Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, debrzyna napisał:

@soltys48I co bierzesz te odsady

Jutro będę miał decyzję co do kosztów transportu 

8 minut temu, arku3060 napisał:

nie wiem czy wiecie ale ja dzisiaj się dowiedziałem że nie można sprzedać krowy po ociepleniu w ciągu 7 dni i cielaka do 30 dni od narodzin

To się dowiedz czy to aby dobrze piszesz

Opublikowano
11 minut temu, tomaszmab napisał:

@ab23 pokaż mi takie gospodarstwo w Polsce to pojadę w weekend pogadać tam i się nauczyć takiej hodowli bo mój rozum tego nie pojmuje ..

Chętnie bym zaprosił ale im nas mniej tym lepiej😉

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał:

Z tymi cielakami to popieram. Cielak jeszcze mokry ale już na olx stoi, albo krąży między handlarzami taki maluch. Jeden napoi tym inny tamtym, a jeszcze inny niczym, a potem ten co to kupi to tylko problem ma.

Wystarczy nie kupować tego badziewia !!

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ab23 napisał:

Ja uważam że im więcej tym lepiej bo w Holandii mało i już rolnikom zamykają gospodarstwa i zabierają ziemie oczywiście za papierowe pieniądze które zeżre inflacja.. jeśli taka tendencja będzie w PL to będzie to samo ..

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

jeszcze do tego nie dorośliśmy .

tu jest szał a potem panie zdechło, to co przeżyło to nie rośnie, jednym słowem nie opłaca się 🤭

Opublikowano
23 minuty temu, donweter1989 napisał:

Z tymi cielakami to popieram. Cielak jeszcze mokry ale już na olx stoi, albo krąży między handlarzami taki maluch. Jeden napoi tym inny tamtym, a jeszcze inny niczym, a potem ten co to kupi to tylko problem ma.

Po latach doświadczeń kupuje od rolników prosto z gospodarstw mniej biegunek itp. wolę zapłacić więcej niż zdechlaka z Podlasia leczyć 

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, ab23 napisał:

Ho

Na tyłu  ha to można że 80-100 byka rocznie  hodować 😁

A jak się to robi?😉

Zawziętym  trzeba być 🙂

Ło matko, to ja bym mógł 200 sztuk trzymać 😂 , a tu ledwie trzydzieści pare się hoduje :ph34r:

24 minuty temu, ab23 napisał:

Cwaniak 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Ło matko, to ja bym mógł 200 sztuk trzymać 😂 , a tu ledwie trzydzieści pare się hoduje :ph34r:

większy sprzęt by ci z tym pomógł szybciej się ogarnąć no i przestawienie z produkcji zbóż na rzecz większej ilości pasz objętościowych wymagane chyba że budynki nie pozwalają szaleć

Opublikowano
6 godzin temu, Dziad932 napisał:

Cwaniak 🤭

Zawsze sie dziwie jak ludzie trzymaja to bydlo ze na 30-40 sztuk potrzeba im 20ha. I gdzie tu przy takiej ilosci 2 sztuki na ha oplacalnosc.

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Zawsze sie dziwie jak ludzie trzymaja to bydlo ze na 30-40 sztuk potrzeba im 20ha. I gdzie tu przy takiej ilosci 2 sztuki na ha oplacalnosc.

Ty masz pojęcie ile żre krowa ? Nie ważne czy mleczną czy mięsna to zje dwa razy więcej niż byk

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, soltys48 napisał:

Mięsna mamka zje o wiele mniej od krowy mlecznej i przede wszystkim gorszy jakościowo towar.

Objętościowo podobnie. Ponad Tona sianokiszonki dziennie idzie mi na 20 sztuk zimą bez Cielaków... 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Pytanie po co?

Moje bez cielaków tylko słoma i słabe siano w ilości 50/50

Trzymaj czyste LM to zobaczysz po co .. jak bym tego nie miał to byłoby same siano z torfów herefordom

Opublikowano
10 godzin temu, konteno napisał:

większy sprzęt by ci z tym pomógł szybciej się ogarnąć no i przestawienie z produkcji zbóż na rzecz większej ilości pasz objętościowych wymagane chyba że budynki nie pozwalają szaleć

Objętościowe to nie taki problem wystarczy kuku kilka ha  posiać , to i sprzęt do tego wielki nie potrzebny bo trzeba wynająć . Ale właśnie gorsze są budynki bo nie bardzo przystosowane  , niskie , małe drzwi , miejsca jeszcze sporo na hodowlę ale wszystko jebać ręcznie to masakra 

4 godziny temu, Bugii napisał:

To ile trzeba mieć sztuk na jeden ha żeby było jako tako opłacalne 🤔

U mnie przypada nawet nie cała jedna na hektar 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v