Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał:

Panowie szybkie pytanie bo mam rozebrany wariator od jazdy. 

Zawsze jak przejezdzalem przez prog albo kombajn zaczynal leciec z gory to wariator mi stukal. Ma luz na tych 3 zazębiających sie kłach. Na pewno wiecie o co chodzi. Zanim sie zazebi ma z 3cm luzu. Tak ma byc czy cos sie tam rozpadlo i brakuje czegos? 

Po co rozbierales wariator? Uszczelniasz?

U mnie leją oba i musze sie za to zabrac. Da rade to samemu ogarnac?

Opublikowano (edytowane)

nie. W tamtym roku wykrecila mi sie ta sruba co jest na srodku wariatora na klucz 24. Mowa o tym dolnym wariatorze ze sprezyna.

Wycofala sie ta tuleja z "kłami" i wariator sie obracal dalej i potopilo mi takie plastikowe tulejki co tam sa miedzy ta tuleja a talerzami i wariator wpadal mi w wibracje na max przyspieszaczu. Trzeba bedzie pewnie ta srube zakrecic na klej aby sie znowu nie wykrecila

Co do uszczelniania juz go kiedys robilem. Byla tam w srodku taka jakby igliczka i na tym malutki uszczelniaczyk. Cos grosze kosztowal

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, kamil800 napisał:

W tamtym roku wykrecila mi sie ta sruba co jest na srodku wariatora na klucz 24.

Skoro wykręca się to oznacza że jest luz pomiędzy tuleją a wałkiem i wkręcanie na klej to taki półśrodek , niby nie zejdzie tulej  ale będzie wyrabiać wybijać ośkę i tulej 

Opublikowano (edytowane)

Ze spalenca trzeba szukac calosci i tyle.

Ta obudowa sprzegla wyjdzie bez zdejmowania bębna hamulcowego? Bo z tego co tam widac to ta obudowa cofnie sie z 2-3cm i o niego zahaczy

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Ja ci tego nie powiem bo ja mam 76 więc może być inaczej a w mega mam hydro 

Z używką też może być to samo że będzie luz bo tam zazwyczaj jest delikatna rdza która po ściągnięciu tulei odpada i powoduje luz , najlepiej nowe elementy albo regeneracja starych tyle że tulei ma wpust na klin i nie każdy ślusarz to przetoczy 

W Siennicy mi to regenerowali już chyba z pięć lat temu i jest ok wtedy za usługę wzięli 1200zl a rok wcześniej robiłem w Białkach koło Siedlec i niestety ciągle się odkręcało bo był delikatny luz 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano (edytowane)

Za 1500 to widzialem nowke wal z tuleja w komplecie. 

Dobra, na razie zakrece to na klej i ch*j. Jak sie bedzie bardziej rozbijac to bede kombinowal. Jak na razie luz jest bardzo maly. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Halo panowie

Znowu pytanie o przekladnie katowaw zbiorniku

Jak u was ta polowka przekladni co jest od strony slimaka schodzi? Bo ta z zebatka od strony lancucha to jest jak w 96, schodzi reka. A druga polowka od strony slimaka w 96 schodzila reka a tutaj najpierw trzeba odpiac seger, zdjac zebatke i dopiero zejdzie obudowa. 

https://images91.fotosik.pl/517/fddcbe4dcdd63aaamed.jpg

https://images89.fotosik.pl/518/0ce223f30cca82efmed.jpg

Tak wyglada ta polowka od strony slimaka. 

Okazało sie ze w srodku w przenosniku ona ma kalamitke tylko byla zalozona do gory nogami i kalamitka byla schowana pod slimakiem. Widac ją na 1 zdjeciu. 

Tutaj widac reszte biezni z lozyska a za nia widac otworek ktoredy ten smar wchodzi

https://images91.fotosik.pl/517/3755858d20b661cemed.jpg

A tu jak wyglada walek od strony slimaka

https://images90.fotosik.pl/517/ea25ccb860fc87c3med.jpg

Ta bieznia z lozyska co widac na 3 zdjeciu to bylo zalozone lozysko kryte. Kulki z wiencem wyjalem reka a bierznia zostala. Chyba sie nie krecily tylko slizgaly sie po biezni. 

Dobra, ale skoro tam jest kalamitka to czy to lozysko powinno byc nie kryte i bylo by smarowane? 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Nie chodzi o to czy chce kryte czy nie. Chce zrobic zeby to pochodzilo wiecej niz rok dwa. Czy oryginalnie ma byc kryte czy nie. To nie jest moja fanaberia. Mam dosc rozbierania tego co chwile. Tym bardziej ze to gorna czesc bez zdjecia przenosnika nawet nie idzie rozebrac

Opublikowano

To kup łożyska faga albo ina zdejmij z jednej strony uszczelniacz i powinno być dobrze , albo zainwestuj w oryginale łożyska 

Ja u siebie to przez pierwsze pięć lat to nawet nie smarowałem bo tam nie było kalamitki , jakoś z ciekawości zajrzałem i to był dobry moment bo już łożyska pracowały już jak tulejka więc je wymieniłem dorobiłem kalamitkę i już cztery lata śmiga bez zaglądania

Opublikowano (edytowane)

No i tak zrobie. Kupie lozyska c3. Zdejme uszczelnienia z lozysk i dorobie jeszcze jedna kalamitke. 

Jak tam zajrzales to lozyska byly bez uszczelniaczy zalozone? Nowe jak zalozyles? Z czy bez? 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Polplynny smar zamowilem i wlasnie jego wleje miedzy tryby. Zwykly smar sie pewnie uklada i tryby zakurwiaja na sucho i to sie gotuje. Bo teraz rozebralem ta czesc co sa 2 lozyska male i duze i to duze ugotowane i wegiel miedzy kulkami a male jest dalej od zebatek i juz wytrzymalo. Bylo cale. I smar byl jeszcze miekki ale juz przygrzany. Czarny

Zrobie tak jak Marecki mowi. Tylko z tych duzych zdejme zabezpieczenie od strony zebatek. Male zostawie z zabezpieczeniami i wleje ten polplynny smar i zobaczymy

A jeszcze panowie, macie moze katalog czesci do 98?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

dokładnie , gęsty smar się ubije i tryba jadą na sucho aż przekładnia się czerwona robi , resztą smaru się koksuje i łożyska padają, ja dałem inny smar i już 3 sezon wygląda że będzie ok , łożyska zamontowane SKF i koyo

c3 luz