Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Akurat kiszonki z kukurydzy nie ma a ostatni pokos Łaby bo sucho i myślę kupić odpadowe żeby czymś nadrobić 

Myślę kupię i zobaczmy co będzie bo chyba nic tańszego nie znajdę 

Chodź o ziemniakach słyszałem przeróżne opinie od takich że nic nie warte i zapychają tylko bydłu żołądek że nie żre siana do bardzo dobrych że widać przyrosty itd 

Ja paruje ziemniaki i powiem tak zima kiszonka z kukurydzy siano ze2kg ziemniakow na sztuke i sruty podrzadna dawke to sime tale i limuzuny jak poczausie

Opublikowano

zieimniak to przedwszystkim skrobia tak samo jak w kukurydzy , poprawia apetyt no i ma sporo wody w sobie taki przelicznik 4 kg ziemniaka lub 1kg ziarna kukurydzy i efekt podobny teraz policzyć co tańsze .

Opublikowano (edytowane)

Co do ziemniaków to te skrobia nie są takie same jak w kukurydzy. Cukru jest mniej a węglowodany łatwiej przyswajalne. Ale pasza porównywalna jeśli chodzi o energię tyle, że przez wysoka zawartość wody nie bardzo jest skarmiać w dużych ilościach bo może to powodować kwasicę. Zagrożeniem są też te dwie toksyny, które wymieniłem wyżej czyli solanina i kaponina. Kaponiny można się pozbyć w dużym stopniu poprzez rozdrabnianie a solanina występuje zawsze w pewnym stężeniu, które wzrasta kiedy mamy bulwy pozieleniałe lub skiełkowane. Solanina jest nieszkodliwa do pewnych stężeń, a gdy zostaną one przekroczone powoduje zaburzenia układu pokarmowego. Obróbka termiczna nic nie zmienia poza sposobem przechowywania. Żeby się pozbyć solaniny trzeba by bulwy poddać działaniu temperatury w wysokości ok 400st C, co jest niewykonale. Generalnie ziemniak jest bardzo dobra paszą tylko w rozsądnej ilości i rozdrobniony oraz nie zielony i bez kłów. Ja karmię krowy mleczne i wbrew powszechnym opiniom nie podnosi to somatyki. Nawet celowo pod stado uprawiam ziemniaki

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Mieciu24 napisał:

Jak kupisz wagę to będzie słaba cena bydła 🤔

Handlarz musi się puknąć na co najmniej 50- 70 kg, a jak to zrobi na nie swojej wadze. Więc wtedy musi dać niższa cenę 😁. Jak rozmawiałem z jednym tak szczerze, że dwa lata temu, to się wygadał, że jak nie ma na sztuce 500zl to jej nie kupuje

Opublikowano
40 minut temu, Marcin133 napisał:

Posiada ktoś takie cudo? Warto czy szkoda kasy

Screenshot_20220828-093131.png

Klatkę trzeba do tego zrobić , to chyba lepiej kupić czujniki i samemu rzeźbić 

10 minut temu, Mieciu24 napisał:

Mietek masz racje 🤨

Opublikowano

Mam takie pomieszczenie przejście na przestrzał o takich wymiarach że bydło przejdzie w oborze że idealnie nadawalo by się na pomiar. Myślę że lepsze to jak te stare wagi 

Te co u mnie biora podobno nie kradną na wadze😉😀

• Haha 1
Opublikowano

co do ziemiaków kilka lat temu ojciec dał byczkom i się jeden zadławił , pomoc wet . 80 zł , nadrugi dzień powtórka tylko już sam przewodem do wody pochłem go   takze nalezy uważac 

Opublikowano

Kolejna opcja mam wagę z m rolu pod mieszalnik jakby dokupił tylko sensory sam monitor brał z mieszalnika może by wyszło dużo lepiej

Ziemniak jest spoko pasza też się dawało tylko pracochlonna. Jak sądziło się pod 3ha to bylo sporo tego 

Opublikowano
3 minuty temu, Marcin133 napisał:

Mam takie pomieszczenie przejście na przestrzał o takich wymiarach że bydło przejdzie w oborze że idealnie nadawalo by się na pomiar. Myślę że lepsze to jak te stare wagi 

Te co u mnie biora podobno nie kradną na wadze😉😀

Chyba że masz takie pomieszczenie , ja mam zwykłą suwakową i jestem zadowolony , jak nie ma luzów to waży idealnie , dokładność do 0,5 kg 

2 minuty temu, jarecki napisał:

co do ziemiaków kilka lat temu ojciec dał byczkom i się jeden zadławił , pomoc wet . 80 zł , nadrugi dzień powtórka tylko już sam przewodem do wody pochłem go   takze nalezy uważac 

