Skocz do zawartości

Czy krowa może jeść siano do woli?


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy krowa może zjeść tyle siana ile chce? Bez ryzyka otluszczenia itd? 

Żywię krowy kiszonkami srutami itd lecz uzupełniam dawkę sianem stąd moje pytanie czy mogę dac im go ile tylko chcą? Ponieważ kiszonki mam w ograniczonej ilości a siana dostatek 

A jak to jest z młodzieżą? 

  • Confused 1
Opublikowano

patyki? 🤔

14 minut temu, danielhaker napisał:

Co jadły krowy 100 lat temu? 🙂

 

Opublikowano
35 minut temu, semos napisał:

Zapraszam w moje tereny, są jeszcze tacy rolnicy co hodują krowy tylko na sianie

Będę strzelał, Podlasie, a dokładniej Plutycze.    :P

Opublikowano (edytowane)

takie karmione sianem to powinno być bydło droższe niż to  byle jaki mieso po kiszonkach , w niemczech jest dostepne w sprzedaży  mleko od krów żywionych sianem i jest sporo droższe od    ,, normalnego ''  w lepszych sklepach w berlinie brat coteczny mówił żę jest mieso od bydła żywionego sianem i jest sporo  droższe .   w europie jest dostepne mleko od krów wypasanych na łąkach a w polsce jest ,,wypasione ''na kiszonkach 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
deSilva napisał:

35 minut temu, semos napisał:

Zapraszam w moje tereny, są jeszcze tacy rolnicy co hodują krowy tylko na sianie

Będę strzelał, Podlasie, a dokładniej Plutycze.    :P

niestety jakieś 600km na południe musisz się udać. U mnie też są tacy którzy twierdzą, że mleko od krów zywinych kiszinkami śmierdzi, moja żona też została kiedyś zapytania przez osobę ze wsi czy hodujemy sobie jedną taką krowę na sianie dla siebie na mleko

Opublikowano
2 minuty temu, semos napisał:

niestety jakieś 600km na południe musisz się udać. U mnie też są tacy którzy twierdzą, że mleko od krów zywinych kiszinkami śmierdzi, moja żona też została kiedyś zapytania przez osobę ze wsi czy hodujemy sobie jedną taką krowę na sianie dla siebie na mleko

Ciekawa, a kiedyś pili pewnie mleko od krów żywionych buraczanymi liśćmi i było wyśmienite. 

Opublikowano
7 minut temu, Gienio123 napisał:

Btw ile może ważyć Byczek 12 miesięczny przy intensywnym żywieniu

Wszystko zależy od rasy ale przy naprawdę intensywnym żywieniu grubo ponad 450 kg może ważyć 

  • Thanks 1
Opublikowano

 

10 godzin temu, semos napisał:

 U mnie też są tacy którzy twierdzą, że mleko od krów zywinych kiszinkami śmierdzi, moja żona też została kiedyś zapytania przez osobę ze wsi czy hodujemy sobie jedną taką krowę na sianie dla siebie na mleko

sam karmie kiszonkami ale zapewniam cię żę mleko od krowy co daje 20 litrów na dzień w szczycie i sobie chasa na po wypasie jest zupełnie inne w smaku  od mleka fermowego , jedna osoba na forum kiedyś pisała że jajko fermowe niczym sie nie rózni od jajka wiejskiego i badania laboratoryjne to potwierdziły ale zjedz jajko fermowe a takie ze swojego kurnika tak samo świniak fermowy a z chowu chłopskiego

Opublikowano
13 godzin temu, danielhaker napisał:

Co jadły krowy 100 lat temu? 🙂

Na pewno  więcej  słomy niż   siana.... 

 

29 minut temu, jarecki napisał:

jedna osoba na forum kiedyś pisała że jajko fermowe niczym sie nie rózni od jajka wiejskiego i badania laboratoryjne to potwierdziły

A   kto ,,badania  sfinansował''   papier wszystko  przyjmie  - płacisz  i wymagasz.  

Opublikowano

Krowy jadły sieczkę ze słomy dziś na słomę nie bardzo chcą patrzeć już sianem ściela z eko łąk 🤠 

50 minut temu, jarecki napisał:

karmie kiszonkami ale zapewniam cię żę mleko od krowy co daje 20 litrów na dzień w szczycie i sobie chasa na po wypasie jest zupełnie inne w smaku  od mleka fermowego ,

Tu się zgodzę ? Krowy fermowe to destyluje nie produkuje 

 

52 minuty temu, jarecki napisał:

świniak fermowy a z chowu chłopskiego

Tu jest problem bo raz ferma zrobi kabana na dopingu pasza 17% soi plus dodatki do wody ? Następna sprawa to masarnia doda swoich mocarnych uszlachetniaczy czemu jest w Polsce tylko dostępny drób i wieprzowina bo to Mięso jest najlepsze do faszerowania w masarniach tu się liczy tylko kasa ? Wołowina się sprzeda w świat ale już w wołowinie powoli wchodzi tucz femowy

 

11 godzin temu, Leszy napisał:

kiedyś pili pewnie mleko od krów żywionych buraczanymi liśćmi i było wyśmienite. 

Dziś zrób kiszonkę z liści buraka cukrowego porażonych chwoscikiem czy innym cudem ? Sam nie karmie nawet wytlokami mokrymi bo kto karmi tam wet jest częstym gościem ( to moje stwierdzenie po sąsiadach co trzymają i mają owe wysłodki)

 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

badania laboratoryjne to potwierdziły

Masło & margaryna co było zdrowsze margaryna ?

Opublikowano

Jak już piszemy co mogło być 100 lat temu, to nawet z mniej odległych czasów słyszałem od ojca, że u niektórych mleko było tylko z trawy. Zimą krowy zasuszali i karmili tylko sieczką słomy i siana. Dopiero jak agrotechnika trochę się podniosła, nawozy się pojawiły, to ludzie zaczęli siać i odstawiać buraki. Wtedy były liście i wysłodki i siana też więcej zebrali, to i mleczarstwo się rozwinęło lepiej. 

Opublikowano (edytowane)

Suche siano, słoma to podstawa żywienia bydła mlecznego, szczególnie cielaków oraz młodzieży i to powinni dostawać do woli, tylko mało kto ma tyle łąk by do woli dawać, więc nadgania kiszonką z kukurydzy + do tego pasze treściwe powinny dostawać w odpowiedniej ilości. I są łąki stare mleczne mniej białkowe i łąki nowo wsiane w których może być więcej białka, więc tu trzeba rozeznać temat jak ktoś białko dodaje w treściwych i zmniejszyć. Dołączę filmik, który każdy zna pewnie https://www.youtube.com/watch?v=PaJA2Ma1zhE  

Edytowane przez Risto
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Risto napisał:

Suche siano, słoma to podstawa żywienia bydła mlecznego, szczególnie cielaków oraz młodzieży i to powinni dostawać do woli, tylko mało kto ma tyle łąk by do woli dawać, więc nadgania kiszonką z kukurydzy + do tego pasze treściwe powinny dostawać w odpowiedniej ilości. I są łąki stare mleczne mniej białkowe i łąki nowo wsiane w których może być więcej białka, więc tu trzeba rozeznać temat jak ktoś białko dodaje w treściwych i zmniejszyć. Dołączę filmik, który każdy zna pewnie https://www.youtube.com/watch?v=PaJA2Ma1zhE  

My mamy dużo łąk stąd dużo siana bo nie wszystkie nadają się na kiszonke 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v