Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U siebie mam od 0-25 bar bo takie akurat były ale można i mniejszy i styknie taki do 10.

Co do ciśnienia musisz sobie wyliczyć są w necie wzory bierzesz pod uwagę ilość dysz, rodzaj dysz, zakładany wydatek cieczy, czas przejazdu 100 metrów :) 

Opublikowano

matko 16 bar..... jaki opryskiwacz to przeżyje, ja leje na 2.5.

Opublikowano

Pytanie brzmiało :

2 godziny temu, perkins3382 napisał:

a jaki gwint ma manometr 1/4"?

Dlatego padła odpowiedź:

1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

No jaki? Przecież 1/4 cala.:ph34r:( ok 13 mm). 

A ,żeby zadowolić twoją ciekawość, to tak wiem ile mm ma cal.😉

Opublikowano (edytowane)

Kurła ludzie w czym macie problem? Najczęściej stosuje gwinty  M12x1,5 i 1/4" przy tych manometrach  a poza tym jak autor tematu kompletnie nic nie wie o opryskiwaczach to oznacza że nie ma nawet uprawnień. Niby nic mnie to nie powinno obchodzić  ale  nawet zwykłej odpowiedzialności to bym po nim się nie spodziewał.

Edytowane przez Pigmei
korekta
Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

polukaj sobie, możesz nawet wydrukować i powiesić na ścianie.😀

a ty powieś sobie w sraczu i zrób z tego papierka użytek,palnąłeś głupotę ,1/4 cala ok 13 mm,🤣gdy cal ma 25,4 mm i usiłujesz się sianem wykręcić.Do szkoły pod górę było?

Opublikowano

a co za roznica -idziesz do sklepu prosisz o manometr do polskiego opryskiwacza, placisz wychodzisz i zakreczasz,co za roznica czy ma pol czy cwierc cala, gwint taki czy smiaki, kazdy rozdzielacz ma taka samo dziure w plastiku.

mam ze 3 w garazu nawet nie pamietam do ilu maja skale , pryskam na 4-5 atm, barow czy tam megapascali czy iles tam psi tak zeby na zielonym bylo, dysze niebieskie, obroty 1600-1700 , bieg 3 i tyle filozofii. zbiornik 400 l na 1,5 ha ma starczyc i tyle

Opublikowano (edytowane)

Każdy mat aką samą dziurkę? xD

https://sklep.mizar.com.pl/obsada-mocowanie-manometru-opryskiwacza-gw-m12x1-5-p-1908.html

https://sklep.mizar.com.pl/obsada-mocowanie-manometru-opryskiwacza-gw-1-4-p-21924.html

Zatem Jaki masz gwint w  swojej obsadzie, metryczny czy calowy? jak tego nie wiesz to przez neta nie kupisz  tak w ciemno  :P

Co do wymogów dla   opryskiwacza, w tym i manometru to wystarczy sprawdzić w rozporządzeniu https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2001-121-1303,16914550.html

Ale nie odróżniać  barów i  megapaskali nie wypada  1 MPa = 10 bar,

Z prędkością to niestety ale trzeba dokładnie zmierzyć rzeczywista prędkość ciągnika w czasie samej kalibracji , w 6otkach znajdziesz opony 14,9/ 28 , 16,9 x 28 jak i całą gamę opon wąskich międzyrzędowych  z różnymi obwodem :)i.

To że ty jak pryszczesz to ok, psikaj tak dalej , nawet ja jak napiszę że jeżdżę   tak średnio do 9 km/h bo mam sterownik co sam przelicza i ustawia to  też nic mu nie powie:D  nikt nie wie jakie opony ma autor i w jakim stanie zużycia, co też ma wpływ na wyniki.

Niech chłopak pomierzy, posprawdza i policzy, wszystko będzie wiedział,

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

mam takiego termita pod wiata, ze 3 stare rozdzielacze no i 4 z jugoslowianskiego -gdybym do niego kupowal to bym wzial stary na wymiar. az zmierze za chwile z ciekawosci, moze te manometry z odzysku- dostalem rozdzielacze,pompe, manometry za darmo, nawet z wniesieniem do garazu- niepotrzebnie zajmuja miejsce.

koncowka pasuje z pierwszego linku, do tego obstawiam ze to nie manometr nawalil tylko gumowa tuleje ktora jest nizej, pewnie sie pogiela i temu nie mierzy.

w tej firme z linkow juz nigdy w zyciu nic nie kupie ,wszystko cacy dopoki nie pojawi sie problem- w moim przypadku detka do 60 , swinic sie za 100 zl ?? zmieniac opisy towaru, klamac ze indyjskich nie sprzedaja.

Opublikowano (edytowane)

Gumowa tuleja? W starym zawieszanym miałem  poniżej gumowy mieszek /link poniżej/  i nad nim taką płytke z labiryntem, to wypełniało się olejem i  dopiero wkręcało manometr, miało na celu zmnieszyć drgania wskazówki ale teraz  montuje się  manometry glicerynowe które tego  chyba już nie wymagają,

https://agromex.com.pl/product-pol-31028-Tlumik-uszczelka-manometru-opryskiwacza.html

Edytowane przez Pigmei
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

w tej firme z linkow juz nigdy w zyciu nic nie kupie ,wszystko cacy dopoki nie pojawi sie problem- w moim przypadku detka do 60 , swinic sie za 100 zl ?? zmieniac opisy towaru, klamac ze indyjskich nie sprzedaja.

Hehe wiem o co chodzi bo też miałem z nimi spięcie, ale jak powiedziałem co na ten temat myślę dla szefa że liżą d**ę tylko jutuberom  i celebrytom co ich wychwalają pod niebiosa rozpakowując paczuszki i ich reklamując i im jakoś wszysto da się załatwić, a komuś innemu już nie bo ciężko paczkę odszukać coś podmienić czy dodać. I mówię że doczeka jeszcze czasów że zaczną anty filmy nagrywać i pokazywać to nie wiem czy gul mu tam skoczył czy co ale dało się sprawę załatwić co wcześniej miał z tym problem :) 

2 godziny temu, Pigmei napisał:

miało na celu zmnieszyć drgania wskazówki ale teraz  montuje się  manometry glicerynowe które tego  chyba już nie wymagają

i dodatkowo aby chemikalia nie miały kontaktu z manometrem tylko właśnie poprzez olej w mieszku w jakimś tam stopniu go chroniąć 

Opublikowano (edytowane)

Już nie chciałem tak się rozpisywać, chemikalia to jedno, a jak woda w nim pozostanie na zimę  i mróz złapie to są takie niespodzianki a koszt  w oryginale tego z Hardiego  to  ponad tysiaka :ph34r:

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

na szczescie to tylko pilmet😛, mozna spokojnie na zime zostawic wode  w pompie, filtrach, dyszach i nic sie nie dzieje...tez kiedys bylem mlody. teraz mam glicerynowy a tlumik zostawilem,

wlasnie o ta gume mi chodzili- u mnie stary nie pokazywal cisnienia wiec kupilem nowy -tez nie pokazywal ,dopiero wtedy zaczalem szukac przyczyny,.na moich manometrach sa rozne skale od 16 barow do 1,5 mpa a nawe 25 atm zalezy od modelu,  na szczescie przy kompresorze mam taki z kilkoma jednostkami wiec nie musze tabel szukac