Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam zwracam się z zapytaniem/poradą. Sprawa ma się następująco, zamontowałem nową pompę hydrauliczną do swojego Zetora (26 cm3 Hylmet aluminium) ale nie wymieniłem zaworu bezpieczeństwa (kupiłem na 17mPa ale od 60 i nie pasuje) i teraz pytanie jest takie Jakie skutki mogą być jak zostałem przy org. zaworze a dałem nową pompę o zwiększonym wydatku??; dodam że w plecaku puki co zawór jest org. i nie grzebałem jeszcze ale nie długo będę musiał bo puszcza bardzo (prawdopodobnie tłoczysko  - Uszczelniacze. Czy zostawić zawór org czy dać na zwiększone ciśnienie ale typowy dla zetora ??

Opublikowano

skutek taki że hydraulika będzie działać szybciej, ale więcej nie podniesiesz, chyba ze stara pompa nie dawała ciśnienia nominalnego to wtedy podniesiesz wiecej.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zawór który masz obecnie założony będzie utrzymywał ciśnienie niższe lub równe nominalnemu ciśnienie pracy pompy to wszystko spoko - ewentualnie będzie pracowała na niższym ciśnienie niż może. Problem pojawia się gdy daje się podkręcone zawory lub samemu się podkręca i pompa pracuje na ciśnienie wyższym niż może to ją rozdupca po krótkim czasie.  Z doświadczenia swojego powiem jeszcze tak. Po założeniu pompy z około 30 na 40 litrów na bez zmiany zaworu ciśnienie wzrosło z 130 na 180 bar, a u znajomego wzrosło na ponad 200 więc polecam zmierzyć po zmianie pompy żeby się nie zdziwić.

Edytowane przez Lukasz3991
Opublikowano

a jaka miales stara pompe ?? bo bardzo mozliwe ze ta stara oryginalna czy dobrej firmy miala lepsze parametry niz ta niby silniejsza i lepsza . zawor to ostatnia sprawa ktora moze sie zepsuc -kawalek trzpienia i sprezyna- czeska stal jest lepsza niz ruska .

2 lata temu mialem mierzone na wywrocie 210 bar przy zmianie pompy  i do dzisiaj chodzi , tyle ze gdy podniose na full to az zawor slychac i trzeba troche dzwignie cofnac .

tylko nie pamietam -bylem na l-4, i kolega to robil czy kombinowal z podkladkami -bo on to lubi .

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, vatoviec napisał:

Witam zwracam się z zapytaniem/poradą. Sprawa ma się następująco, zamontowałem nową pompę hydrauliczną do swojego Zetora (26 cm3 Hylmet aluminium) ale nie wymieniłem zaworu bezpieczeństwa (kupiłem na 17mPa ale od 60 i nie pasuje) i teraz pytanie jest takie Jakie skutki mogą być jak zostałem przy org. zaworze a dałem nową pompę o zwiększonym wydatku??; dodam że w plecaku puki co zawór jest org. i nie grzebałem jeszcze ale nie długo będę musiał bo puszcza bardzo (prawdopodobnie tłoczysko  - Uszczelniacze. Czy zostawić zawór org czy dać na zwiększone ciśnienie ale typowy dla zetora ??

Od kiedy zakłada się jakieś zawory ze zwiększonym ciśnieniem przy montażu pompy o zwiększonym wydatku?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
Dnia 10.05.2021 o 08:49, jacus napisał:

a jaka miales stara pompe ?? bo bardzo mozliwe ze ta stara oryginalna czy dobrej firmy miala lepsze parametry niz ta niby silniejsza i lepsza . zawor to ostatnia sprawa ktora moze sie zepsuc -kawalek trzpienia i sprezyna- czeska stal jest lepsza niz ruska .

