Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

Gówno prawda. Chociażby brak synchronizowanego rewersu tak wku... A no i moc jest ale uciągu brak na polu jak pinpong. Ten sam znajomy ma NH nie pamiętam modelu około 90KM i jedzie zetorem jak musi. 

moje 4 papaiki z 600 godzin razem nie wiem czy wyturlaja. a żaden nie ma rewersu 🙉

nawet nie wiedziałem że tak się wykańczam 🥺😱

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

No co mam kłamać że jest pięknie skoro nie jest. Kabina jest mocno poprawiona, skrzynia ma synchronizację i ciągnik skręca ale d*py nie urywa. Nie ma po prostu jakiegoś skurweseńskiego przeskoku jeśli miałeś 77 to 73 nie będzie dla ciebie "nowym ciągnikiem". Jak chcesz kupić ciągnik 80km i ma być zetorem to lepiej coś co było poprzednikiem serii forterra lub samą forterrą. 

Nie będe jakiś tam wynalazków kupował typu forterry . 6340 kiedyś może jak dożyje 

mi rewers do życia nie jest potrzebny 

9 minut temu, konteno napisał:

trudno powiedzieć , typowych prac polowych nie robię nim by mieć porównanie , tamtym większym też nie jeździłem ale do sipmy kostki tyle KM to porażka 

który ? t4/t5 85 , na dobrych radialnych oponach i lepszej skrzyni to go w tyle zostawia 

co prawda sołtys 2 wioski dalej ma 7340 na szerszych kołach i z hydrometalem at20 to ma potencjał w polu , unię tur na max rozstawie ciąga i agronę talerzówke 2,5m 

Chłopie mnie te symbole nic nie mówią ,bo ja się zachodnimi ciągnikami nie interesuje . Znajomy miał oba na raz i było widać 

Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał:

Jak to mówią trzeba było się modlić o dobrą żonę. Mój się nie modlił więc ma to co ma

A może Twoje modlitwy bardziej zadziałały i masz dobrego męża 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

moje 4 papaiki z 600 godzin razem nie wiem czy wyturlaja. a żaden nie ma rewersu 🙉

nawet nie wiedziałem że tak się wykańczam 🥺😱

Też nie mam, ale jak już coś jest i z czymś porównujemy to opisuję doskonale znając oba ciągniki. 

1 minutę temu, konteno napisał:

u nas tez są górki 

Oj wybacz ale to są wzniesienia. Przynajmniej te na zdjęciu. Z 2,5m to sobie lata mój dziadek taki 53 powinien dać radę kwestia tylko "braku biegu do pracy z broną" 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Co do zimowej jazdy to jeśli ktoś ma możliwość pojeździć na trolejach to polecam. Dobra rzecz

Lepsze coś z napędem na tył niż te troleje 😉

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

Nie będe jakiś tam wynalazków kupował typu forterry

Jak będzie miała ruski obciążnik to napewno kupisz🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

Nie będe jakiś tam wynalazków kupował typu forterry

To nie zmieniaj tego co masz, po prostu nie ma sensu. Innych maszyn nie podepniesz niż do swojego.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

aki 53 powinien dać radę kwestia tylko "braku biegu do pracy z broną" 

o to mi właśnie w tych ciągnikach zza żelaznej kurtyny chodzi, moc i uciąg są ale brak przełożeń 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Nie dziw się dzisiejsze gumy po 5 latach są już naprawdę kiepskie. To nie to co kiedyś, na jakimś w124 były ubrane michały z 2001 roku opony do tej pory nie spękane itp. Dzisiejsze gumy po 3- 4 latach lecą w oczach do tego np. zimówki robią się twarde. 

Najlepsze to te wieczne opony Dębica d-124 auto dawno na złomie a to nie parcieje 

Opublikowano

Sasiad kupil w 2002 nowke 7340 z turem. Ale tur najmniejszy tl110 zetorowski bez poziomowania,kola najmniejsze to szalu nie robił wygladem. U innego znajomego tez byl 7340 moze 2005 ale wzial wtedy na najwiekszych kolach to ten to robil wrazenie no i tur tl220. Talerzowke 2,8m unia cut to nawet nie czul na borowinie.

