Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, debrzyna napisał:

Jest to niezgodne z prawem Wpuść je luzem 

A to w Polsce obowiązuje jakieś prawo po za nękaniem obywateli przez władzę POPiSowska stalinowska??? 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, livebird napisał:

Kurka wódka byczki i jałówka w wieku 4-5 miesiecy jakbym je tak w stodole uwiązał do listopada to nic im nie bedzie?  Problemem jest brak posadzki w stodole jakby scielac gruba słomą i wyrzucac co tydzien miało by sens bez konsekwencji zdrowotnych dla bydełka? 

A co by miało im być?  Ale ja bym luzem puścił .

Opublikowano

Mój PLW zaczął kontrolować transport zwierząt pod kątem ustawy z 2005 roku, której do tej pory nie bardzo przestrzegano. Robią to poprzez sprawdzanie przemieszczeń zwierząt w systemie IRZ. Taki dostałem przeciek i nie wiem czy to tylko w moim powiecie czy skala jest szersza

Opublikowano

znowu komuś przeszkadzamy w rynku. pewnie za importowane będą się brali. 

szału z ceną nie ma, ale coś staruchów trzeba sprzedać z jedną partię i czekać co dalej. 

I tak miesiąc darmo dawane. w żniwa było 1 zł drożej na wbca ☹

Opublikowano
5 minut temu, zbitom793 napisał:

Chodzi o krowy, które zostały sprzedane na ubój wcześniej niż 7 dni po wycieleniu? U nas wszyscy rolnicy i skupnicy maja kontrole pod tym kątem 

Chodzi o samice transportowane na 28 dni przed porodem, 7 dni po tym jak urodziły i 7 dni po tym jak się urodziły. Czyli krowy, cielne jałówki oraz cieliczki

Opublikowano
6 minut temu, zbitom793 napisał:

Chodzi o krowy, które zostały sprzedane na ubój wcześniej niż 7 dni po wycieleniu? U nas wszyscy rolnicy i skupnicy maja kontrole pod tym kątem 

Jest zakaz przemieszczania/transportu przed wycieleniem i po. 

Więc i z pola nie wolno transportować. 🤕

Opublikowano
24 minuty temu, zbitom793 napisał:

Tak. Nacisk jest na krowy 

16 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Można tylko i wyłącznie prowadzić 😉

Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Jest zakaz przemieszczania/transportu przed wycieleniem i po. 

Z pola to nawet jeśli potraktują to jako transport to, musieliby Cię złapać podczas takiego transportu. Bo inaczej to na podstawie czego by ukarali? A tak to sprawdzą przemieszczenia, porównają do urodzeń i mają gotowych winnych. Bez ruszania tyłka zza biurka

8 minut temu, karol091193 napisał:

Czyli ilu dniowego cielaka można transportować? 7dni?

O byczkach chyba przepisy nic nie mówią bo wymienia się tam samice. I jest to 7 dni. Ale jeszcze nie przeczytałem tej ustawy

Coś mi dziewczyny się chyba rozpędziły bo mówiły o ustawie a z tego co wstawił Bogdan ja wynika, że to rozporządzenie. Poza tym trzeba by głębiej sprawdzić to na temat cieląt, bo w tym komunikacie nic na ten temat. Jak sprawdzę napiszę 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v