Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

w sumie to tylko zmiana łopatek na tarczach i troche rozbryzguje nawóz do góry , 

a jak blacharka ? Nie puchnie? Równomiernie rozsiewa ? Ponoć mają przekładnie rauch.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, jarecki napisał:

tak serio to raczej nie polecam , wolał bym dołożyć i kupić dobrego raucha mds używanego takiego do 5 lat 

Też tak myslałem ale na same wyjazdy straciłem 600zl na paliwo bo w każdym ogłoszeniu pisało idealny, a naprawdę uwierz nie jestem wybredny ale jak jadę po rozsiewacz z takim ogłoszeniem stan idealny to się oczekuje ze co najwyżej będzie dobry a nie złom z tarczami do wymiany za ponad 2 tysie lub saszoachoowanymi dziurami, więc jak Ty znalazłeś raucha za max do 4 czy 5 tysi w bdb stanie to gratuluję ciesz się nim i dbaj, bo mi brakło cierpliwości i naprawdę może pod wpływem nerw chwili wk..... em się i kupiłem polski bo też miałem obawy czytając komentarze że koroduje itp może i tak ale nie kosztuje i za 3 lata wymienię znów na nowy a na siebie zarobił, a większość naszych rozsiewaczu to kopie zachodnich. 

Tak to są dwa inne modele Jarecki ma DRN2 ja ma NO14/5

Edytowane przez Mari82
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Mari82 napisał:

Też tak myslałem ale na same wyjazdy straciłem 600zl na paliwo bo w każdym ogłoszeniu pisało idealny, a naprawdę uwierz nie jestem wybredny ale jak jadę po rozsiewacz z takim ogłoszeniem stan idealny to się oczekuje ze co najwyżej będzie dobry a nie złom z tarczami do wymiany za ponad 2 tysie lub saszoachoowanymi dziurami, więc jak Ty znalazłeś raucha za max do 4 czy 5 tysi w bdb stanie to gratuluję ciesz się nim i dbaj, bo mi brakło cierpliwości i naprawdę może pod wpływem nerw chwili wk..... em się i kupiłem polski bo też miałem obawy czytając komentarze że koroduje itp może i tak ale nie kosztuje i za 3 lata wymienię znów na nowy a na siebie zarobił, a większość naszych rozsiewaczu to kopie zachodnich. 

Tak to są dwa inne modele Jarecki ma DRN2 ja ma NO14/5

Szczerze to już trochę głupieje :D Zrobiłem sobie listę:

Trochę droższe: 

-PROMAR DRN 1400kg

-Jar-Met SR 1200 kg

-woprol

tańsze:

-langren

-altro

No i jeszcze zastanawiam się nad Grass-rol ale o tym trudno znaleźć opinię.

Edytowane przez Ziomek111222
Opublikowano

Miałem Grass-rola to kompletna porażka, przekładnia co rok do naprawy, nawóz mieli w pył, przy mieszadle w koszu wyciera się otwór i wysypuje się nawóz i po zakończeniu rozsiewania wiadro 10l nawozu zostaje w skrzyni. Teraz mam langrena to niebo a ziemia.

Opublikowano

Trzy tygodnie temu kupiłem langren 800l . Wydaje mi się że  sieje dobrze , ale przesiadając się z lejka to nie dziwota . Myślałem jeszcze nad abra , bo te rozsiewacze robią u mnie w bliskiej okolicy , ale zbiorniki są dzielone a w langren jest jeden bez podziałki .

Opublikowano

A ja na temat grass-rol'a mam bardzo dobre zdanie. 
600+400l, ocynk (wiadomo, to raczej ocynkopodobna rzecz) natomiast, mam go u siebie już 6-7 lat, kupiony nowy za ok 4 300 brutto, Sieję nim na 15m, i siew jest dość równy, nie istnieje coś takiego jak pasy zieleni więc ten azot musi byc równomiernie rozsiewany. 
Co do awarii: w zeszłym roku strzelił wąż od hydraulicznego otwierania/zamykania. 
ruda... rama po ok 5 sezonach zaczeła rdzewieć, dość intensywnie. Zbiornik - pojawiły się drobne wżery, ale to z mojej winy bo zostawiłem w nim ok 400 kg saletry na ponad miesiąc - do tego czasu zbiornik był nietknięty. 

Wysiewa praktycznie do końca - zostaje na dnia pierscień ubitego nawozu o grubości ok 2 cm po obwodzie jak chodzi mieszadło. 

Pokrycie z tabelą - ustawiasz - siejesz - korygujesz. Norma w tego typu rozsiewaczach. 

Opublikowano

Ja mam Kosa 30 lat, bez wymiany oleju, myty wodą po wysianiu nawozu, jedna naprawa przekładni, 2 razy malowany i jeszcze chodzi ... rozglądam się za następcą ... tyko żeby choć połowę tego wytrzymał co staruszek :D n

Sąsiedzi mają Strumyka i Grass Rola - porażka, rdza, przekładnie, sianie pasami nawozu.

Ja się skłaniam ku Langrenowi 800 w kwasówce - chyba najlepsza opcja w małych pieniądzach. Podobny  w budowie jest rozsiewacz Altro. 

Droższe to JarMet SR i Promar DRN, wzorowane na Rauchu, ale przekładnie też się sypią :/

Są jeszcze Sipma, POM Augustów - włoskie Compact czy Apollo i najdroższe polskie Uni

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.03.2021 o 11:32, tracker napisał:

Ja mam Kosa 30 lat, bez wymiany oleju, myty wodą po wysianiu nawozu, jedna naprawa przekładni, 2 razy malowany i jeszcze chodzi ... rozglądam się za następcą ... tyko żeby choć połowę tego wytrzymał co staruszek :D n

Sąsiedzi mają Strumyka i Grass Rola - porażka, rdza, przekładnie, sianie pasami nawozu.

Ja się skłaniam ku Langrenowi 800 w kwasówce - chyba najlepsza opcja w małych pieniądzach. Podobny  w budowie jest rozsiewacz Altro. 

Droższe to JarMet SR i Promar DRN, wzorowane na Rauchu, ale przekładnie też się sypią :/

Są jeszcze Sipma, POM Augustów - włoskie Compact czy Apollo i najdroższe polskie Uni

Wybór padł na Langrena 1200. Masz może jakieć porady co do ustawień by siał na 15 m ?

Edytowane przez Ziomek111222
Opublikowano

Chłopaki na forum piszą że na 15m łopatki 0/3 ja sieję na 12m wszystko 0/2, tabelka z ilością na oko ale całkiem przyzwoicie wychodzi względem tabelki. Jaką masz skrzynię kolor czy nierdzewka? Napewno musisz po robocie dobrze go umyć i zakonserwować żeby nie płakać jak inni tu na forum.

Opublikowano
W dniu 14.03.2021 o 08:38, Mari82 napisał(a):

Wszystko zależy do jakich pieniążków chcesz kupić. Ja mam promar i jestem narazie 3 sezon zadowolny, na pewno lepiej mi się rozsiewa i równiej jak staruszkiem amazone zaf, korozji narazie brak ale po każdym wyjeździe w pole myty, na zimę konserwowany, za te pieniądze nawet jak z następne 3-5 lat pochodzi i wyrzucę na złom nie będę płakał i kupię nowy, na swoje zarobi, choć teraz troszkę podrożały ale lepiej są zrobione bo inna rama a i nawet na plastikowej skrzyni są, pytałem 3.900brutto 

IMG_20191130_094637.jpg

Witam! Można prosić o pomoc w ustawieniach?