Skocz do zawartości

Przekształcenie łąki na budowlana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam z, żona 4 dzialki po 0.49 ha łąki trwałe klasa 3a. Nie ma MPZP. Chcemy je przekształcić na budowlane tylko czy w ogóle można 3a przekształcić. Czy lepiej będzie je najpierw podzielić na pół przez zniesienie współwłasności i wtedy każda będzie miała mniej niż 30 arów czy lepiej zostawić tak jak jest. Czy da się je w ogóle odrolnic. Jeżeli tak to jak. Po 2 stronie drogi gruntowej stoją domy od 20 lat a po stronie naszych  działek 1 dom nowy ale nie graniczy bezpośrednia z naszymi.  Wiem że jednym ze sposobów jest zacząć budowę na siebie jeżeli buduję się np córce ale co w przypadku gdy gce się sprzedać obcemu zaczęta budowę? Czy są inne normalniejsze sposoby? 

Sprawa jest pilna bo trzeba spłacić długi a, wiadomo że za budowlana dostaniemy więcej pieniędzy. 

Edytowane przez on31
Opublikowano
42 minuty temu, wojtal24 napisał:

jak nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to musisz udac sie do urzedu gminy i tam zapytac

A to nie jest tak że przy 3 klasie potrzeba zgody ministra plus za odrolnirnie płaci się kupę kasy? 

Opublikowano (edytowane)

Niewiele , a może i nic . Na wypisie z ewidencji gruntów to też jest łąka ? Kolega kiedyś miał problem z przekształceniem łąki , ale to była torfowa i niskiej klasy , szczegółów nie znam .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano
9 minut temu, fezoi napisał:

Niewiele , a może i nic . Na wypisie z ewidencji gruntów to też jest łąka ? Kolega kiedyś miał problem z przekształceniem łąki , ale to była torfowa i niskiej klasy , szczegółów nie znam .

Nie wiem a gdzie to sprawdzić 

Opublikowano

Wydział Geodezji Starostwa , za wypis u mnie 50zł od działki . Tobie to w sumie  nie potrzebne , byłem ciekaw czy łąka w dokumentach też jest łąką , ale jak III klasa to problem ten sam . W Księdze Wieczystej ( dostęp przez internet po numerze księgi) też klasy bonitacyjne powinny być widoczne .

Opublikowano

Klasa to na, pewno 3 bo sprawdzałem w akcie notarialnym i na pewno są to łąki trwałe. Z tego artykułu wynika że należy wystąpić o warunki zabudowy jeżeli nie ma MPZP jeżeli te warunki wydadzą to można szukać kupca i spisać jakas umowe przedwstępną. Tylko najpierw trzeba znieść współwłasności zeby miały mniej niż 30 ar bo po 1wsze taka działkę może kupić każdy bez zgody kowr po 2 banki dają kredyty tylko pod działki poniżej 30 ar. A czy ktoś wie jak wydzielić 5 arowa działkę z pół ha albo z tych 25 arów gdy zniosę wspolwanosc. Bo za 5 ar nie ma, opłat za odrolnienie... 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, fezoi napisał:

Wydział Geodezji Starostwa , za wypis u mnie 50zł od działki . Tobie to w sumie  nie potrzebne , byłem ciekaw czy łąka w dokumentach też jest łąką , ale jak III klasa to problem ten sam . W Księdze Wieczystej ( dostęp przez internet po numerze księgi) też klasy bonitacyjne powinny być widoczne .

Już wszystko wiem i wszydyko wskazuję na to że się uda. 

Najpierw robimy podział współwłasności żeby działki miały mniej niż 30 arów w tym przypadku 8 po 25 arów żeby nabywca mógł kupic bez zgody kowr oraz dostał kredyt hipoteczny ponieważ banki nie udzielają kredytów na działki powyżej 30 ar lub robią to niechętnie . Następnie występujemy o warunki zabudowy jeżeli nie ma MPZP i sprzedajemy za cenę pomniejszona  o opłatę 10 letnia za, odrolnienie przykładowo 5 ar. Kolejne 5 ar jest zwolnione z tej opłaty a kolejne 15 nowy nabywca zostawi sobie ją jako rolna. Opłata za 5 ar przez 10 lat wyniesie okolo 15 tys zł. Opłaty stałej w tym wypadku nie będzie ponieważ po obliczeniu ze wzoru ona, wynosi na minusie. 10 ar myślę że spokojnie wystarczy każdemu nabywcy do postawienia domu. Tylko nie wie czy ktoś zapłaci za te 15 ar które będą rolne cenę jak za budowlana.... Mimo wszystko i tak się opłaca bardziej niż sprzedawać jako zwykle łąki. Biorąc pod uwagę że cena za metr w mojej okolicy to minium 30 zł za m2 to można dostac ładna, kasę za te 2 ha i spłacić wszystkie długi i sporo zostanie 

Jedno pytanie czy termin działka rolno budowlana odnosi się do tego że jedna  część  dzialki jest budowlana a reszta rolna? 

