Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Ludzie spokojnie uprawiają pszenicę, rzepak i buraki. Idzie to im, więc jak uprawiasz jakieś zboże i rzepak to włącz do tego kukurydzę. Peluszki łubiny i inne jeśli policzysz, że się opłaci to siej. Można facelie zasiać, grykę. Jednak bym przede wszystkim patrzył na opłacalność. Bo jak się nie opłaca, to poświęcić jeden sezon aby w następnym coś lepiej zebrać, to bez sensu. Glebę zbadaj i nad nawożeniem się zastanów, bo może masz niepełnowartościowe. 

Właśnie też się nad tym zastanawiałem bo groch kiedyś ojciec siał i średnio to wychodziło ale po kukurydzy bym musiał wtedy pszenicę siać a u nas taki jeden sieje po kukurydzy to teraz całą fioletowa pszenicę nie rozkrzewiona i sypie po 4 tony więc trzeba dobrze przeliczyć bo może ten groch nie da zysku ale na następne uprawy da dwukrotny zysk.

18 minut temu, sumek666 napisał:

Słoma zostaje na polu. Teraz pod kukurydzę będę dawał pomiot kurzy. 

I gruberem przykrywasz obornik  ? 

Opublikowano
11 godzin temu, Bartek5002 napisał:

Właśnie też się nad tym zastanawiałem bo groch kiedyś ojciec siał i średnio to wychodziło ale po kukurydzy bym musiał wtedy pszenicę siać a u nas taki jeden sieje po kukurydzy to teraz całą fioletowa pszenicę nie rozkrzewiona i sypie po 4 tony więc trzeba dobrze przeliczyć bo może ten groch nie da zysku ale na następne uprawy da dwukrotny zysk.

I gruberem przykrywasz obornik  ? 

Obornik miesza się z gleba a nie zaorouje na pol metra. 

Jak koledzy piszą, badania po pierwsze. Po drugie ODPOWOEDNIE poplony bo to tez ma wpływ. I zależy co potem z tego poplonu chcesz mieć czy mase zielona do polepszenia struktury czy azot. Jak już masz plany na tak słabym poziomie to ja bym po 5ha na rok odstawiał aby sobie ziemia odpoczęła, sypnac wapna jeśli trzeba posiac jakiś gesty dobry poplon i zostawić na rok. 

Opublikowano

Ph  nie jest złe. A to o czym mówisz że obornik lepiej zrobić gruberem niż plugiem to pierwsze słyszę. A jeszcze martwi mnie to że groch może być ciężko sprzedać 

Opublikowano

Znajdz odpowiednie artykuły a dowiesz się jak rozklada się obornik bez dostępu do tlenu a jak wymieszany z gleba. Oczywiście oraz mozna ale nie zaraz po rozrzuceniu.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Bartek5002 napisał:

Kukurydzę możesz uprawiać w monokulturze, jakbyś miał na nią zbyt i pewność ceny. Szczerze, to nie wiem jaka jest jej opłacalność uprawy na ziarno, bo głównie kiszonka idzie. Po kukurydzy na kiszonkę, gdzie cała masa jest zbierana wszystko świetnie rośnie. Problem z ziarnówką to czas zbioru. Nie zawsze i nie w każdym rejonie uda się tak zebrać, aby jeszcze zasiać oziminę w odpowiednim terminie. 

Cytat

Znajdz odpowiednie artykuły a dowiesz się jak rozklada się obornik bez dostępu do tlenu a jak wymieszany z gleba. Oczywiście oraz mozna ale nie zaraz po rozrzuceniu.

Zaraz po rozrzuceniu trzeba przemieszać jakimś agregatem. By ktoś nie pomyślał, że ma taki leżący zostawić na kilka dni. 😜   

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Kukurydzę możesz uprawiać w monokulturze, jakbyś miał na nią zbyt i pewność ceny. Szczerze, to nie wiem jaka jest jej opłacalność uprawy na ziarno, bo głównie kiszonka idzie. Po kukurydzy na kiszonkę, gdzie cała masa jest zbierana wszystko świetnie rośnie. Problem z ziarnówką to czas zbioru. Nie zawsze i nie w każdym rejonie uda się tak zebrać, aby jeszcze zasiać oziminę w odpowiednim terminie. 

