Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam. Mam mały problem w związku z dotacją dla młodego rolnika. w biznesplanie wpisałem ze kupię kosiarkę dyskową o szerokości roboczej 2,5 metra i że wydam na nią 20 000 zł a teraz za taka cenę mogę kupic tylko kosiarkę o szerokości 2,6 metra. Czy jeżeli kupię kosiarkę o szerokości 2.5 metra za okolo 16-17 tyś to bedzie jakis problem z rozliczniem? proszę o pomoc bo nie wiem czy skladac poprawke

Opublikowano

https://plus.google.com/104253796199187884029/posts                                         Poczytajcie jak ARIMR niszczy Młodych Rolników

Dopłaty unijne tysięcy rolników zagrożone, będzie protest

SAD | 5 listopada, 2014 - 15:14
dsc_2695.jpg
Dopłaty unijne tysięcy rolników zagrożone, będzie protest

Niezapowiedziana zmiana – w porównaniu z ubiegłymi latami – trybu uzupełniania wniosków o dopłaty rolne prowadzona przez ARiMR może pozbawić duża część rolników dopłat unijnych. W najbliższy piątek rolnicy planują protest pod siedzibą dolnośląskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa we Wrocławiu.

- Opanowana przez PSL ARiMR w ten sposób pozbawi rolników milionów dopłat. - mówi Marcin Bustowski, rolnik gospodarujący w powiecie jeleniogórskim na 70 ha, który na zamieszaniu może stracić ponad 80 tys. zł. Wytyka przy tym Agencji, że jako bastion PSL, dba głównie o organizację drogich niepotrzebnych szkoleń prominentnym działaczom, zamiast dobrze zorganizować pracę biur powiatowych i zadbać właściwie o sprawy rolników. O sprawie wie jeszcze niewielu rolników, bo Agencja z informowaniem ich o nowej sytuacji się nie spieszy. - Nie chcą sobie zaszkodzić przed wyborami - ocenia rolnik, który dotarł do "Kampanii 2014", wewnętrznego dokumentu Agencji, w którym zawarto instrukcje w sprawie postępowania w nowej sytuacji dla pracowników biur powiatowych ARIMR.

W poprzednich latach obowiązywała instrukcja, według której urzędnicy Agencji wzywali rolników do poprawienia wniosków o dopłaty nawet po wymaganym przez Komisję Europejską terminie 9 czerwca. Teraz przyjęto, że wniosek jeśli ma uchybienia formalne, a urzędnicy ARiMR nie wyślą go do poprawy w terminie pozwalającym zachowanie terminu 9 czerwca, nie zostanie uwzględniony, a rolnik nie dostanie w efekcie dopłaty. Waldemar Reduch, z-ca dyrektora dolnośląskiego oddziału ARiMR we Wrocławiu przyznaje, że sytuacja, gdzie w wypadku konieczności uzupełnienia dokumentacji we wniosku o dopłaty, urzędnik powiatowego biura ARiMR nie powiadamia rolnika jest nie do przyjęcia. Na pytanie, co wtedy z możliwością skutecznego złożenia wniosku o dopłaty, odpowiedział, że jeśli termin minął, sytuacja jest już zamknięta. Rolnik na dopłaty traci szanse, swoich racji może dochodzić tylko przed sądem. 

W załącznikach prezentujemy treść nowej instrukcji, która posłuży urzędnikom do odmowy możliwości uzupełnienia wniosków i w efekcie  otrzymnania dopłat.  Poniżej stara instrukcja.

Więcej o tej sprawie w najbliższym numerze "Nowin Jeleniogórskich".

Opublikowano

Duzo masz ha? Dlaczego akurat power'ka? Ja tez proxima power tylko 120.

Mam 22 ha, połowa łąk. Power dlatego, że ma rewers elekro a ciągnik będzie pracował z ładowaczem...W tym wyposażeniu jeden z tańszych ciągników na rynku...Tylko premii ciągle brak na kocie, a mam przedpłatę już zrobioną do końca grudnia... a jaka cena tej 120? Gdzie brałeś? 

Dostałeś już pieniądze z premii?

Opublikowano

We wtorek złożyłem dokumenty o płatność i złożyłem wiecej dokumentów tzn dalem wypisy rejestru gruntów, kopie o nadaniu numeru gospodarstwa i zaswiadczenie w jakim banku mam konto a pozostale to akt notarialny, zaswiadczenie z krusu, zaswiadczenie o samodzielnie prowadzenie gospodarstwa, i mam nadzieje ze nic narazie do wyplaty nic nie bedą wołać

Opublikowano

ja to wiem. ale czy wystarczy R3 ? tego nieiwem. Dodam ze skonczyłęm inne technikum (samochodowe) i mam także mature. niewiem czy to coś pomoże czy nie.

Różnica jest taka że np. w tym naborze za r3 jest 3pkt a za r16 dostawało się 4pkt.

Skoro masz średnie to z tego co wiem wystarczy 3latka opłacać krus czyli staż pracy w rolnictwie i to tez przechodzi.

Opublikowano

Mam pytanie czy Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna wchodzi w skład Jednostek Samorządu Terytorialnego ?

Chodzi o dzierżawę ziemi czy akt notarialny może być podpisany na okres 5 lat czy tak jak z osobą prywatną na 10 lat?

Dzięki za odpowiedź 

Opublikowano

Mam 22 ha, połowa łąk. Power dlatego, że ma rewers elekro a ciągnik będzie pracował z ładowaczem...W tym wyposażeniu jeden z tańszych ciągników na rynku...Tylko premii ciągle brak na kocie, a mam przedpłatę już zrobioną do końca grudnia... a jaka cena tej 120? Gdzie brałeś? 