2 lata temu mialem mierzone na wywrocie 210 bar przy zmianie pompy  i do dzisiaj chodzi , tyle ze gdy podniose na full to az zawor slychac i trzeba troche dzwignie cofnac .

tylko nie pamietam -bylem na l-4, i kolega to robil czy kombinowal z podkladkami -bo on to lubi .

stara pompa nie była taka stara bo założona 5 lat tem. hydrotor tuchola objetości 24cm3 ale co raz gorzej działała a z tym zaworem to taki temat bo niekiedy np. hylmet daje je w zestawie do wzmacnianych pomp i dlatego pytam. Kiedyś dawno temu założyłem żeliw. z hydrotoru wzmacnianą do 60 to bez kręcenia zaworem dawało to jak szalone więc różnica zawsze będzie na plus dla wzmacnianych

Dnia 10.05.2021 o 09:24, deSilva napisał:

Od kiedy zakłada się jakieś zawory ze zwiększonym ciśnieniem przy montażu pompy o zwiększonym wydatku?

nie raz dają w komplecie z pompą no to chyba po coś to dają- tak mi się wydaje

Opublikowano

pytanie czy ta wzmocniona pompa ma tylko większą wydajność tłoczenia czy też większe ciśnienie. jak ciśnienie jest bez zmian to nie ma sensu zmieniać zaworu

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, vatoviec napisał:

nie raz dają w komplecie z pompą no to chyba po coś to dają- tak mi się wydaje

Źle Ci się wydaje, układ jest przewidziany na dany udźwig i ciśnienie i nie można sobie zmieniać podkręcać na większy udźwig bo coś w końcu pier*olnie, to że dają to dają z pompą zawór, to dają wyregulowany tak jak był w oryginale.

22 minuty temu, vatoviec napisał:

stara pompa nie była taka stara bo założona 5 lat tem. hydrotor tuchola objetości 24cm3 ale co raz gorzej działała a z tym zaworem to taki temat bo niekiedy np. hylmet daje je w zestawie do wzmacnianych pomp i dlatego pytam. Kiedyś dawno temu założyłem żeliw. z hydrotoru wzmacnianą do 60 to bez kręcenia zaworem dawało to jak szalone więc różnica zawsze będzie na plus dla wzmacnianych

Wcale niepowiedziane że winę ma pompa czy zawór, mogą być gdzieś w podnośniku przecieki.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.05.2021 o 22:43, yaro_1 napisał:

pytanie czy ta wzmocniona pompa ma tylko większą wydajność tłoczenia czy też większe ciśnienie. jak ciśnienie jest bez zmian to nie ma sensu zmieniać zaworu

Nowa pompa ma 17 mpa  a stara miała 12 mpa

Dnia 12.05.2021 o 22:49, deSilva napisał:
Dnia 12.05.2021 o 22:31, vatoviec napisał:

Źle Ci się wydaje, układ jest przewidziany na dany udźwig i ciśnienie i nie można sobie zmieniać podkręcać na większy udźwig bo coś w końcu pier*olnie, to że dają to dają z pompą zawór, to dają wyregulowany tak jak był w oryginale.

Ma się rozumieć że układ jest przewidziany na tyle ile jest i nic więcej nie można 

Dnia 12.05.2021 o 22:49, deSilva napisał:

Wcale niepowiedziane że winę ma pompa czy zawór, mogą być gdzieś w podnośniku przecieki.

Założyłem tę pompę no i na zimno jest ok ale po pół dnia podnoszenia ciężkawej maszyny (740 kg) no to już nie jest ciekawie bo najprawdopodniej a w zasadzie koniecznie plecak do roboty bo trzeba gazować żeby to podniosło także żaba na stół pójdzie i trzeba zabrać się na początku za cylinder bo pewnie będzie tam tragedia a nie wiem czy za rozdzielacz też nie trzeba będzie się wziąć  

Ogólnie traktor 5000 mth i plecak nie ruszany a na różnych berbeluchach to to chodziło także nie ma się co dziwić i wymagać żeby to działało jak trzeba, a z tą pompą to tak na szybko temat bo  akurat robota na niego była i żeby doraźnie zadziałać ale efekty tego takie sobie 

Edytowane przez vatoviec
zmaina
Opublikowano

starej pompy nie wyrzucaj-za pare lat ci sie przyda, zalozysz z powrotem i bedzie hulal 😛.

najlepiej gdybys mial blache , manometr i sprawdzil pompe po sciagnieciu plecaka, ewnetualnie na wywrocie mozna zmierzyc, a nawet tak amatorsko -wlaczas kiper bez podlaczenia wezy ,jesli ciagnik zmienia glos i przygasa to pompa do wymiany..

jesli pierscienie na tloku sa w porzadku to rozdzielacz do wymiany.