Edytowane przez on31
Opublikowano

Tak czyta to i czytam widzę że strasznie kombinujesz ja to rozumie i jest Ok. ale coś mi się wydaje że przekombinujesz. na początku to zapytaj się czy tam można się budować i czy Ci urząd wyrazi zgodę na podział działki bo chyba musi wyrazić zgodę. po za tym jako rolnik możesz się budować na działce rolnej. I kolejna sprawa nie wiem co to za okolica ale czy będą chętni na działki budowlane. I kolejna sprawa media prąd i woda czy są na działce bo możesz się wykosztowac na podział A może być ciężko że sprzedażą ja pierwsze kroki skierował bym do gminy starostwa i geodety czy jest możliwość podzielenia tej działki na mniejsze bo może będzie trzeba poprowadzić drogę wewnętrzną 6m może zjazdy itp

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, gosciu506 napisał:

Tak czyta to i czytam widzę że strasznie kombinujesz ja to rozumie i jest Ok. ale coś mi się wydaje że przekombinujesz. na początku to zapytaj się czy tam można się budować i czy Ci urząd wyrazi zgodę na podział działki bo chyba musi wyrazić zgodę. po za tym jako rolnik możesz się budować na działce rolnej. I kolejna sprawa nie wiem co to za okolica ale czy będą chętni na działki budowlane. I kolejna sprawa media prąd i woda czy są na działce bo możesz się wykosztowac na podział A może być ciężko że sprzedażą ja pierwsze kroki skierował bym do gminy starostwa i geodety czy jest możliwość podzielenia tej działki na mniejsze bo może będzie trzeba poprowadzić drogę wewnętrzną 6m może zjazdy itp

Kombinuje bo tylko tak można w tym kraju coś zrobic😂 jeżeli chodzi o podział na pół to nie muszę się nikogo o to pytać i żadnego zezwolenia nie muszę mieć. Ja działkę dzielę ponieważ znoszę współwłasność a nie nabywam  teraz a chce podzielić. To jest jedyną droga żeby działkę rolna podzielić na mniej niż 30 ar tylko Poprzez zniesienie wspolwasnosci lub w przypadku śmierci w, spadku dostają np 4  dzieci  i się nie zgadzają co do jej sprzedaży to muszą, ja, podzielic na 4 równe części. Dziś jadę do urzędu ale z tego co mi ojciec mówił to nie ma tam planu zagospodarowania więc to zawsze lepiej. Co do tej opłaty za odrolnienie są informacje sprzeczne bo jedni pisza ze płacisz i opłatę początkowa i opłatę 10 letnia. U mnie tej początkowej nie ma bo wychodzi na minusie za tą, druga tak jak pisałem. Inni z kolei piszą że płacisz albo ta albo ta i może sobie wybrać ta mniejsza. Co do wyłączenia z produkvji rolnej to tsz są sprzeczności. Jedni w 1 gmnine piszą że wystarczylo tylko na 5 arach postawić chatę a resztę zostawić jako rolna i nie było problemów z budowa a inni z kolei że  od nich urzędy wymsgslsy wyłączenia z produkcji całej powierzchni działki a nie tylko części na, której jest dom i podjazd. Znajomy się budował rok temu na działce obok tylko ze ojciec rolnik zaczął a poznirj mu przepisał a jest to działka prawie 0.5 ha i muszę się dopytać czy ma cała wyłączona z produkvji rolnej czy tylko część pod budowę a reszta dalej jest działka rolna. Jeżeli dalej jest rolna tzn ze gmina nie robi problemów z wyłączeniem całej. A czy Ty się orientujesz jak to jest w przypadku gdy ojciec rolnik zaczyna na dość dużej działce budowę  to ta działka jest budowlana w całości czy tylko ta część gdzie stoi dom a, reszta nadal jest pod uprawe? 

