Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Elvis1090 napisał:

jedni straszą spadkiem inni mówią o stabilizacji, wczoraj dzwoniłem do biernackiego i Kojsa pierwszy mówił ze 1zł w dół po 30 min sam zadzwonił ze może 30gr. dołożyć , a drugi proponował 11.6 netto za R przez telefon i twierdził ze cena nie spadnie.

Wniosek jeden nie panikujmy , bo inaczej będą nas rozgrywać i dyktować cenę.

Z tego co ja słyszałem to tez od poniedzialku spadek ale mam nadzieje ze jednak bedzie to nie trafiona informacja. 

Opublikowano
55 minut temu, karol091193 napisał:

Budynek na rusztach i problem z zbiorem słomy i ścieleniem zażegnany. Widział ktoś wyciąg Delta u opasów? Sam mam ciche plany coś pobudować, ale budynek na rusztach to ogromny koszt na dzień dobry. Myślę o wyciągu Delta i zbiornik zewnętrzny ale na początku postawić rogacze na ściółce. Z drugiej strony jedna strona na rusztach dla sztuk >6-8 miesięcy a maluchy na słomie 

Koszt zakupu dodatkowego ciągnika,  scielarki,  paliwo , czas obsługi,  gromadzenie słomy,  wybieranie obornika i koszt budowy na rusztach nie wychodzi wcale drożej w dłuższej perspektywie a Twoja wygoda nieporównywalna 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, micgal39533 napisał:

Nie wiem ile dokładnie ha będzie nie jest tego dużo bo około 300bel na rok, jak będzie większa liczba w stadzie to trzeba będzie trochę więcej

Z kolegą we dwójkę od 6 do 2 w nocy potrafimy  300 belek 145cm po jd sprzątnąć z pola . W tym roku na okrojone stado było 1500 zbierane.  Jak popada i nie idzie ruszyć z miejsca a kilkadziesiąt ha rzepaku do posiania goni to nie jest wesoło 

Opublikowano
24 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Koszt zakupu dodatkowego ciągnika,  scielarki,  paliwo , czas obsługi,  gromadzenie słomy,  wybieranie obornika i koszt budowy na rusztach nie wychodzi wcale drożej w dłuższej perspektywie a Twoja wygoda nieporównywalna 

O tym nie pomyślałem, ale obornik łatwiej gromadzić na polu zimą i więcej czasu zostaje wiosną czy też latem na transport z gospodarstwa. Ale teraz zamiast ścielarki i rozrzutnika trzeba kupić wóz asenizacyjny który Te nie jest tani jeżeli chodzi o duża pojemność no i do takiej beczki trzeba również duży ciągnik. Ale moim zdaniem gnojowica jest bardziej uniwersalna i szybciej działa jak obornik i dużo można zaoszczędzić na nawozach sztucznych 

18 minut temu, Cybulek17 napisał:

Ile ha słomy rocznie zabierasz ? 

9 minut temu, micgal39533 napisał:

Nie wiem ile dokładnie ha będzie nie jest tego dużo bo około 300bel na rok, jak będzie większa liczba w stadzie to trzeba będzie trochę więcej

W moim przypadku przy 100 ogonach, z czego prawie 30 to krowy mleczne na płytkiej ściółce to 10 bel slomy na tydzień po metal fachu to na styk aktualnie, a teraz 10szt byków się pozbyłem. Więc na tydzień muszę liczyć jakieś 12 sztuk. W budynku u opasów maksymalnie co 3 dni ścielenie przy 50 sztukach i zazwyczaj 3 bele na raz od czasu do czasu 4 jak na rozlewają wody z poideł. Do tego słoma do wozu paszowego więc dobre 800 sztuk z zapasem trzeba mieć 

Opublikowano
1 minutę temu, karol091193 napisał:

O tym nie pomyślałem, ale obornik łatwiej gromadzić na polu zimą i więcej czasu zostaje wiosną czy też latem na transport z gospodarstwa. Ale teraz zamiast ścielarki i rozrzutnika trzeba kupić wóz asenizacyjny który Te nie jest tani jeżeli chodzi o duża pojemność no i do takiej beczki trzeba również duży ciągnik. Ale moim zdaniem gnojowica jest bardziej uniwersalna i szybciej działa jak obornik i dużo można zaoszczędzić na nawozach sztucznych 

Gnojowica lepsza na użytki zielone ale obornik lepszy pod zboża bo daje dodatkowo pruchnice i działa 3 lata. 

• Like 1
Opublikowano

U mnie obecnie 40 sztuk z czego 25 jest na luza na tydzień mi idzie około 3-4bel w zależności też od pory roku bo latem to idzie drugie tyle. No ja mam bele zbite porządnie w tym roku zbierałem z kuzynem na jednym kawałku on z 0,5ha ja z 1,2ha zrobiliśmy praktycznie tyle samo bel. Tyle że on po sipmie potrafi dwie belki kiszonki do domu wziąć na szpilki i zawieźć 😅

Opublikowano
8 minut temu, karol091193 napisał:

O tym nie pomyślałem, ale obornik łatwiej gromadzić na polu zimą i więcej czasu zostaje wiosną czy też latem na transport z gospodarstwa. Ale teraz zamiast ścielarki i rozrzutnika trzeba kupić wóz asenizacyjny który Te nie jest tani jeżeli chodzi o duża pojemność no i do takiej beczki trzeba również duży ciągnik. Ale moim zdaniem gnojowica jest bardziej uniwersalna i szybciej działa jak obornik i dużo można zaoszczędzić na nawozach 

My mamy działki blisko domu to idealnie pasowałoby po zniwach na ciętą słome lać gnojowice na rozkład i drugim traktorem uprawki pożniwne a drugie opróżnianie zbiorników na jesień pod qq

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

W moim przypadku przy 100 ogonach, z czego prawie 30 to krowy mleczne na płytkiej ściółce to 10 bel slomy na tydzień po metal fachu to na styk aktualnie, a teraz 10szt byków się pozbyłem. Więc na tydzień muszę liczyć jakieś 12 sztuk. W budynku u opasów maksymalnie co 3 dni ścielenie przy 50 sztukach i zazwyczaj 3 bele na raz od czasu do czasu 4 jak na rozlewają wody z poideł. Do tego słoma do wozu paszowego więc dobre 800 sztuk z zapasem trzeba mieć 

Przy ok 100szt,15 mamek na wybiegu reszta pod dachem tygodniowo 14 kulek po pasówce musi być,do tego dochodzą jeszcze kojce z cielakami ale tam z 2 kulki na miesiąc

Opublikowano

Nie wiem z którego roku budynek,  ale teraz już dość ciekawie można rozwiązać mieszanie,  w grodziach na stałe wbudowane mieszadło z dwóch stron i w każdej chwili można włączyć . W kwestii zapychania nie znam się, ale chyba przy żywieniu głównie kuku a sianokiszonką w malutkim % nie powinno być to tak uciążliwe,  CHYBA

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Szu15000 napisał:

1.5h dziennie przy pomocy oborniku? czy coś źle zrozumiałem?

1.5 g 2× dziennie niemam paszowozu

Edytowane przez nexeqadore
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v