Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Marcin133 napisał:

Netto pany . No biorą u mnie już parę lat ,wypłacalni są jak narazie waga niby nie kradna😃 Mam też parę sztuk na handel nawet wczoraj urwał się jeden byczek bez rogów taki powyżej 8...i tak zastanawiam się czy handlowac czy jeszcze coś drgnie

Słowo klucz,"niby".

3 godziny temu, TommyLee napisał:

Koledzy ile teraz za Lm 100% płacą? 

Nie pytam AdamaRo bo oczywiście najmniej zorientowany😀 zaraz powie że nie ma takich cen albo,że waga handlarza

:)

A waga handlarza to podstawa :)

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano
5 godzin temu, rafus111 napisał:

Piszcie ceny netto brutto i jaka klasa bydła bo byk a byk to różnica 

Ano takie że  jak kupowałem to były LM teraz jak urosły to są mieszkańcami  😁 handlarze  przbrzydłe 

• Haha 5
Opublikowano
30 minut temu, soltys48 napisał:

Pisane było wielokrotnie. 

Napiszę pokrótce. Jałóweczka musi podobnie krowa nie może być wcześniej sprzedana niż 14 dni po porodzie 

Ostatnio jak zabierał krowę to mówił  o 8 dniach to już się zmieniło. Kolega sprzedał w lipcu leżaka a ostatnio miał kontrol weta w tej sprawie i straszyli policja.

Opublikowano

też to właśnie oglądałem. trzeba się pilnować i tyle. 

cielaki po 10 dniach też mi na duży plus. 

Opublikowano

Czyli ile dniowego cielaka mozna legalnie kupic i przewozic? Oczywiście pewnie najwazniejsza data przemieszczenia z jednego gosp do drugiego o ile po drodze nikt nie łapnie i nie sprawdzi ale to malo prawdopodobne. A z tym przemieszczeniem juz mozna sie dogadac jesli sie jest stalym kupcem.

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Napiszę pokrótce. Jałóweczka musi podobnie krowa nie może być wcześniej sprzedana niż 14 dni po porodzie 

A tzn ze byczek może być wcześniej sprzedany niż te 10 dni czy 7  a jałóweczka nie? 

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

a tak z ciekawości? bo?  rozumiem ze to nie jest dobre, ale co za to grozi?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Pomylił ustawy. Art. 34 kk to przepis części ogólnej kodeksu karnego, który niczego nie sankcjonuje tylko określa zasady wymiaru kary ograniczenia wolności. Ustawą szczegolną dotyczącą min. znęcania nad zwierzętami jest ustawa o ochronie zwierząt. Art 34 tej ustawy dotyczy tylko o wylacznie uśmiercania i uboju zwierząt przy czym określa zasady takiego postępowania z uwzględnieniem zakazów ale też niczego nie sankcjonuje. Tak więc ten hodowca nie mógł mieć ogłoszonego zarzutu z art. 34 obojętnie czy to kodeksu karnego czy ustawy o ochronie zwierząt. Podejrzewam, że kwalifikacja prawna jego czynu składa się z jednego przepisu z części "przepisy karne" ustawy o ochronie zwierząt zestawionego "w związku" z art 34 tej ustawy. Jeśli moje podejrzenie jest słuszne to coś tu pomajstrowali i najprawdopodobniej sztuka musiała być poddana ubojowi bądź uśmierceniu albo jeszcze w gospodarstwie albo bezpośrednio po jego opuszczeniu. Jak dla mnie jego wypowiedź jest niewiarygodna. Albo nie wie, co się że zwierzęciem stało i kupujący go w coś wymanewrował (możliwe, że tylko "papierowo"), albo przedstawia tu linie obrony przyjęta przez swojego prawnika, która nie musi być prawdziwa, bo w polskim procesie karnym od momentu uzyskania statusu podejrzanego można bezkarnie kłamać. Przepraszam, że się troszkę wymądrzam ale chciałbym, żebyście mieli jakiś obiektywny ogląd tej wypowiedzi. 

Co do transportu krów to przepis mówi cyt." samica, która urodziła w poprzednim tygodniu" więc jeśli krowa ocieliła się w poniedziałek, to przez cały tydzień do niedzieli, a potem kolejny tydzień również do niedzieli nie może być transportowana. Rozbieżności w tych wizytach i "czepianiach się" IW wynikają właśnie z wyliczeń tygodni

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Z tego co czytałem to sprzedać można a cały ambaras rozbija się o transport. Niemniej jednak IW ma prykaz i szukają dziury w całym. Przepis był martwy przez długi czas aż komuś się o tym przypomniało 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v