Chcielismy kupic 7340 ale z 90 lat ale wybor padl na nowego belarusa 820. Tu jak szukaliśmy ciagnika z turem to trafil sie 9540 i nawet fajnie sie mi nim.pracuje. napewno lepszy wybor do ciezkich prac niz seria x340. Nawet taki 7540 bedzie lepszy niz 7340 bo rewers czesciej w nich wystepowal jako podstawowe wyposazenie. Pojutrze trzeba bedzie zetorem troche porobic a belarus ostatnie orki zrobi i na zime łożyska w półosiach do roboty bo stuki w lewym kole a z prawej zasrane olejem.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Dziad932 napisał:

mi rewers do życia nie jest potrzebny

A niby skąd to wiesz? Akurat w zetorze o którym wspomniałeś w większości jest. Tyle że nie synchronizowany i specyficznie go się przebija(ciągnik musi stanąć w miejscu i jeśli nie trafią na siebie koła musimy popuszczać sprzęgło ręką trzymając napiętą dźwignie). 

Opublikowano
6 minut temu, Dziad932 napisał:

Nie będe jakiś tam wynalazków kupował typu forterry . 6340 kiedyś może jak dożyje

znajomy miał 10641 w starszej masce , by byłoby niezłe diabelstwo dla Ciebie ale jednak 6630 okazał się lepszy bo zetor był sa słaby do 4 obrotowych overuma a w okolicy  taki favorit510 czy 6230 nic sobie nie robią z czwórek ażurów kvera czy rabeverka 

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

To nie zmieniaj tego co masz, po prostu nie ma sensu. Innych maszyn nie podepniesz niż do swojego.

Ale będzie nowszy , i europejskiej przedni most 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Bananek napisał:

Wioskę kojarzę, gościa nie bo to nie moja branża. 😉

myślałem że za cielakami tez może tam się zapuszczałeś bo to niedaleko Tatar 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
6 minut temu, Belaruss820 napisał:

Sasiad kupil w 2002 nowke 7340 z turem. Ale tur najmniejszy tl110 zetorowski bez poziomowania,kola najmniejsze to szalu nie robił wygladem. U innego znajomego tez byl 7340 moze 2005 ale wzial wtedy na najwiekszych kolach to ten to robil wrazenie no i tur tl220. Talerzowke 2,8m unia cut to nawet nie czul na borowinie.

Chcielismy kupic 7340 ale z 90 lat ale wybor padl na nowego belarusa 820. Tu jak szukaliśmy ciagnika z turem to trafil sie 9540 i nawet fajnie sie mi nim.pracuje. napewno lepszy wybor do ciezkich prac niz seria x340. Nawet taki 7540 bedzie lepszy niz 7340 bo rewers czesciej w nich wystepowal jako podstawowe wyposazenie. Pojutrze trzeba bedzie zetorem troche porobic a belarus ostatnie orki zrobi i na zime łożyska w półosiach do roboty bo stuki w lewym kole a z prawej zasrane olejem.

W Godziszowie jest mnóstwo tych zetorów z lat 2000-2004, a eoadomo dlaczego

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Taki 7540  czy 9540 to mi się podoba.Ceny trzymają ,ale ciężka seria ursusa np 1014 nie ma co porownywac

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał:

znajomy miał 10641 w starszej masce , by byłoby niezłe diabelstwo dla Ciebie ale jednak 6630 okazał się lepszy bo zetor był sa słaby do 4 obrotowych overuma a w okolicy  taki favorit510 czy 6230 nic sobie nie robią z czwórek ażurów kvera czy rabeverka 

Ten w kwadratowej masce? Ale to chyba 10641 fotterra czy juz maska forterry? Tez myslalem o 9641 albo 10641

Opublikowano
32 minuty temu, Dziad932 napisał:

A bo wam w głowach tylko fyndy , kuźwa 🤨 idę sobie stąd 

jakbyś się ożenił to za suszowe czy inne już byś na jakieś lepsze i większe sprzęty się szarpnął 😊

Opublikowano

na rusinach cielę jak za złoto cenią. tam się nic w normalnym piniendzach nie kupi 🤫

Opublikowano
konteno napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

Wioskę kojarzę, gościa nie bo to nie moja branża. 😉

myślałem że za cielakami tez może tam się zapuszczałeś bo to niedaleko Tatar 

IMG_20221112_093348.jpg

A gdzie tam. Cieluna wieźć spod Tykocina żeby na starość znów tam jechał?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v