Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W biznesplanie są zawarte dane na dzień składania wniosku. Oznacza to że tam gdzie masz 2014 rok zmian już się nie dokonuje. Można zmienić biznesplan w zakresie inwestycji, wielkości produkcji, rodzaju produkcji. - to tak na chłopski rozum :D 

Opublikowano

zbliża się 27 luty ostatni dzień na rozliczenie mojego MR i dzień zakupu działki od ANR, jakie dokładnie dokumenty rozliczające MR muszę zawieść do agencji (co do jednego papierka) Gdy zakupię dwie działki w 2013, 2015 i talerzówkę w 2013. Akty notarialne i faktura wystarczą, czy coś jeszcze jest konieczne?

Opublikowano

Jeśli za talerzówkę płaciłeś gotówką pamiętaj, że na FV musi być adnotacja "zapłacono gotówką". Jeżeli chodzi o ziemię to najlepiej jeśli w akcie będzie zapis "zapłacono gotówką w obecności notariusza". 

Opublikowano

Na akcie z 2013 mam zapis "Przedstawiciel ANR potwierdza, że kupujący zapłacił na rachunek Agencji przed tym aktem notarialnym całą cenę" Podejrzewam że w akcie z 27 lutego będzie podobny zapis bo to też od ANR ziemia tylko że u innego notariusza. Na fakturze z talerzówki jest pieczątka "zapłacono gotówką" Tylko że ostatnio oglądałem tą talerzówkę i nie mam na niej żadnych numerów, ani tabliczki znamionowej nie będzie z tym problemów?

Opublikowano

Jesli chodzi o nowe wnioski na doplaty musisz napisac wniosek o zrobienie mapek satelitarnych na dzialki ktore bedziesz skladał. Bo teraz kazda dzialka musi byc zaznaczona na "zdj. satelitarnych"

Opublikowano (edytowane)

a można zabrać te mapki z wniosku poprzedniego właściciela czy muszą być nowe wyrabiane? Sprawa mojego mr utknęła w gminie bo teraz wnioski o paliwo przyjmują i dopiero w marcu wydadzą zaświadczenie do krusu. A w krus pani mi powiedziała że jak złożę tam papiery to za miesiąc najszybciej zaświadczenie będzie bo miesiąc decyzję wydają o tym że jako rolnik będę ubezpieczony. Teraz nie wiem czy jechać robić zmiany w biznesplanie czy poczekać i razem w wnioskiem o płatność złożyć zmiany.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

nie potrzeba do krusu papierka z gminy  .... starczy ci  podatek z poprzedniego roku  i na tej podstawie +  akty notarialne   wypis z rejestru gruntów   powinno to w sumie wystarczyc w krusie 

Opublikowano

Witam, Jestem ubezpieczony w KRUS od listopada 2012 roku, ale tylko jako domownik, pomagam rodzicom w gospodarstwie. Czy mogę ubiegać sie o MR w następnym rozdaniu ? czy już jestem skreślony ? bo wiem, że nie można być dłużej jak rok a ja już jestem ponad 2 lata. Proszę o odpowiedz.

Opublikowano

Jesli chodzi o nowe wnioski na doplaty musisz napisac wniosek o zrobienie mapek satelitarnych na dzialki ktore bedziesz skladał. Bo teraz kazda dzialka musi byc zaznaczona na "zdj. satelitarnych"

Skąd wziąć ten wniosek ??

Opublikowano

Witam,

Orientujecie się czy zmieniło się coś w tegorocznym naborze w porównaniu z tym ostatnim? Bo chodzę do technikum (w tym roku matura) tylko nie jestem na profilu rolniczym, zamierzam iść na studia rolnicze i nie wiem czy mogę złożyć w tym roku wniosek bez wykształcenia rolniczego, czy mogę uzupełnić wykształcenie, czy w dniu składania wniosku mam mieć już wykształcenie rolnicze (tak mi się coś o uszy obiło)? 

Z góry dzięki,

Opublikowano

nie potrzeba do krusu papierka z gminy .... starczy ci podatek z poprzedniego roku i na tej podstawie + akty notarialne wypis z rejestru gruntów powinno to w sumie wystarczyc w krusie

nie da rady tak bo mam dzierżawę od ojca na 18ha. A jemu zostało 1.5ha swojego i 21ha dzierżawy w gminy która też jest w nakazie.
Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie skoro w biznes planie wpisałem zakup działki za premię MR a teraz mam opcje przejąć gospodarstwo i za premie chciałbym kupić jakiś ciągnik co teraz zrobic jest możliwa taka zmiana we wniosku ??

Opublikowano (edytowane)

Podrzuci ktoś link do tabelki do liczenia pkt za bezrobocie lub ktoś poda ile pkt będzie za bezrobocie w powiecie kłobudzkim (woj. śląskie)

Edytowane przez Mosull
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v