Jak mam pyrki duże to zawsze rozdrabniam 

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał:

Handlarz musi się puknąć na co najmniej 50- 70 kg, a jak to zrobi na nie swojej wadze. Więc wtedy musi dać niższa cenę 😁. Jak rozmawiałem z jednym tak szczerze, że dwa lata temu, to się wygadał, że jak nie ma na sztuce 500zl to jej nie kupuje

Handlarzowi dziennie  urośnie byk- krowa a ty trzymasz +- dwa lata🤔🤔🤔

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dziad932 napisał:

Chyba że masz takie pomieszczenie , ja mam zwykłą suwakową i jestem zadowolony , jak nie ma luzów to waży idealnie , dokładność do 0,5 kg 

Jak mam pyrki duże to zawsze rozdrabniam 

Tak ważą dobrze ale naszarpac się trzeba by bardziej po drugie taka to mało miejsca i może więcej rzeczy można by zważyć. Ale z drugiej strony jak cena ma być niższa to szkoda kasy😉

Opublikowano

nikt z handlarzy o wadze wiedzieć nie powinien. dopiero gdy się nie zgadza to pokazujesz. 

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

nikt z handlarzy o wadze wiedzieć nie powinien. dopiero gdy się nie zgadza to pokazujesz. 

I to będzie ostatni raz tego handlarza u Ciebie😁😃. Widziałem taki numer. A teraz chłopak nie może sprzedać bo żaden handlarz nie chce do niego jechać. Chociaż nie wiem jak tamta sprzedaż przebiegała dokladnie

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, matek89121 napisał:

To samo mi weterynarz mówił kilka lat temu jak się napaliłem że będę wagę kupować . Wystarczy pomijać pośredników i sprzedawać bezpośrednio do ubojni .

Jeśli masz taką możliwość. W moim rejonie jest jedna ale akurat sprzedając tam nie potrzeba mieć wagi. Ceny może niższe jak u handlarzy ale na wadze nie rąbią. Kupuje sam właściciel lub jego synowie. Brał u mnie krowę i podczas ważenia powiedziałem mu, że nie spodziewałem się takiej wagi, to odparł z uśmiechem cyt ” a skąd ja mam wiedzieć czy Ty nie masz wagi w stodole”

Opublikowano
44 minuty temu, Marcin133 napisał:

@soltys48 Ty obeznany w temacie ta waga nadaje się czy nowy szrot?

Chcesz porządną wagę to kup czujniki i zleć komuś zrobić (jeśli sam nie dasz rady) oglądałem kilkanaście nowych i szkoda na to kasy. Waga z klatką żeby spełniała moje oczekiwania zimą kosztowała ponad 20tyś i jeszcze mógłbym się doczepić do grubości materiałów 

1 godzinę temu, Mieciu24 napisał:

Realna

57 minut temu, Mieciu24 napisał:

Handlarzowi dziennie  urośnie byk- krowa a ty trzymasz +- dwa lata🤔🤔🤔

To zajmij się handlem 

• Like 1
Opublikowano

@Marcin133 kupiłem platformę taka jak wrzuciłeś tylko od innego producenta dorobiłem sobie górę i wszystko chodzi jak trzeba pokazuje dokładnie cały czas (co raz przewaze bb), teraz sprzedaje byki tylko ze swojej wagi.  

• Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, damianos95 napisał:

Panowie opłaca się kupić ziemniaki odpadowe dla byczków ? Ile dawać tego na sztukę czy nie warto się w to bawić 

Daję surowe tylko rozdrabniam w rozdrabniaczu. Na początku trzeba 2 tygodnie przyzwyczaić bydło i dawać po trochę. Mówią że 3kg ziemniaków to 1kg śruty. Po ziemniakach lepiej jedzą sianokiszonkę. 

Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

To samo mi weterynarz mówił kilka lat temu jak się napaliłem że będę wagę kupować . Wystarczy pomijać pośredników i sprzedawać bezpośrednio do ubojni .

Nie zgodzę się mogą Cię wydymać bez mydła...ostatnio dzwoniłem do Koniarka dość blisko mnie są przyjechali by ale wagi nie mają na samochodzie to skąd mam wiedzieć czy wyjdę lepiej  na wbc jak nie znam wagi. Dlatego tak myślę żeby w końcu coś zakupić. 

49 minut temu, 3in1 napisał:

@Marcin133 kupiłem platformę taka jak wrzuciłeś tylko od innego producenta dorobiłem sobie górę i wszystko chodzi jak trzeba pokazuje dokładnie cały czas (co raz przewaze bb), teraz sprzedaje byki tylko ze swojej wagi.  

Dawno kupiłeś? Właśnie ta na duży plus że możesz więcej zważyć jak taka zwykła klatkowa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v