Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

A to jednak jeden worek trochi mało. 😁

2 godziny temu, jarecki napisał:

hmm , wczoraj jak napisałem ze 300 zł trzebawydać na odchów cielaka to napisałeś zę to brednie a tu wynika ze za 300 zł są 2 worki mleka którymi raczej cięlaka da się odpoić  .

Akurat tego co pisałem to minimum 3 worki. 

Dnia 9.09.2022 o 11:06, jarecki napisał:

dobry proszek nie jest zły , wystarczy jeden worek 25 kg na odchowanie tylko teraz to pewnie ze 250-300 zł za 25 kg .

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Tak w temacie.  Na podstawie ostatniej partii 

Do 12msc  - średnia 1.55kg doba/ 

Od 12msc - 19msc - średnia 1.20kg/ doba

Ostry zjazd zważywszy,  że żywienie bez zmian,  genetyka dość dobra 

Istotny element , AGRESJA

Opublikowano
34 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Tak w temacie.  Na podstawie ostatniej partii 

Do 12msc  - średnia 1.55kg doba/ 

Od 12msc - 19msc - średnia 1.20kg/ doba

Ostry zjazd zważywszy,  że żywienie bez zmian,  genetyka dość dobra 

Istotny element , AGRESJA

Zmniejsz ilość sztuk w kojcu, dopłata za powierzchnię bytową dojdzie a może zmiejszy się agresja. U Ciebie trochę białka idzie na sztukę z rzepaku plus lucerna tak?

Opublikowano

Kojce 6x8 po 10 sztuk , więc raczej z powierzchnią bez problemu.  Białko z jęczmienia + rzepakówka + lucerna . Z tymi dopłatami to znając życie się nie załapiemy bo zrobią jakieś ograniczenia,  te podstawowe do 20 sztuk już też chodzą pogłoski,  że powyżej 20 ogólnie w gospodarstwie nie dostaną wcale. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Kojce 6x8 po 10 sztuk , więc raczej z powierzchnią bez problemu.  Białko z jęczmienia + rzepakówka + lucerna . Z tymi dopłatami to znając życie się nie załapiemy bo zrobią jakieś ograniczenia,  te podstawowe do 20 sztuk już też chodzą pogłoski,  że powyżej 20 ogólnie w gospodarstwie nie dostaną wcale. 

Rogi mają? U mnie przyrosty poprawiły się odkąd wypalam wszystkim rogi

Opublikowano
40 minut temu, soltys48 napisał:

Przyrosty przyrostami ale agresja spadła 

No mniejsza agresja poprawia przyrost i nie ma ryzyka obić bo z rogami czasami jak jeden oberwał bardziej to potem odstawał dość mocno 

Opublikowano
Dnia 8.09.2022 o 13:49, jarecki napisał:

co do zapasu pasz to już zaczął się spory ruch z transportami siana na dk 50 

Jak ktoś potrzebuje to zapraszam trochę mogę odsprzedać 😁

Opublikowano

Kurka wódka byczki i jałówka w wieku 4-5 miesiecy jakbym je tak w stodole uwiązał do listopada to nic im nie bedzie?  Problemem jest brak posadzki w stodole jakby scielac gruba słomą i wyrzucac co tydzien miało by sens bez konsekwencji zdrowotnych dla bydełka? 

Opublikowano
18 minut temu, livebird napisał:

Kurka wódka byczki i jałówka w wieku 4-5 miesiecy jakbym je tak w stodole uwiązał do listopada to nic im nie bedzie?  Problemem jest brak posadzki w stodole jakby scielac gruba słomą i wyrzucac co tydzien miało by sens bez konsekwencji zdrowotnych dla bydełka? 

Pozdychają w takich warunkach , a swieze powietrze i miękki piasek pod raciczkami możę im zaszkodzić .          A u mnie jakś ostra biegunka bydła u jednych się kończy u innych zaczyna .

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

Pozdychają w takich warunkach , a swieze powietrze i miękki piasek pod raciczkami możę im zaszkodzić .          A u mnie jakś ostra biegunka bydła u jednych się kończy u innych zaczyna .

Może się IBR em poczęstowałeś?

Opublikowano
42 minuty temu, livebird napisał:

Moje 3-5mscy przy wichurach dwóch dniach ulewy non stop sobie trawke jadły i dalej jedzą.. nawet jest świeżak 1,5 tygodniowy .. właśnie stoję obok i skubie sobie z paśnika i dopiero schodzą w grudniu a w tamtym roku zeszły w styczniu ... 😉

22 minuty temu, jarecki napisał:

Hehe . Mi kiedyś Św. pamięci lekarz weterynarii powiedział że odkąd ludzie zaczęli szczelne obory stawiać odtąd weterynaria zaczęła lepiej zarabiać 😎

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, tomaszmab napisał:

Moje 3-5mscy przy wichurach dwóch dniach ulewy non stop sobie trawke jadły i dalej jedzą.. nawet jest świeżak 1,5 tygodniowy .. właśnie stoję obok i skubie sobie z paśnika i dopiero schodzą w grudniu a w tamtym roku zeszły w styczniu ... 😉

Hehe . Mi kiedyś Św. pamięci lekarz weterynarii powiedział że odkąd ludzie zaczęli szczelne obory stawiać odtąd weterynaria zaczęła lepiej zarabiać 😎

Tylko pytanie bo teraz stoją w oborze a to jednak bedzie zmiana mikroklimatu ze tak powiem jak są na pastwisku od małego to co innego mi sie wydaje,  w stodole tez calkie.  Szczelnie nie jest wiec lwkkie przeciągi mogą byc

Opublikowano
18 minut temu, livebird napisał:

Tylko pytanie bo teraz stoją w oborze a to jednak bedzie zmiana mikroklimatu ze tak powiem jak są na pastwisku od małego to co innego mi sie wydaje,  w stodole tez calkie.  Szczelnie nie jest wiec lwkkie przeciągi mogą byc

Nic im nie będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v