Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Tomek0406 napisał:

Czyli streszczając twoją wypowiedź to SM lepiej kupować i trzymać na opas bo mało wymagające niż na mamki?Jeśli mamki to tylko Hereford? Dobrze zrozumiałem?

Najlepiej jakby się ktoś wypowiedział kto ma czystorasowe Simentale mięsne . Ja napisałem o SM mlecznych i nie wiem jak to się ma do SM mięsny.  Na opas to Hereford też będzie miał podobne przyrosty co Simental. U mnie wazony Hereford w 11,5 msca ważył ponad 500 kg. Mamki Hereford to zdecydowanie spokojniej i taniej do utrzymania . To jest bardziej wdzięczne bydło . Za Limousine idzie tylko i wyłącznie większe zainteresowanie bo propaganda LM zrobiła swoje ale Ci co je hodują wiedzą ile to potrafi dać problemów i ludzie coraz bardziej szukają jałówek odsadków Hereforda.. ostatnio był u mnie klient i kupił dwie jałówki odsadki LMxHH bezrożne a czystej LM nie chciał bo mówił że on chce mieć spokojne bydło na wybiegu a nie wiariaty ( u mnie LM  podchodzi do mnie i niektóre nawet głaszcze ale mimo to mają w sobie gen płochliwości i dzikości i tego się nie przeskoczy) .. kiedyś czyste byczki odsadki Hereford odrobaczalem zastrzykami w tyłek tak że byczek jadl z koryta w kojcu a ja podszedłem z tyłu i zastrzyk a ten się tylko obejrzał i dalej żre hehe . Limousine już by wyskoczył z kojca na łeb 

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek0406 napisał:

Brawo za konkretną odpowiedź. Masz może jakieś doświadczenie z hodowli SM?Lub ktokolwiek inny jest w stanie się wypowiedzieć jak to wygląda z mamkami i odsadkami SM?

Od kilku lat trzymam mamki SM,kryte są różnej rasy bykami (od dwóch lat CH)przyrosty cieląt zayebiste,krowy super spokojne,u mnie każda karmi po dwa cielaki. Jedyny minus że dużo wpierdaczaja 🤣(przez miedzę są LM/CH i jakoś im dłużej pastwisko starcza)

Opublikowano
17 minut temu, DANDYS napisał:

a no nie

No to zacznij od tego. 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, tomaszmab napisał:

Mam jedną matkę 100 procent SM tylko że SM mleczny i cielak przyrasta kapitalnie bo w 3,5 msca waży ponad 200 kg ale co z tego jak matka ruje ma dopiero po 5 mscach od wycielenia . Nie wiem jak to się ma do SM mięsny.  Dodam jeszcze że Hereford mi cały czas przesuwa wycielenia do tyłu w takim sensie że cielak potrafi być co 10-11 mscy i już się zaczynam zastanawiać czy nie zabrać byka ze stada bo jak wcześniej się cielily w marcu tak teraz wychodzi grudzień styczeń .. a LM to niektóre które sztuki maja cielaka co 12 mscy a większość też potrafi przesunąć np na 13-14mscy .. u mnie wszystko jest zapisywane , data zacielenia , powtórzona ruja itp . Hereford jest bydłem o kapitalnej płodności . Oczywiście zadbany Hereford . Czyli zimą siano w paśniku 24 h na dobę i od wiosny do późnej jesieni na pastwisku na full wypasie

Mam stado SM użytkowanych mlecznie. Jeśli takie krowy przesuwają Ci ruję to albo są zbyt otluszczone albo mają niedobór energetyczny. Zwróć na to uwagę. U mnie ruję pojawiają się ok 40 dni po wycieleniach. Też wszystko mam dość skrupulatnie kontrolowane. Ta rasa potrafi dać 2 wycielenia w 11 miesięcy jeśli jest odpowiednio bilansowania. Wogóle to bardzo wdzięczna rasa i pod kątem mlecznym i mięsnym. Moje byczki ostatnio poszły po 20 zł w wadze ok 80 kg. Zdrowotność super, tolerancja pasz też super, budowa wiadomo, temperament łagodny. Trzymam to od bardzo dawna i jeśli chodzi o utrzymanie coś pomiędzy intensywnym a ekstensywnym to wg mnie najlepsza rasa. Zgadzam się, że hh najlepsze na chów ekstensywny i całoroczny wypas

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
no z tymi Lm jest zabawa przy łapaniu odsada na to by uwizac. po tym dwa dni beczenia chrypa i opas powyżej 400 kg już są grzeczne... (jak oko cieszą)A hf im starszy tym głupszy 🤦‍♂️
Opublikowano
17 godzin temu, Mieciu24 napisał:

Tylko aby kasa była nie za puł roku 🤔🤔🤔

oby oby

17 godzin temu, ab23 napisał:

Brał ten co myślę czy kto inny🙂

posrednik do biernata

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, tomaszmab napisał:

Czystorasowych Cielaków ani angusa ani hereforda nikt Ci nie sprzeda.  Chyba że mieszanki po krowach mlecznych.  Jeśli chodzi o odsadki hereforda ( bo mam mamki czyste hh ) to jałówki odsadki w wieku 6-9 mscy schodzą jak ciepłe bułeczki ( oczywiście jak ważą te 250-300 kg) bo jest wielu którzy hodują hereforda tak że uważają że to rośnie na wietrze i wodzie a potem wychodzą sztuki w wieku 7 mscy w wadze 100 kg i nie wiadomo co potem z tym robić ( byłem w takim stadzie hehe)  .. byczki hh już dużo gorzej chyba że się trafi kupiec na rozpłodnika (jak masz stado pod oceną PZHiPBM). Mam też czyste LM i na byczki jest więcej chętnych niż na jałówki . LM są droższe w utrzymaniu i mają słabsze przyrosty na trawie i paszach objętościowych niż Herefordy. Co do byków to Hereford będzie cięższy o jakieś 100 kg od LM w tym samym wieku.  Cene niższą za dużego bykaHereforda zrekompensują jego lepsze przyrosty na słabszych paszach oraz jego dobre przyrosty przy matce na pastwisku . Suma sumarum zysk wyjdzie podobny . Tyle że przez Lm trzeba przewalić więcej nerwow i pieniędzy . 

