikt nie kupi i będzie leżeć na placu

• Confused 1
Opublikowano

10 godzin temu, Zodiax napisał:

Podobno nie trzeba sypać nawozu pod uprawę bo firma Chemirol sprzedaje BlueN to takie bakterie co produkują azot ? Czy to prawda ktoś to potwierdza ? 

zawsze tak bylo ze bakterie pobieraly azot z powietrza..

9 godzin temu, jaco512 napisał:

Na papierze wszystko działa, tylko na polu to się nie przekłada.

a stosowales i masz jakies porownanie ??? 

ja kupilem na probe- wyglada na to ze dziala, u sasiadow zboze bylo suche a u mnie sloma jeszcze zielonkawa, oni sa dawno po zniwach a ja dzopiero dzisiaj mam konczyc

ciekawe ze ci ktorzy pieprza glupoty w tematach politycznych czy koronawirusa to samo opowiadaja w temacie o nawozach..

9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Widziałem gdzieś już reklamę jakiegoś  cuda co i potasu z nieba naciągnie i też sypać nie trzeba🙆‍♂️😎

🤣, idzie grzes przez wies.........

9 godzin temu, Strongman napisał:

Po ile jest ten adblue co ludzie do maszyn dodają,to chyba mocznik,kiedyś podobno to ludzie na pola rozlewali.

tacy ynteligenti i umiejacy liczyc ja ty to na pewno tak robili 🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@jacus Grześ przez duże  G😎 Koronawirusem tu się nie zastawiaj, bo połowę z nas do wakacji miało już według Ciebie wąchać kwiatki od dołu 🤦‍♂️

Chciałbym zobaczyć te zielone pole po twoim bluN. Jakiej firmy brałeś? Mam ochotę zrobić tym rzepaku.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z cenami nawozów powtarza się sytuacja z poprzedniego roku, w sierpniu jak kupowałem azot po 1600zł to się ludzie dziwili czemu tak drogo kupuję. Jak dokupiłem jeszcze we wrześniu po 2200 to już się pukali w czoło a później wszyscy po kolei wozili azot w zimie po 3000-4000 zł.

Dzisiaj co prawda startujemy ze znacznie wyższego pułapu, ale patrząc na sytuację na świecie nie widzę powodów do tanich nawozów tak samo jak i do tanich płodów rolnych. Wojna musi się skończyć i dopiero wtedy można mówić o jakiejś normalizacji cen, ale na razie to nie widzę za bardzo miejsca na pokój. Spadków cen nie widać a z tego co mi wiadomo, to na lokalnym składzie nawozów cena z każdą dostawą idzie w górę.

Edytowane przez oregano
  • Like 3
Opublikowano

Teoretycznie masz rację, a w praktyce giełda decyduje o cenie surowców, czyli speulanci. Jak speklanci znajdą lepszą inwestycję  niż w surowce to surowce w tym produkty rolne potanieją, nawet jak ich będzie brakować. 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Wojna się szybko nie skończy, jeśli już do rosja weźmie Ukraine ale mniejsza o to.

Ja w marcu kupiłem po 2500, także te 3000 - 4000 wygórowane jest. 

Oby tylko nie zaczęła się miedzi Tajwanem a Chinami bo dopiero będzie pole po popisu dla podwyżek.

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Kupić nie problem nawóz tylko pytanie za ile sprzeda się tego roczne zboża w tym pszenica . A jak cena może być na pszenicę za rok ? . nikt nie odpowie bo nikt nie wie .

Jak by była pewność że sprzeda się za 1400 zł i zebrać takie średnio 5 ton . To można coś pokombinować zakupem tych nawozów po 4,5 tyś .

1550 netto już dają za konsumpcje

Opublikowano
5 godzin temu, jacek1296 napisał:

Badałeś parametry pszenicy? Podobno w tym roku słaba gęstość i gluten. Swojej jeszcze nie badałem.

Gluten powyżej 31 gestość 81, białko 14

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Ja już dawno wydałem

rozrzutny jesteś

Opublikowano (edytowane)

Sąsiad dzisiaj miał ofertę 1600 netto za pszenicę od handlarza, ale co i jak to nie pytałem bo nie było czasu.1550 to już okoliczny młyn daje, u nas prawie nikt nic nie sprzedaje. Przepraszam pomyliłem temat.

Edytowane przez marek1977
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v