Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i z tym stwierdzeniem trzeba się zgodzić w Agencjach jest sporo niekompetentnych pracowników, a najwięcej to się można dowiedzieć od sprzątaczki albo ochroniarza :huh:

Nam w szkole na pierwszym zjeździe zaraz powiedzieli, że "unia" wymaga tylko ukończenia szkoły rolniczej.

Edit

Jakoś posta godzinę pisałem :lol: i koledzy wyżej mnie wyprzedzili, ale mam takie same zdanie na temat 'pań z agencji'.

Opublikowano

mi w szkole na 1 zjezdzie powiedzilei ze trzeba miec technika rolnika zdanego ale sam juz w koncu nie wiem moze specjalnie straszyli zeby sie uczyc bo zdawlanosc słaba byla w ubiegłym roku.

Opublikowano

Zastanówcie się, a nie interpretujecie przepisy na własną korzyść. Wykształcenie średnie rolnicze jest w momencie, kiedy masz zdany egzamin dyplomowy! Samo ukończenie szkoły o tym nie świadczy! Wymagają samego świadectwa, jeśli na nim jest napisane, że zdałeś egzamin przed państwową komisją i uzyskałeś tytuł technika! Podczas przyjmowania dokumentów nie sprawdzali zawartości świadectw, tylko po prostu czy ono jest czy go nie ma w załącznikach. Teraz podczas weryfikacji przyjdzie Ci pismo że musisz zaznaczyć X w punkcie Sposób uzupełnienia wykształcenia. Tyle w temacie.

Opublikowano

Wie ktoś może jak to jest z ta decyzją,czy przynosi ją listonosz czy trzeba zgłosić się do agencji.Jak dzwonią z agencji że trzeba podpisać jakieś papiery to dobrze czy źle.

Opublikowano

Wie ktoś może jak to jest z ta decyzją,czy przynosi ją listonosz czy trzeba zgłosić się do agencji.Jak dzwonią z agencji że trzeba podpisać jakieś papiery to dobrze czy źle.

Człowieku ja bym chciał, żeby zadzwonili do mnie z taka informacją, może po prostu brakuje jakiejś pierdółki i im się nie chce kserować i wysyłać do Ciebie, tylko chcą już twój wniosek zamknąć. A tak to wyślą ci poprawki, ty im znów odeślesz i znów minie ileś tam czasu na rozpatrzenie. Jeśli Ci nie zależy na jak najszybszym rozpatrzeniu wniosku to czekaj na list.

Opublikowano

Zastanówcie się, a nie interpretujecie przepisy na własną korzyść. Wykształcenie średnie rolnicze jest w momencie, kiedy masz zdany egzamin dyplomowy! Samo ukończenie szkoły o tym nie świadczy! Wymagają samego świadectwa, jeśli na nim jest napisane, że zdałeś egzamin przed państwową komisją i uzyskałeś tytuł technika! Podczas przyjmowania dokumentów nie sprawdzali zawartości świadectw, tylko po prostu czy ono jest czy go nie ma w załącznikach. Teraz podczas weryfikacji przyjdzie Ci pismo że musisz zaznaczyć X w punkcie Sposób uzupełnienia wykształcenia. Tyle w temacie.

Ja się nie muszę nad niczym zastanawiać ja CZYTAM rozporządzenia.

To co piszesz miało miejsce, ale trzy lata temu. Co jakiś czas wychodziły nowe rozporządzenia zmieniające przepisy poprzednich.

Naprawdę nie warto z niektórymi wchodzić w polemikę bo to bezcelowe.

Każdego, zainteresowanego-niedowiarka, odsyłam do lektury aktów prawnych z kolejnymi zmianami!!!

Opublikowano

to ja też się dopisze jako kolejny posiadacz decyzji na TAK woj. dolnośląskie, ale jak 90% kolegów czekam na ojca rentę więc nic nawet narazie nie załatwiam ..... :huh:

Opublikowano

tomash mozesz ale najpierw musisz zrobic aneks do tego co napisales na poczatku w innej sytuacji mozesz miec problemy z rozliczeniem MR Yacenty a Twoja poprawka to pewni chodzi o to ze zbyt ogolnie nie ma pojemnosci rozsiewacza a jesli chodzi o plug to moze im chodzi o szerokosc robocza bo jakies parametry wpisac trzeba, tak przynajmniej mi sie wydaje

Dzięki za potwierdzenie.. teraz wiem napewno :huh:

ale powiedz mi jeszcze czy muszę to zmieniać już dopóki nie dostałem decyzji czy mogę to zrobić po jej otrzymaniu ?

Opublikowano

Trzeba napisac list do agencji z zapytaniem o te wykrztalcenie- napewno rozwiaze to te kwestie.