Miałeś Angusy? Jak tak co możesz o nich powiedzieć. 

Bo, ja chcem kryć krowy jedno rasą z trzech wyżej wymienionych aż będzie uważanie za czysto rasę.

Edytowane przez 12345678900
Opublikowano
10 godzin temu, tomaszmab napisał:

Najlepiej jakby się ktoś wypowiedział kto ma czystorasowe Simentale mięsne . Ja napisałem o SM mlecznych i nie wiem jak to się ma do SM mięsny.  Na opas to Hereford też będzie miał podobne przyrosty co Simental. U mnie wazony Hereford w 11,5 msca ważył ponad 500 kg. Mamki Hereford to zdecydowanie spokojniej i taniej do utrzymania . To jest bardziej wdzięczne bydło . Za Limousine idzie tylko i wyłącznie większe zainteresowanie bo propaganda LM zrobiła swoje ale Ci co je hodują wiedzą ile to potrafi dać problemów i ludzie coraz bardziej szukają jałówek odsadków Hereforda.. ostatnio był u mnie klient i kupił dwie jałówki odsadki LMxHH bezrożne a czystej LM nie chciał bo mówił że on chce mieć spokojne bydło na wybiegu a nie wiariaty ( u mnie LM  podchodzi do mnie i niektóre nawet głaszcze ale mimo to mają w sobie gen płochliwości i dzikości i tego się nie przeskoczy) .. kiedyś czyste byczki odsadki Hereford odrobaczalem zastrzykami w tyłek tak że byczek jadl z koryta w kojcu a ja podszedłem z tyłu i zastrzyk a ten się tylko obejrzał i dalej żre hehe . Limousine już by wyskoczył z kojca na łeb 

2 godziny temu, soltys48 napisał:

Od kilku lat trzymam mamki SM,kryte są różnej rasy bykami (od dwóch lat CH)przyrosty cieląt zayebiste,krowy super spokojne,u mnie każda karmi po dwa cielaki. Jedyny minus że dużo wpierdaczaja 🤣(przez miedzę są LM/CH i jakoś im dłużej pastwisko starcza)

Ja mam właśnie jeszcze 2 LM i są to ostatnie sztuki tej rasy u mnie w oborze. Nie chcę więcej tego widzieć.W tamtym roku jałówka ok 600 kg o mało nas nie pozabijała a płot z 4 przęseł przeskoczyła prawie z miejsca i w pola🤣 Mam mieszanki z SM to potulne jak baranki najważniejsze dla nich to byle by było żarcie 😅I tak sobie właśnie myślę że trzeba będzie iść albo w HH albo w SM

Opublikowano

@12345678900 nie miałem angusów ale z tego co słyszałem to są mniej spokojne od hereforda. 

@Tomek0406 no to już Twój wybór . Hereford cały rok wygląda dobrze czy to na sianie czy na pastwisku.  Na simentalu na samym sianie tylko skóra i kości zostanie . Przynajmniej na mojej tak jest . I właśnie przez Limousine i Simentalke to sieje kukurydze na kiszonkę bo bez tego to cielaki bym miał co dwa lata bo zimą tak by wychudły na sianie że nie zacielily by się przez kolejny rok ...

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin133 napisał:

Np kogo? No i żeby waga się zgadzała 

Nie wiem, ja inne okolice. Ja dziś dogadałem z Biskupcem byki po 13,5 zł - 810 kg i 13,20 zł - 720 kg. Masa i cena brutto. Ważone z mojej wagi.

Opublikowano
3 godziny temu, tomaszmab napisał:

@12345678900

@Tomek0406 no to już Twój wybór . Hereford cały rok wygląda dobrze czy to na sianie czy na pastwisku.  Na simentalu na samym sianie tylko skóra i kości zostanie . Przynajmniej na mojej tak jest . I właśnie przez Limousine i Simentalke to sieje kukurydze na kiszonkę bo bez tego to cielaki bym miał co dwa lata bo zimą tak by wychudły na sianie że nie zacielily by się przez kolejny rok ...

Moje mamki dostają kukurydzę tylko i wyłącznie od czasu wycielenia do wypędu na trawę  w tym czasie dołączam drugie ciele. Zdarzały mi się sztuki -najczesciej jałówki,które cielily się dużo szybciej niż reszta stada i na samym sianie oraz słomie nie bardzo chudły ale karmiły tylko jednego cielaka 

Wuja R 24netto

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Moje mamki dostają kukurydzę tylko i wyłącznie od czasu wycielenia do wypędu na trawę  w tym czasie dołączam drugie ciele. Zdarzały mi się sztuki -najczesciej jałówki,które cielily się dużo szybciej niż reszta stada i na samym sianie oraz słomie nie bardzo chudły ale karmiły tylko jednego cielaka 

Wuja R 24netto

Za jalowki czy byki ta cena 24

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v