Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Do ciapciaka? 

Muszę jakiś pług kupić przed zimą, bo grudziądz to mnie do szału doprowadzi. A nie będę kupował 2 skibowca bo w najbliższych miesiącach chcę coś 60-70km z napędem przytargać. Temu szukam czegoś 3 skibowego i jeden korpus zdejmę na jakiś czas. A dzwignąć dzwignie raczej bez problemu.

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

@HF86 w tym roku nie narzekam. 10 arów porzeczki wystarczy😜

A wiecie że w  w Bułgarii mieszkania nad morzem są w cenie kawalerki w małych polskich miasteczkach?

to samo I Grecja. kuzynka już 30 lat z Grekiem, restauracje i hotel tam prowadzą, a teraz jej siostra na stare lata tam domek kupiła i wykańcza z nadzieją że dzieci siostry ją kiedyś dochowaja bo stara panna. 

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

A wiecie że w  w Bułgarii mieszkania nad morzem są w cenie kawalerki w małych polskich miasteczkach?

bierzesz, bo jak nie to znajmy by wziął... ?

17 minut temu, Karol6130 napisał:

Poplon 

IMG_20220816_191329.jpg

a po co w nim trutka na ściury?

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

to samo I Grecja. kuzynka już 30 lat z Grekiem, restauracje i hotel tam prowadzą, a teraz jej siostra na stare lata tam domek kupiła i wykańcza z nadzieją że dzieci siostry ją kiedyś dochowaja bo stara panna. 

Spoko się wynieść tam jak masz $$$, ale żeby żyć to już nie takie hop siup, to nie lata 90. Zresztą, przy malace to Polak pierdolca dostaje. Zupełnie inny tryb życia prowadzimy 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Zupełnie inny tryb życia prowadzimy

najwyższy czas by się do Nas dostosowali...

Opublikowano

Mi brak odwagi na takie biznesy. Ale z chęcią bym pojechał. Gdybym kupił to zapisy na wczasy przez agrofoto🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Mi brak odwagi na takie biznesy. Ale z chęcią bym pojechał. Gdybym kupił to zapisy na wczasy przez agrofoto🤭

Gdzie tam pojechał... Tam się leci. Do dwóch godzin. Przypomnij mi ile stałeś w korku w czasie wyprawy nad Polskie morze? 😄

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Przypomnij mi ile stałeś w korku w czasie wyprawy nad Polskie morze?

a skąd tak zapierniczał?

Opublikowano

A nie wiem, ale wiem że coś pisał o jakiś kilku godzinach 🤔

Opublikowano

Wielce deszcze zapowiadali na dzisiaj i d*pa, pokropiło i wsio.

Opublikowano

@Pafnucy Mam do wykonania zadanie przy okazji orkanowania swoich ziemniaków. Ile wziąć od somsiada za orkanowanie dwumetrowej lebiody i chwastnicy? C-330 będzie pewnie tłoki wypluwała w tych zielsku, kawałek z 10a. Jaką by stawkę przyjąć 🤔 Tak aby nie zedrzeć ale by wir w baku się zwrócił 🤔

Opublikowano

od 150 do 200 za godzinę.

kurna !!!, dwumetrowej???     to pinset i zdjęcia dla potomnych!

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

@Pafnucy Mam do wykonania zadanie przy okazji orkanowania swoich ziemniaków. Ile wziąć od somsiada za orkanowanie dwumetrowej lebiody i chwastnicy? C-330 będzie pewnie tłoki wypluwała w tych zielsku, kawałek z 10a. Jaką by stawkę przyjąć 🤔 Tak aby nie zedrzeć ale by wir w baku się zwrócił 🤔

Pewnie że 100, albo paliwo i flaszka. A i taka rada może pierwszy przejazd zrób na max podniesiona a potem 2 nisko, zawsze to lżej i lepiej rozdrobnione 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

od 150 do 200 za godzinę.

kurna !!!, dwumetrowej???     to pinset i zdjęcia dla potomnych!