Z tego co Teraz wyczytałem to już się prawo zmieniło i bez zgody kowr działkę do 1 ha może kupić każdy a nie jak było przedtem że tylko 0.3 ha. Ja, mam działki 0.5 ha i teoretycznie mogą już iść na sprzedaż tylko czy ktoś kupi tak duża działkę więc chyba lepiej ja podzielić. Jak chce wołać za 0.5 ha, łąki rolnej cenę jak za rolno budowlana to co muszę zrobić? Uzyskać warunki zabudowy i to wszystko? 

Edytowane przez on31
Opublikowano

Z tymi wszystkimi przepisami jest tak, że prawdy się dowiesz dopiero w urzędzie a i też nie zawsze. Moi bliscy chcieli kupić działkę rolną i siena niej wybudować 30 arów w wiosce praktycznie, byli w urzędzie pytali o warunki zabudowy dla tej konkretnej działki i otrzymali zapewnienie, że tak, bez problemu na budowlaną się kwalifikuje itd. W praktyce wyszło tak, że po zakupie złożyli o warunki zabudowy i odrazu odmowa bo się okazało że w promieniu trzykrotności frontu działki (30m front działki ) nie znajduje się inna zabudowana działka, zabrakło 5m do tego Energa za przyłącze 450m policzyła 13 tys ( tu się okazało że można to obejść i oni tak zrobili bo sasiednia działka też złożyła wniosek o przyłącze a wtedy Energa musi to liczyć jako utworzenie sieci i płacisz tylko kilkaset złotych) finał był taki że udało się odrolnic 40mkw na postawienie domku rekreacyjno magazynowego tak żeby była opcja w przyszłości zrobić przebudowę na większy dom. Dlaczego to piszę? Ano tylko po to żeby uświadomić to, jak daleko różni się prawo pisane od stosowanego, zadzwoń do dowolnego powiatu i zapytaj o jakiś przepis taki który zadki się stosuje to każdy inaczej podchodzi. Więc dopuki z geodetą, notariuszem i urzędem się sam nie dogadasz to niestety nie będziesz wiedział nic tak naprawdę.

Opublikowano
15 godzin temu, on31 napisał:

Kombinuje bo tylko tak można w tym kraju coś zrobic😂 jeżeli chodzi o podział na pół to nie muszę się nikogo o to pytać i żadnego zezwolenia nie muszę mieć. Ja działkę dzielę ponieważ znoszę współwłasność a nie nabywam  teraz a chce podzielić. To jest jedyną droga żeby działkę rolna podzielić na mniej niż 30 ar tylko Poprzez zniesienie wspolwasnosci lub w przypadku śmierci w, spadku dostają np 4  dzieci  i się nie zgadzają co do jej sprzedaży to muszą, ja, podzielic na 4 równe części. Dziś jadę do urzędu ale z tego co mi ojciec mówił to nie ma tam planu zagospodarowania więc to zawsze lepiej. Co do tej opłaty za odrolnienie są informacje sprzeczne bo jedni pisza ze płacisz i opłatę początkowa i opłatę 10 letnia. U mnie tej początkowej nie ma bo wychodzi na minusie za tą, druga tak jak pisałem. Inni z kolei piszą że płacisz albo ta albo ta i może sobie wybrać ta mniejsza. Co do wyłączenia z produkvji rolnej to tsz są sprzeczności. Jedni w 1 gmnine piszą że wystarczylo tylko na 5 arach postawić chatę a resztę zostawić jako rolna i nie było problemów z budowa a inni z kolei że  od nich urzędy wymsgslsy wyłączenia z produkcji całej powierzchni działki a nie tylko części na, której jest dom i podjazd. Znajomy się budował rok temu na działce obok tylko ze ojciec rolnik zaczął a poznirj mu przepisał a jest to działka prawie 0.5 ha i muszę się dopytać czy ma cała wyłączona z produkvji rolnej czy tylko część pod budowę a reszta dalej jest działka rolna. Jeżeli dalej jest rolna tzn ze gmina nie robi problemów z wyłączeniem całej. A czy Ty się orientujesz jak to jest w przypadku gdy ojciec rolnik zaczyna na dość dużej działce budowę  to ta działka jest budowlana w całości czy tylko ta część gdzie stoi dom a, reszta nadal jest pod uprawe? 

