Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no dzisiaj byłem w bp i jak przejme budynki to tylko moje zwierzęta mogą tam być. Radzili żeby spisać umowę użyczenia budynków wtedy będą mogły być dwa stada tylko muszą być w oddzielnych budynkach albo w jednym ale muszą być ścianą oddzielone.

Opublikowano

ściana pomoże tylko żeby była szczelna tzn. tylko drzwi i to zamknięte. ale najlepiej to nie czytać wcześniejszych postów bo po co, tak samo z umowami aby podpisać a póżniej sie martwić. troszke żal takiej ludzkośći a szczególnie rolników :(

Opublikowano (edytowane)

Z jakiego przelicznika mocy ciągnika na 1ha wielkości gospodarstwa korzystacie, a raczej - korzysta Agencja? Znalazłem kilka różnych w internecie, tak więc chciałbym prosić o opinię kogoś kto miał już podobny problem, i ma sprawdzone informacje. 

poniżej link do pliku znajdującego się na stronie ARiMR, ale ten przelicznik mi się nie podoba, bo kumpel który ma 6ha ziemi dostał w poprzednim naborze na modernizacje ciągnik o mocy 64KM, a wg tego przelicznika na str 25 musiałaby to być maszyna o mocy max 50KM...

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/126_dzialanie/formularz_wniosku_o_przyznanie_pomocy/eksp_pt_zasady_dob_maszyn/Zasady_doboru_maszyn_rolniczych_2008_.pdf

Edytowane przez Mlooody
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś wie jak odp na te pytanie odnośnie ESU?

Witam wszystkich. Mam kilka pytań odnośnie ESU. Dokładnie chodzi mi o zwierzęta jeżeli mam wpisane w biznesarrow-10x10.png planie 30 szt w tym 15 poniżej jednego roku, to o ile więcej sztuk można by rzeczywiście przekazać z gospodarstwem? I drugie pytanie, jeżeli w tym roku na wiosne przed składaniem wniosku o płatność na dopłaty będe miał na sobie gospodarstwo to na jaki dokładnie termin będzie liczone te ESU, dzień przekazania gosp.?Bardzo proszę o odp

Edytowane przez dareks710
Opublikowano

mam pytanie czy w tym roku bedzie obowiązywal taki sam warunek jak rok temu ze od ostatniej dotacji (modernizacja) trzeba bedzie czekac 5 lat nie nie bedzie mozna przepisac gospodarstwa

czekam na szybka i sensowna odpowiedz

Opublikowano (edytowane)

Czy w umowie dzierżawy trzeba pisać że będzie się opłacało podatki rolne, prowadziło gospodarstwo i pobierało dotacje?

Nie musisz coś takiego pisać.

Edytowane przez matingus
Opublikowano

Jeżeli jestem nastawiony na bydło opasowe, ale mam kilka świń na własny użytek (w innym budynku) i jak kontrola wpadnie na ich trop to daje tylko upomnienie czy  nakłada kare?

Opublikowano

Czy jesli w biznes planie mam zapisane ze ojciec uzycza mi kilka maszyn i budynek to muszę spisać umowę użyczenia, jeslli tak to kiedy i czy musi być podsteplowana w gminie jak umowa dzierzawy?

Opublikowano

A kto to wie co masz wpisane i jak?? Jeśli masz wpisane użyczenie na maszyny to umowa użyczenia na maszyny, jeśli użyczenie budynków to umowa na użyczenie budynków. Z poprzedniego postu wnioskuje że to i to, więc umowa użyczenia na maszyny i budynki.

Opublikowano (edytowane)

Powiedział że w połowie marca powinny być przepisy krajowe, czyli będzie coś wiadomo. Odnośnie MGR powiedział że w czerwcu nabór.

Padło też takie zdanie, że na MR zostały przesunięte wszystkie możliwe środki.

Edytowane przez bartekmyx62
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v