Dostałeś już pieniądze z premii?

standard 165 a szersze gumy klima zaczepy i inne pierdoły to 186 ale zeszli na 180. Kasy nie mam bo troche mi braklo kupuje na kredyt fabryczny.

standard 165 a szersze gumy klima zaczepy i inne pierdoły to 186 ale zeszli na 180. Kasy nie mam bo troche mi braklo kupuje na kredyt fabryczny.

A mi na 37ha przyznali tylko 117km takze pytałem ile ha bo bylem ciekawy jak to oceniaja a to wychodzi na to co kraj to obyczaj. Tez mam łaki i bydło miesne

Mam pytanie czy Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna wchodzi w skład Jednostek Samorządu Terytorialnego ?

Chodzi o dzierżawę ziemi czy akt notarialny może być podpisany na okres 5 lat czy tak jak z osobą prywatną na 10 lat?

Dzięki za odpowiedź 

RSP sie do tego nie zalicza . Zaliczaja sie te gminy, powiaty, woj i ANR

Opublikowano (edytowane)

a do technikum rolniczego potrzebny jest egzamin zawodowy jesli dostałem premie MR a nie zdałem egzaminu zawodowego i mam tylko swiadectwo ukonczenia technikum rolniczego to czy nie bede musiał zwracac premi bo dózo sie słyszy ze za brak wykształcenia sie zwraca premie ?

Edytowane przez d132
Opublikowano

Drodzy koledzy, czy jest może ktoś z woj. podlaskiego kto składał już wniosek o płatność i może mi powiedzieć czy wymagane w naszym OR na tym etapie było zgłoszenie dzierżawy w starostwie? 

Opublikowano

Różnica jest taka że np. w tym naborze za r3 jest 3pkt a za r16 dostawało się 4pkt....

Mylisz się kolego, albowiem w tym naborze kursu R.3 nie honorowano  :)  to tak w woli sprostowania.

Opublikowano

Drodzy koledzy, czy jest może ktoś z woj. podlaskiego kto składał już wniosek o płatność i może mi powiedzieć czy wymagane w naszym OR na tym etapie było zgłoszenie dzierżawy w starostwie? 

Agencja nic nie ma do starostwa. Krus wymaga zarejestrowania umowy w starostwie.

Opublikowano

Mylisz się kolego, albowiem w tym naborze kursu R.3 nie honorowano  :)  to tak w woli sprostowania.

nie bylo za to pkt?

ale przeciez sam R3 wystarczy do uzupelnienia wyksztalcenia juz po otrzymaniu kasy ?!

Opublikowano

A mi na 37ha przyznali tylko 117km takze pytałem ile ha bo bylem ciekawy jak to oceniaja a to wychodzi na to co kraj to obyczaj. Tez mam łaki i bydło miesne

Na początku w PRG miałem moc ciągnika do 100 KM a później zmieniłem na większą. Nie było problemu, nawet nie musiałem uzasadniać tylko podanie o zmianę i kartki nowe. Mam produkcję bydła i trzody i dlatego taka moc mi się należy. Wziąłem większy, bo dużej różnicy w cenie nie ma a zapas mocy zawsze się przyda. Większość mechaników, którzy pracują w serwisach mówili, żeby brać większy bo zawsze ma lżej a tak w cięższych pracach ciągnik mniejszy będzie pracował na 100 % a tak to na 90% co zawsze zwiększa jego żywotność a w spalaniu nie będzie dużej różnicy bo można jechać szybciej.

A gdzie brałeś ciągnik?

Opublikowano (edytowane)

Agencja nic nie ma do starostwa. Krus wymaga zarejestrowania umowy w starostwie.

I tu się mylisz, przewaliłam cały wątek i niektórzy piszą iż agencja też wymagała od nich rejestracji umowy w starostwie, inni piszą że n ie ma takiego wymogu i to wymysł poszczególnych OR. Stąd też moje pytanie jak to wygląda u nas.

Edytowane przez wortexis
Opublikowano

To morze przewal całe rozporządzenie i znajdź zapis który upoważnia OR do wymagania aby umowa była rejestrowana w powiecie. Wtedy będziesz mogła stwierdzić że ktoś się myli bądź nie.

Opublikowano

Młodzi rolnicy czy po przejęciu gospodarstw przechodzicie na VAT czy zostajecie na ryczałcie ?

opłaca sie teraz przejsc na vat posiadajac gospodarstwo 20 ha. z Hodowla trzody i opasów ??

Opublikowano

I tu się mylisz, przewaliłam cały wątek i niektórzy piszą iż agencja też wymagała od nich rejestracji umowy w starostwie, inni piszą że n ie ma takiego wymogu i to wymysł poszczególnych OR. Stąd też moje pytanie jak to wygląda u nas.

Przecież napisałem jak to wygląda u mnie. Oddział w Białymstoku.

Opublikowano (edytowane)

Młodzi rolnicy czy po przejęciu gospodarstw przechodzicie na VAT czy zostajecie na ryczałcie ?

opłaca sie teraz przejsc na vat posiadajac gospodarstwo 20 ha. z Hodowla trzody i opasów ??

To już zależy tylko od Ciebie. Jeżeli planujesz np zakup maszyn, drogich maszyn, przejście na VAT może Ci się opłacić. Ale jeżeli nie, zostałbym na ryczałcie. VAT zastaje w kieszeni, no i oczywiście mniej kłopotów z US :)

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/75622-vat-w-rolnictwie-konferencja-on-line/

Edytowane przez Mlooody
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v