Z tego co Teraz wyczytałem to już się prawo zmieniło i bez zgody kowr działkę do 1 ha może kupić każdy a nie jak było przedtem że tylko 0.3 ha. Ja, mam działki 0.5 ha i teoretycznie mogą już iść na sprzedaż tylko czy ktoś kupi tak duża działkę więc chyba lepiej ja podzielić. Jak chce wołać za 0.5 ha, łąki rolnej cenę jak za rolno budowlana to co muszę zrobić? Uzyskać warunki zabudowy i to wszystko? 

najpierw spróbuj sprzedać 0,5 hektarowe.Niektórzy takich większych szukają. Są ludzie którzy mają na to kasę a biedny i tak ci zbyt nie napłaci.Nie narobisz sobie kosztów,a o resztę niech się nowy właściciel martwi.Po podziale będą inne nry działek i nowi właściciele od nowa będą musieli robić Warunki Zabudowy.Przynajmniej tak u mnie w gminie robią urzędasy.

Opublikowano
10 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

najpierw spróbuj sprzedać 0,5 hektarowe.Niektórzy takich większych szukają. Są ludzie którzy mają na to kasę a biedny i tak ci zbyt nie napłaci.Nie narobisz sobie kosztów,a o resztę niech się nowy właściciel martwi.Po podziale będą inne nry działek i nowi właściciele od nowa będą musieli robić Warunki Zabudowy.Przynajmniej tak u mnie w gminie robią urzędasy.

Ale te 0.5 ha która, widnieje jaka łąka trwała ktos mi kupi po cenie budowlanej? Czy mam najpierw wystąpić o warunki zabudowy a później wystawić jako rolno budowlana? 

Opublikowano

wniosek o warunki zabudowy może sobie sam klient odrazu wystąpić przed kupnem nawet ale jeśli Ty WZ dostaniesz to już napewno będzie można chcieć więcej bliżej ceny działki budowlanej.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sadek9 napisał:

wniosek o warunki zabudowy może sobie sam klient odrazu wystąpić przed kupnem nawet ale jeśli Ty WZ dostaniesz to już napewno będzie można chcieć więcej bliżej ceny działki budowlanej.

Byłem w gminie. Pan powiedział że dla działki nie ma MPZP i że, klasa ziemii dość dobra ale myśli że nie będzie problemu z wydaniem decyzji o warunkach zabudowy. Warunek podał tylko taki ze o warunki może wystąpić tylko rolnik lub inny rolnik za, zgoda właściciela. Nie bardzo rozumitm czemu tylko tak a co jeśli ja, dostanę te WZ a pozniej będę chciał sprzedac czy nie będzie problemu żeby przepiść warunki zabudowy na innego właściciela  nie rolnika

Edytowane przez on31
Opublikowano
54 minuty temu, on31 napisał:

Byłem w gminie. Pan powiedział że dla działki nie ma MPZP i że, klasa ziemii dość dobra ale myśli że nie będzie problemu z wydaniem decyzji o warunkach zabudowy. Warunek podał tylko taki ze o warunki może wystąpić tylko rolnik lub inny rolnik za, zgoda właściciela. Nie bardzo rozumitm czemu tylko tak a co jeśli ja, dostanę te WZ a pozniej będę chciał sprzedac czy nie będzie problemu żeby przepiść warunki zabudowy na innego właściciela  nie rolnika

Od nowelizacji przepisów ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego z dnia 26 kwietnia 2019 r., które weszły w życie z dniem 26.06.2019 r. osoba nie będąca rolnikiem indywiualnym może nabyć nieruchomość rolną poniżej 1 ha. W konsekwencji, nierolnik może nabyć działkę siedliskową o powierzchni do 1 ha.11 mar 2020

Tylko pytanie czy poznirj dodtsnie pozwolenie na budowę nie rolnik

Opublikowano

Witaj! Widzę, że ładny labirynt z tym odrolnieniem itd. Widzę też że już się nieźle orientujesz. Podpowiesz co pierwsze powinienem zrobić, sprawdzić przed podejściem do zakupu gruntu 7500 m kw, łąki trwałe, w bezpośrednim sąsiedztwie takie grunty mają już powydzielane mniejsze działki, podłączone prądy i pobudowane domki letniskowe na płytach betonowych. Jaka by tu była ścieżka z odrolnieniem i uzbrojeniem? Gdzie dowiedziałbym się jaka to klasa ziem? Z góry wielkie dzięki za pomoc.