:huh:

@ XSC jak pisaliśmy wcześniej nie potrzeba zdanego egzaminu z ciekawości napisałem list do ARiMR a tu jest odpowiedz

Odpowiadając na e-mail skierowany do ARiMR informuję, że zgodnie z § 6 ust. 1 pkt 1-4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 października 2007r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy w ramach działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom” objętego PROW 2007-2013 (Dz.U. nr 200, poz. 1443) „warunek dotyczący kwalifikacji zawodowych uznaje się za spełniony, jeżeli osoba fizyczna posiada:

1) wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe, średnie lub wyższe lub

2) tytuł kwalifikacyjny lub tytuł zawodowy, lub tytuł zawodowy mistrza w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej i co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub

3) wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie inne niż rolnicze i co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub

4) wykształcenie podstawowe, gimnazjalne lub zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze i co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie.”

Stosownie do ust.7 pkt.2 i 3 załącznika do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy w ramach działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom” objętego PROW 2007-2013 (Dz.U. nr 48, poz. 391) dokumentem potwierdzającym posiadanie wykształcenia rolniczego średniego jest świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły kształcącej w zawodach wymienionych w wykazie zawodów i specjalności wykształcenia rolniczego średniego zawodowego, wymienionych w ust.2 tego załącznika. Zawód technika agrobiznesu znajduje się w tym wykazie. Skoro, zatem posiada Pan świadectwo ukończenia technikum kształcącym w zawodzie technik agrobiznesu to należy uznać, że spełniony jest warunek dotyczący kwalifikacji zawodowych wymaganych dla uzyskania premii dla młodych rolników.

Opublikowano

Haaa i @piotr634 tym oto zdaniem rozwiał moje wątpliwości "dokumentem potwierdzającym posiadanie wykształcenia rolniczego średniego jest świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły kształcącej w zawodach wymienionych w wykazie zawodów i specjalności wykształcenia rolniczego średniego zawodowego, wymienionych w ust.2 tego załącznika. Zawód technika agrobiznesu znajduje się w tym wykazie. Skoro, zatem posiada Pan świadectwo ukończenia technikum kształcącym w zawodzie technik agrobiznesu to należy uznać, że spełniony jest warunek dotyczący kwalifikacji zawodowych wymaganych dla uzyskania premii dla młodych rolników"

Więc po ukończeniu szkoły mogę ubiegać się o MR. Nie potrzebny jest mi Dyplom. Aczkolwiek nie mówię że go nie zrobie. Ale jestem już dużooo spokojniejszy :huh:

Opublikowano

panowie czy ktos z woj, mazowieckiego kto składał bądż poprawiał wniosek po 17 wrezesnia dostał decyzje,ja miałem wniosek po 2 poprawkach i było to kompletne 17.07 i ciiiiiisza????????

Opublikowano

To niech wypowie się osoba, która dostała decyzje o przyznaniu MR, a ukończyła tylko szkołę bez zdania egzaminu dyplomowego? - nie ma takiej osoby.

Ja dostałem decyzje o przyznaniu a składałem tylko ze świadectwem ukończenia technikum agrobiznesu, a w dniu składania wniosku nie miałem wyników z egzaminu zawodowego(który i tak zdałem).

Opublikowano

a dostał już ktoś pieniądze jak tak to ile czekaliście?

i o co chodzi Ci z tym krusem?

Ja w środę byłem w banku i kase mam już na koncie. Gospodarstwo przejąłem 29 września a 30 zawiozłem wszystkie załączniki do agencji. Narazie z wydawaniem kasy wstrzymam się bo chce załapać się jeszcze na modernizację. Jestem z mazowieckiego i miałem 40 numer wniosku.

Opublikowano

Ja w środę byłem w banku i kase mam już na koncie. Gospodarstwo przejąłem 29 września a 30 zawiozłem wszystkie załączniki do agencji. Narazie z wydawaniem kasy wstrzymam się bo chce załapać się jeszcze na modernizację. Jestem z mazowieckiego i miałem 40 numer wniosku.

W jakim terminie przyjmują wnioski na modernizacje bo jak bym dostał młodego to też bym spróbował się załapać na modernizację .I jeszcze jedno pytanie ile kasy się zwraca za nieuzupełnienie w ciągu 3 lat wykształcenia bo koledze ostatni rok został i ma stracha :D ?

Opublikowano

Jakie załączniki trzeba dołączyć do wniosku na płatność ,na młodego rolnika.

Trzeba dostarczyć akt notarialny, nr konta, zaświadczenie z krusu że jesteś ubezpieczony jako rolnik, wniosek o płatność i to chyba tyle. Jak ci przyślą decyzję to będziesz miał tam wszystko napisane co trzeba dostarczyć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v