Zdjęcie Ci mogę nawet jutro zrobić, jak żyję to takich okazów nie widziałem. Miejscami mniejsza. W zeszłym roku to po flaszce od małorolnych bo trawka malutka i leciutko szło ale tu to będzie akcja. Takie metrowe, do półtora metra to się cięło i dawało radę ale takiego coś jeszcze nie. 

Opublikowano

sąsiad w tym roku karierę robi na kosiarce mulczujacej to 800 za ha u byznesmenow doplatowcow bo wszędzie pozalewane i nie dają radę skosic, 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

faza woskowa mleczno woskowa najlepiej jak jest 35% suchej masy Twoja z wyglądu mocno zielona i napewno jak złamie się łodygę woda wypływa

A idzie jakoś tą sucha mase "na oko" zobaczyć czy tylko robić sieczkę ważyć i suszyć? 

najlepiej tak jak opisałeś na oko to mocno można się pomylić u mnie obecnie sporo za mokra bo chciałem po qq zboże siać i jest obsuwa

Opublikowano (edytowane)

no jak zabadylone konkretnie to zabawić się trzeba chwilę. truskawki jak robiłem to szybko szło, takie cholerstwo może spowalniać.

takmyślę że przyjmij stawkę 200 na godzinę.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

no jak zabadylone konkretnie to zabawić się trzeba chwilę. truskawki jak robiłem to szybko szło, takie cholerstwo może spowalniać.

Jeśli nie ma dużo zielska to robiło się z górki na 4, pod górkę na 3, a jak mało co rosło to i cały czas na czwórce i leciało. W zeszłym roku na przykład szło gładko bo nie było nic poza pojedynczymi "gniazdami" chwastnicy i żółtlicy. To cały czas na czwórce i nawet czydziestka się stęknęła w tym. 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

najlepiej tak jak opisałeś na oko to mocno można się pomylić u mnie obecnie sporo za mokra bo chciałem po qq zboże siać i jest obsuwa

Ja po tym chce jęczmień ozimy, myślę że do 20 powinna zejść, o dziwo na lepszej ziemi dolne liście juz usychają a na piachu dalej zielona 

Opublikowano
18 minut temu, sadownik12 napisał:

Gdzie tam pojechał... Tam się leci. Do dwóch godzin. Przypomnij mi ile stałeś w korku w czasie wyprawy nad Polskie morze? 😄

Ostatnie 30km 4h.

Nie zapominaj że przelot to nie tylko czas lotu ale kilka godzin dojazdu do lotniska,  co najmniej godzina przed odlotem. Mega drogi parking na lotnisku lub bulić za transport. To samo w drugą stronę

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeśli nie ma dużo zielska to robiło się z górki na 4, pod górkę na 3, a jak mało co rosło to i cały czas na czwórce i leciało. W zeszłym roku na przykład szło gładko bo nie było nic poza pojedynczymi "gniazdami" chwastnicy i żółtlicy. To cały czas na czwórce i nawet czydziestka się stęknęła w tym. 

Musisz jechać jak najwolniej i gaz w podłogę ale nie tak wolno żeby pobierało kęsami tylko żeby płynnie szło, pewnie 1 max 2 polowa 

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

sąsiad w tym roku karierę robi na kosiarce mulczujacej to 800 za ha u byznesmenow doplatowcow bo wszędzie pozalewane i nie dają radę skosic, 

W zeszłym roku nie zamawiałem, dwa lata temu mulczer z RSP wychodził za godzinę jakieś 160-180zł, w wysokiej gorczycy dawało to jakieś 600zł/ha. W tym roku poplony Orkanem a ściernisko po kukurydzy mam mieć dużym mulczerem zrobione - kawałek pomiędzy domami i wójt "odradził" pchanie się tam z Orkanem - przy odrobinie wiatru można dostać opie*dol.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie zapominaj że przelot to nie tylko czas lotu ale kilka godzin dojazdu do lotniska

samolotu do lotniska nie było? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v