No właśnie dlatego lepiej posiać coś jarego ale u nas zboże jare słabo sypie na piaskach to dlatego lepiej jakiś groch posiać po tej kukurydzy. I wtedy kukurydzę można kosić w listopadzie jak będzie najsuchsza 

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek5002 napisał:

A jeszcze mam jedno pytanie jak będę dawał obornik co dwa lata to w jakiej dawce dawać?

W jak największej jakiej jesteś stanie. 

W listopadzie spokojnie oziminy można siać ;) 

Opublikowano
14 godzin temu, BomV napisał:

Po drugie ODPOWOEDNIE poplony bo to tez ma wpływ. I zależy co potem z tego poplonu chcesz mieć czy mase zielona do polepszenia struktury czy azot. 

Przy okazji podłączając sie do tematu:

Coś ciekawego poleci kolega na mały fragment pola. Właściwie dwa.

Uprawiane: pszenica, rzepak, sporadycznie jęczmień.

Słoma pozostaje na polu.

Działka IV klasa, ale to jako większy obszar. Wcześniej nawożenie obornikiem, obecnie w najblizszych latach raczej nie będzie.

1. Szczyt wzniesienia i zbocze.  Bardzo gliniasta gleba, miejscami przy głębokiej orce  dochodzi się do pisaku.... 

2.  U dołu tego wzniesienia:

Naniesiony zwir/piach,  wypłukany z innych pól. ( pozostałość z dawnych "powodziowych" lat )   

Przy  suchych latach nie ma co liczyć na plon.

Jaki poplon może pomóc w utrzymaniu wody i poprawić strukturę na tych fragmentach?

Opublikowano

Ja az takim ekspertem nie jestem 😂😂 ci wiedziałem to napisałem. Skoro ciężka glina to szukałbym coś z bogatym systemem korzeniowym jak i coś co gleboko zapuszcza korzenie. To napewno na polepszenie struktury. Co do wzbogacenia gleby to bobowate pobierają azot z powietrza wiec nie wyciągają go zbyt dużo z ziemi. Do zatrzymania wody w ziemi to coś niskiego w niemczech coś takiego widziałem na poplonach często ale co to jest to nie wiem.

Opublikowano

@Alchemik kiedyś uczyli, że na takie ciężkie i zbite gleby dobrze działa wapno tlenkowe. Tylko, że to było kiedyś i może się coś pozmieniało. Ja takich gleb nie mam, wapna tlenkowego też nigdy nie stosowałem, więc się wypowiem tylko w teorii. 

Opublikowano
Bartek5002 napisał:

Przed chwilą, Leszy napisał:

No właśnie dlatego lepiej posiać coś jarego ale u nas zboże jare słabo sypie na piaskach to dlatego lepiej jakiś groch posiać po tej kukurydzy. I wtedy kukurydzę można kosić w listopadzie jak będzie najsuchsza 

A groch na piachach to myślisz że ile Ci sypnie 2t/ha to max I druga sprawa to problem ze sprzedażą grochu bo albo musisz mieć 25t żeby ktoś postawił Ci łódkę albo bawić się w detal dla golebiarzy

Opublikowano
34 minuty temu, gosciu506 napisał:

A groch na piachach to myślisz że ile Ci sypnie 2t/ha to max I druga sprawa to problem ze sprzedażą grochu bo albo musisz mieć 25t żeby ktoś postawił Ci łódkę albo bawić się w detal dla golebiarzy

No ale po straczkowych masz lepsze stanowisko dla uprawy następczej i próchnice zostawiają 

Opublikowano

Zostawiają azot, bo z tą próchnicą bym nie przesadzał. Ja dobrze urośnie, to ze szczątek owszem, ale jak licho to jeszcze może jej ubyć na słabych stanowiskach. Na gorsze ziemię się lepiej sprawdza łubin niż groch. Jednak naprawdę musi być ładny, aby coś wartościowego do ziemi wnieść.   

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał:

Na poplon nasiona też trzeba od kogoś kupić, i mu zapłacić ;) 

Mysle ze kolega tutaj do obsiania bedzie mial wiecej jak 2ha. A potem tkie ilosci sa problemem do sprzedania. Aczkolwiek mozna kilka dzialek obsiac roznymi gatunkami i potem zrobic sobie z tego fajna miesznke na poploy na nastepe 2 lata.

Edytowane przez BomV