Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Samym nie.

Teraz mam 2 do 1  owies do peletu.

Procentowo mieszasz i ważysz czy na oko 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Procentowo mieszasz i ważysz czy na oko 

Na oko ,

I mieszam w zasobniku.

Nie powinno się warstwami sypać.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
15 godzin temu, Desperado napisał(a):

Polska węglem stała i stoi nadal i wszelkie wymysły żeby węgiel zastąpić całkowicie są durnowate i nierealne do spełnienia, bo w tym klimacie i z tymi możliwościami innych źródeł, jest to niewykonalne jeszcze bardzo długo, o ile w ogóle kiedykolwiek, owszem można częściowo próbować zastąpić, ale nie całkowicie.

Tylko taka ciekawostka że skoro Polska węglem stoi , to czemu te miliony ton sprowadzali węgla ze świata ? coś tu chyba nie tak z tym naszym węglem było czy jest 

Opublikowano
Teraz, mysza103 napisał(a):

Tylko taka ciekawostka że skoro Polska węglem stoi , to czemu te miliony ton sprowadzali węgla ze świata ? coś tu chyba nie tak z tym naszym węglem było czy jest 

bo jest tańszy na świecie?????????? nikt normalny na świecie nie wydobywa węgla z kopalni głębinowych, u nas tylko Bogdanka ma sens bo ma płytki węgiel, ale i ona padnie jak będziemy ciągle dotować te nierentowne kopalnie a ona będzie miała gorszy zbyt

Opublikowano
10 minut temu, Pigmei napisał(a):

@Alpacino dobrze ze edytowałeś bo  % sprawiają  tobie trudności, było źle.

Pomyślałem jedno napisałem drugie dlatego edytowałem szybko głupotę którą napisałem 😁

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Przykładowo węgiel kamienny w 2024 roku wydobyty 44 mln ton, zapotrzebowanie krajowe  48 mln ton

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

bo jest tańszy na świecie?????????? nikt normalny na świecie nie wydobywa węgla z kopalni głębinowych, u nas tylko Bogdanka ma sens bo ma płytki węgiel, ale i ona padnie jak będziemy ciągle dotować te nierentowne kopalnie a ona będzie miała gorszy zbyt

Napewno jest technologia żeby wydobyć ten węgiel taniej tylko trzeba zainwestować 

Opublikowano
Teraz, mysza103 napisał(a):

Chyba coś żle wyregulowane że dużo nie dopalanego leci w popielnik ?

To jest wypalone.

Owies nie rozpada się w pył .

Zostają takie Skorupki, trochę spieków też bywa.

Opublikowano
16 godzin temu, nunu85 napisał(a):

Tak jeszcze z ciekawostek sprzedam wam rolniczy aspekt ogrzewania.

Ponoć  duze młyny (np młyny gdańskie, młyn nad gopłem)  teraz na gwałt uruchamiają albo juz maja uruchomione linie do produkcji pelletu z otrąb.

Dotychczas mieli czyste otreby powystawiane po 6 stów brutto i marnie to szło.

Teraz ponoc taki jest ruch w biznesie, ze jak dany młyn nie ma tej maszyny do pelletowania, to młyny konkurencyjne same sie do niego zgłaszaja, ze chetnie kupią każdą ilość otrąb, bo mna chwilę obecną na pellecie jest lepszy biznes niż na mące.

Co sie dziwić...materiał na pelet poszukiwany jest bardzo teraz. MP trociny sosonwej ponad 1000zł niektórzy oferują. 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To jest wypalone.

Ale na palniku tych spieków nie ma , i wszystko idzie dobrze ? Zamontowali mi 3 dni temu pelleciaka i na razie ze zbóż to dodałem pszenicę odpadową , a i dodawane jest drzewo trochę 

Ogónie przez 3 dni , tych mrożnych dni, to poszło 3 worki pelletu- z 20 kg tej pszenicy - i trochę drzewa 

Opublikowano
15 godzin temu, Desperado napisał(a):

A pelet trzeba wyprodukować, wiesz ile nadal idzie węgla w przeróżnej postaci i drewna? wyobrażasz sobie jakie ceny byłyby peletu i dostępność jakby powiedzmy jeszcze ze 70% ludzi odeszło z węgla do peletu, to są miliony ton x co najmniej 1,5, albo 2.

Dobrze że wpadł ktoś na pomysł i zrobił kotły dwupaliwowe na drewno/pelet 😎

Myślę że da się do każdego dorobić jakiś ruszt i palić drewnem. 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie wiedziałem.

Ciekawe jaka wartość opałowa...

...a z takich zasłyszanych wieści, to podobno w pobliskim nadleśnictwie ciężko kupić drewno opałowe, bo wszystko na pelet gdzieś idzie...

Oni mielą te kłody w maszynach potem peletują? 

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Co sie dziwić...materiał na pelet poszukiwany jest bardzo teraz. MP trociny sosonwej ponad 1000zł niektórzy oferują. 

Przecież to waży 150-300 kg zależnie od zagęszczenia i wilgotności. 

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To jest wypalone.

Zbyszek a jakby tam drewno położył? 🤔 ja już rozkminiłem dlaczego mi na owsie łapał większą temperaturę ponieważ owies się całkowicie nie spala na ruszcie palnika i te skorupki spadają tam co popiół i potem jak jeszcze ogień na nie idzie to się dopalają i stąd wyższa temperatura pieca 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak, inaczej sie nie da  a że to kosztuje... Paliwa, prądu też idzie sporo ale  pssst 🤐, pellet jest ekologiczny - w spalaniu😁

Edytowane przez Pigmei
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie wiem czy sprzedają , czy przerabiają.

Znajomy mi tylko gadał że kupić nie idzie żeby sobie na opał 

W poprzednich latach było można.

5 minut temu, radekz200 napisał(a):

Zbyszek a jakby tam drewno położył

Podobno też się da.. 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

Zbyszek a jakby tam drewno położył? 🤔 ja już rozkminiłem dlaczego mi na owsie łapał większą temperaturę ponieważ owies się całkowicie nie spala na ruszcie palnika i te skorupki spadają tam co popiół i potem jak jeszcze ogień na nie idzie to się dopalają i stąd wyższa temperatura pieca 

Ja tak właśnie robię , i jak piec już jest wygaszony to te resztki drzewa co tam leżą cały czas się żażą i podgrzewają temperaturę pieca że co jakiś czas załączają się pompy  obiegowe w celu przemieszania wody bo na piecu robi się spora temperatura 

Teraz właśnie tak mam że już z 2 godziny od wygaszenia pieca , a już pompy ze 2 razy się załączyły choć zadana temperatura na dom jest 22,5 , a termometry w domu pokazują 22.8 stopni 

Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ja tak właśnie robię , i jak piec już jest wygaszony to te resztki drzewa co tam leżą cały czas się żażą i podgrzewają temperaturę pieca że co jakiś czas załączają się pompy  obiegowe w celu przemieszania wody bo na piecu robi się spora temperatura 

Teraz właśnie tak mam że już z 2 godziny od wygaszenia pieca , a już pompy ze 2 razy się załączyły choć zadana temperatura na dom jest 22,5 , a termometry w domu pokazują 22.8 stopni 

no a dym gdzie leci? bo w moim jest np jeszcze wentylator kominowy 

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z powodu konstrukcji paleniska i słabego dostępu.

No i sterownik wyłączy piec.

No widze nie raz wynalazki z bardzo małymi drzwiczkami, ale większość jest w miarę przestronna i z dobrym dostępem. Jak ktoś trochę sie zna to ogarnie i sterowanie i ruszt. 

• Like 1