Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Ja to mam taki teren, że od wschodniej strony mam pola, które wznoszą się pod górę, więc te wschodnie wiatry nie są tak bardzo odczuwalne

Wschodnie trochę mniej bo chałupy po drugiej stronie zasłaniają ale jak się z zachodu rozbuja to dmucha jak pieron. Za to mam dwa takie kawałki pola, osłonięte ze wszystkich stron drzewami, górkami albo budynkami. 

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Ja tez nie,a to woziłem qq na skup zalałem opryskiwacz płynem a i rżyska talerzowałem, za szybko zima jakoś przyszła, niby -2 a ziemia ciepła śnieg się na niej topi.

Jeszcze kilkanaście ha do herbicydowania, wiśnie do zaorania, tylko jeszcze korzeni nie zabrali  a i chodzi mi po łbie siew wiesiołka 🤭

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wschodnie trochę mniej bo chałupy po drugiej stronie zasłaniają ale jak się z zachodu rozbuja to dmucha jak pieron. Za to mam dwa takie kawałki pola, osłonięte ze wszystkich stron drzewami, górkami albo budynkami. 

U mnie od zachodu stodoła z oborą osłania, a dalej jest kilka lasków

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

U mnie wieje z północnego wschodu.Coś sniegopodobnego leci

Przy takim wietrze w moją stronę nie powinno się to przesunąć

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

I chyba zrobię tak samo. Z tym, że żyto do Żyda, a jęczmienia się dokupi. Będzie rychtyk w kiszkę pszenżyto z jeczmieniem.

Drugi rok do tego podchodzę, ale niestety zawsze brak kombajnu jak jest w granicach 17-20%...

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

@Agresti @PRIMOpewno poduszki przesypują i puch leci w naszą stronę 

Jak od Radomia  to musi jak nic z Kielc ciągnie🤣

U mnie chyba z północy lekki wiaterek.

Pod sandomierzdm w Kleczanowie dachy pobielone -2, ostrowiec -1, u mnie teraz -3. Parę płatków spadło

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Strongman napisał:

A u mnie dzisiaj tak było,a teraz -3,5c, jutro orka.

Ja też dzisiaj trochę poorałem jeszcze ze dwa dni i koniec 

I znowu można g.... wozić i orać i tak w kółko póki nie zamarznie 😔

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Ja mam jeszcze gówno  do wożenia czyli tak do grudnia robota jeszcze ha qq stoi mojej ale i u ludzi też.

Jutro ostatki trzeba na bal iść a w niedziele adwent a za 37 dni Boże Narodzenie jak ten czas szybko leci.

Opublikowano

Dzien dobry, -3°C. A co tu tak spokojnie? Halo nie pimy(jak to koja córka mówi). I znowu jechac troche kasy zarobic. Patrzylem na dlugoterminowe to od czwartku juz znowu na plusie w nocy.

6 godzin temu, Łolek napisał:

Ja też dzisiaj trochę poorałem jeszcze ze dwa dni i koniec 

I znowu można g.... wozić i orać i tak w kółko póki nie zamarznie 😔

Ja wczoraj myslalem ze wyjde z siebie i stane obok jak mi nie szla orka. Popelnilem jeden błąd przed ale za pozno sie obejrzalem. Ale nie martwię sie tym bo tu na wiosne idzie talerzowka na gleboko na wiosne,przed siewem jeszcze raz na wyrownanie i siew dyni,a pozniej pielenie kilka razy i perz sie wyciagnie bo tu glowny problem podczas orki.

20221118_131941.jpg

Opublikowano

-6 kto wczoraj nie posprzątał towaru to dziś jest już po robocie

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał:

Ja mam jeszcze gówno  do wożenia czyli tak do grudnia robota jeszcze ha qq stoi mojej ale i u ludzi też.

Jutro ostatki trzeba na bal iść a w niedziele adwent a za 37 dni Boże Narodzenie jak ten czas szybko leci.

Adwent zaczyna się za tydzień, więc masz jeszcze czas na zabawę. 

Opublikowano (edytowane)

A weź i leż. Cza do bycków i do lasa.

Edytowane przez Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v